Tova Moberg hittades mördad vid expojkvännens gård utanför Hudiksvall den 15 maj i år.
Tova Moberg hittades mördad vid expojkvännens gård utanför Hudiksvall den 15 maj i år.

Tova bands vid skottkärra – och slogs med hammare

Publicerad

19-åriga Tova Moberg slogs flera gånger med hammare i samband med mordet, enligt uppgifter till Expressen.

Fastbunden i en skottkärra kördes hon sedan ner mot vattnet vid expojkvännens gård.

Inom kort väcks åtal om mord – och troligtvis grov kvinnofridskränkning – mot hennes tidigare pojkvän.

Tova Moberg försvann på lördagskvällen den 13 maj i år.

Efter ett stort sökpådrag hittades hon död två dagar senare.

Kroppen hittades nedsänkt i sjön, alldeles intill hennes tidigare pojkväns gård, där hon senast synts till under kvällen då hon försvann.

Sedan dess har den 22-årige mannen suttit häktad, på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat henne. Han nekar till brott.

Utredningen har enligt Expressens uppgifter kommit fram till att Tova blev slagen med hammare upprepade gånger i samband med mordet. Hon bands också fast i en skottkärra som gärningsmannen körde mot vattnet för att sänka ned henne.

LÄS OCKSÅ: Tovas ett år långa helvete före mordet

 

22-åringen när han leds in till domstolen för häktningsförhandling tidigare i år.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Åklagaren: "Solklart att åtala"

Åklagare Christer Sammens har tidigare berättat att Tova mördades på annan plats innan gärningsmannen sänkte ned kroppen i sjön för att dölja den. Sammens vill inte kommentera de nya uppgifterna om skottkärra och hammare.

– Jag vill inte säga något eftersom åtal inte är väckt, säger Christer Sammens.

– Men med bevisningen som kommer presenteras – som bland annat består av teknisk bevisning men även andra uppgifter – så känns det solklart att åtala honom för mord.

Tidsfristen för att väcka åtal löper ut den 17 november. Utredningen är i det närmaste klar, och åtal hade väckts redan 3 november om det inte var för försvarsadvokaten som bett om mer tid.

– Åtalet kommer att gälla mord och med stor sannolikhet även grov kvinnofridskränkning, säger Christer Sammens.

 

LÄS OCKSÅ: Tova skrev dagbok – förutsåg sin egen död 

Misshandel och hot under lång tid

Åtalspunkten om grov kvinnofridskränkning ska 22-åringen ha gjort sig skyldig till under de två år som han och Tova Moberg var ett par. Misstankarna som utgörs av misshandel, hot och olaga tvång ska ha intensifierats under hennes sista år i livet, enligt åklagaren.

Åklagare Christer Sammens leder förundersökningen. Inom kort kommer han att väcka åtal mot 22-åringen.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Under måndagen hålls nya förhör med 22-åringen på hans egen begäran.

– Det är misstankarna om grov kvinnofridskränkning som han har synpunkter på, säger åklagare Sammens.

Tovas dagbok del i utredningen

Nära vänner till Tova Mobergs familj har tidigare berättat att förhållandet mellan den mördade kvinnan och 22-åringen var destruktivt. När paret bröt upp i mars anmälde familjen honom för misshandel.

I mordutredningen har polisen hittat Tovas personliga dagbok, "i vilken hon i det närmaste förutsåg sin egen död och att denna skulle komma att inträffa", enligt åklagare Christer Sammens.

– Den slutsatsen drar jag från det hon skrev. Hon skrev det nästan uttryckligen att hon snart trodde sig vara död, har åklagaren tidigare sagt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag