Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnspappans dubbelliv: Drevs av fantasier att mörda

24-åringen som misstänks för dubbelmordet i Mantorp under häktningsförhandlingen i Linköpings tingsrätt. Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Paret Tor och Ann-Christine Lekander brutalt mördade i sitt hem. Foto: Expressen

Utåt levde 24-åringen ett vanligt liv – med sambo, småbarn och jobb på kyllager.

I hemlighet drevs han av fantasier om att mörda.

När tankarna tog över gjorde han slut med sin sambo av rädsla för att inte kunna hindra sig från att skada henne.

– Jag ville mörda människor, jag ville döda folk. Alla skulle dö, säger han i förhör.

Nu åtalas han för det brutala dubbelmordet på Tor och Ann-Christine Lekander.

Den 12 juni väcks en oro när Ann-Christine Lekander, 62, aldrig dyker upp på jobbet. När det inte går att nå varken henne eller maken Tor, 70, bestämmer sig anhöriga till slut för att göra ett besök i parets hem i Mantorp i Östergötland, för att kontrollera att allt står rätt till.

I stället hittar de paret mördade, knivskurna till döds. Deras kroppar ligger på köksgolvet, misshandlade och fasttejpade till stolar.

Efter tre månaders omfattande utredningsarbete hamnade en 24-årig man från en mindre ort i Västergötland i polisens blickfång. Ett inköp av tejprullar på Biltema dagen innan dubbelmordet satte honom på listan över människor som skulle DNA-testas. 

Det blev träff.

Nu står 24-åringen åtalad för dubbelmordet.

Fantiserade om att mörda främlingar

Utredningen visar att mannen har levt ett dubbelliv under de senaste åren.

Å ena sidan har han varit småbarnsfar, levt i samboförhållande och fungerat väl på flera arbetsplatser – tidigare som kock och senast som lagerarbetare på ett mejeriföretag. I förhör har tidigare kolleger beskrivit honom som både snäll, social och hjälpsam.

Men inom sig har han burit på en dold sida som bara ett fåtal människor känt till. Med start 2013 började han fantisera om att skada och mörda andra människor, berättar han i förhör.

– Allting gjorde mig arg, jag var arg hela tiden. Min hjärnas sätt att hantera det var att jag planerade saker. Jag planerade morden in i minsta lilla detalj, säger 24-åringen i förhör.

Han berättar att fantasierna riktades åt alla möjliga håll. Det kunde räcka med att han såg en främling på stan.

– Liksom hur jag skulle föra bort honom från folket och så kidnappa honom och eventuellt sätt att döda honom och sen göra mig av med kroppen och liknande, säger mannen i förhör.

Offren: "Vanliga snälla hyggliga människor"

24-åringens sambo berättar i förhör att förhållandet mellan dem tillfälligt tog slut 2014. Anledningen var att han var rädd att han skulle skada henne eftersom han inte kunde kontrollera sig själv.

Mordtankarna följdes upp med tät kontakt med psykiatrin. Från att ha varit tungt medicinerad trappade han gradvis ner till att vara medicinfri 2015.

Ann-Christine Lekander, 62. Foto: PRIVAT

Tor och Ann-Christine Lekander har beskrivits av en släkting som "vanliga snälla hyggliga människor". Tor var pensionär som ägnade mycket tid åt trädgården och Ann-Christine, som snart skulle följa maken in i pensionen, jobbade i en arbetsledande roll på ett lokalt företag.

Tor Lekander, 70 Foto: PRIVAT

Så vitt känt finns ingen tidigare koppling mellan 24-åringen och paret.

– I kartläggningen av makarna och den misstänkte har vi inte kunnat hitta någon koppling dem emellan, vi har inte heller hittat någon koppling via tredje tredje part, säger kammaråklagare Helene Gestrin på en presskonferens.

I utredningen finns DNA-bevis som knyter 24-åringen till både platsen och angreppet mot paret Lekander.

24-åringen: "Jag var inte ensam"

Inledningsvis nekade 24-åringen till all inblandning i dådet.

I senare förhör medger han att han har varit hemma hos paret, att han tejpade fast dem samt att han tagit ut pengar med deras kontokort – men han nekar till mordet.

I stället påstår han att paret levde och var oskadda när han körde därifrån. Morden skyller han på en eller flera okända gärningsmän.

– Vare sig brottsplatsen eller analysen av hans rörelsemönster, telefoninnehåll, förhör med omgivning eller liknande har gett indikationer på att det fanns någon annan. Han åtalas för att ensam ha begått de här gärningarna, säger Helene Gestrin.

 

Expressen har sökt 24-åringens försvarsadvokat Henrik Lindblom. I söndags meddelade han att mannen alltjämt nekar till morden.

– Rättegången blir ett tillfälle för honom att föra sin talan, sa advokaten då.

Bevisen mot 24-åringen

Var på plats

Analys av 24-åringens mobiltelefon och kontoutdrag visar att han lämnade hemmet den 11 juni och körde till Mantorp via Jönköping. Därefter körde han till Borensberg där uttag gjorts med paret Lekanders kontokort.

 

Soft air gun

Den 11 juni köpte 24-åringen en soft air gun i Jönköping. En soft air gun-kula hittades senare på golvet i paret Lekanders hus. Efter brottet återlämnade 24-åringen luftpistolen till butiken. När polisen gör DNA-analys på vapnet tre månader senare hittade man Tor Lekanders DNA i form av blod.

 

DNA-spår

När Tor Lekander tejpades fast lossnade en fingertopp av en blå engångshandske i plast, som hamnade på insidan av tejpningen. På den biten handske har man hittat 24-åringens DNA.

 

DNA från 24-åringen har också hittats på Tor Lekanders byxben.

 

Fingeravtryck

24-åringens fingeravtryck finns på Tor Lekanders mobiltelefon.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!