Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tor, 91 år och Märta, 103 föll offer för äldrerånarna

Paret har i flera av fallen kartlagt åldringarna via en sökfunktion på internet, enligt domen.
Tillsammans utgav sig paret för att vara bland annat rörmokare och komma från hemvården för att stjäla äldres värdesaker.
Paret var ute på en stöldturné runtom i landet förra sommaren och knackade på hos äldre vid ett femtontal tillfällen.
Tingsrätten anser att brotten har varit av "särskilt hänsynslös art" med tanke på offrens "ålder och utsatta situation".

Tillsammans utgav sig paret för att vara bland annat rörmokare och komma från hemvården för att stjäla åldringars värdesaker. Nu döms paret till tre års fängelse för grova stölder mot åldringar. 

– Portmonnän var tom, då förstod jag att något var galet, berättar Märta, 103. 

Paret var ute på en stöldturné runtom i landet förra sommaren och knackade på hos äldre vid ett femtontal tillfällen. Själva turnén följer ett visst mönster. Paret har i flera av fallen kartlagt åldringarna via en sökfunktion på internet, enligt domen. Sedan har paret knackat på hos åldringarna, som många är över 90 år, för att komma åt deras värdesaker. Så som klockor, smycken och kontanter. 

Tor märkte inte förrän senare att paret fått med sig hans GPS. För det döms paret av tingsrätten för grov stöld.

"Dom var inte intresserade av kaffet"

 En av de som drabbades är Tor, 91, i Gävle. När han var vid en matbutik kom kvinnan i fråga fram till honom och sa att de setts förut. 

– Jag svarade nej, kvinnan ville bli bjuden på kaffe. Men jag gick hem, berättar Tor. 

Efter det ska kvinnan först ha ringt upp Tor, sedan knackat på hos honom och då släppte han in henne. Då såg han att en man var inne i lägenheten också. 

- Men de var inte intresserade av kaffet, de drack inget. Mannen sa inte ett ord. När jag sa att jag varit polis, så började de skruva på sig. 

Sedan följde Tor paret till dörren. Men han märkte inte förrän senare att paret fick med sig hans GPS. För det döms paret av tingsrätten för grov stöld.

 

I början av året åtalades paret och nu döms de av Örebro tingsrätt för att tillsammans ha begått nio fall av grova stölder.

Stor mängd stöldgods hittades

Paret greps i augusti efter att en av de drabbade kunde ge polisen registreringsnumret på de misstänktas bil. Vid gripandet hittade polisen en stor mängd stöldgods.

- Det var då som härvan nystades upp, berättar åklagaren Carolin Roos. 

I början av året åtalades paret och nu döms de av Örebro tingsrätt för att tillsammans ha begått nio fall av grova stölder. Paret frikänns från två grova stölder och sex fall av försök till grov stöld. Mannen döms till 3 år och fem månader, kvinnan 3 år och 3 månader. De ska tillsammans betala skadestånd till de äldre som utsatts för brotten. Tingsrätten anser att brotten har varit av "särskilt hänsynslös art" med tanke på offrens "ålder och utsatta situation".

En annan som fick besök av paret är Märta 103 år, i Mariestad, som hade väninnor över. Efter att väninnorna lämnat så ringde det på dörren. 

– Jag öppnade och kvinnan fick komma in. Jag frågade om hon var från hemvården, vilket hon sa att hon var, berättar Märta. 

Märta låste inte dörren och de båda gick in i köket. Kort därpå hörde Märta ett knäppande ljud och då försvann kvinnan ut ur lägenheten. 

– Jag tyckte att det var mystiskt, så jag gick och tittade i min portmonnä, som var tom. Då förstod jag att något var galet.

Paret greps i augusti efter att en av de drabbade kunde ge polisen registreringsnumret på de misstänktas bil. Vid gripandet hittade polisen en stor mängd stöldgods. - Det var då som härvan nystades upp, berättar åklagaren Carolin Roos.

"Inte helt nöjd" 

Tingsrätten skriver i domen att det är bevisat att paret sökt på Märtas namn och adress och sedan ringt upp henne. Däremot menar rätten att det inte går att bevisa fullt ut att det är paret som varit hemma hos Märta.

– Det jag sett av domen, är jag inte helt nöjd med, eftersom att det är en hel del åtalspunkter som har blivit ogillade. Jag ska sätta mig ner och överväga hur vi går vidare med det här om det ska överklagas eller inte, berättar åklagare Carolin Roos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.