Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Toppjuristen slår tillbaka – försvarar Fittjadomen

Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, kritiserar flera uttalanden om den uppmärksammade våldtäktsdomen. Foto: JOHAN_JEPPSSON / JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN
"Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år", säger offrets målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Fem män åtalades för en brutal gruppvåldtäkt i Fittja – på tisdagen friades alla i tingsrätten.

Flera personer har reagerat kraftigt den friande domen och kallat den skamlig.

Nu går toppjuristen Anne Ramberg ut och försvarar domen.

"Jag föreslår att alla som uttalar synpunkter i frågan dessförinnan läser domen", skriver hon på sin blogg.

Den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja har varit mycket uppmärksammad. Fem män stod åtalade för att – enligt misstankarna tillsammans med uppåt 15 andra – ha gruppvåldtagit en kvinna i en trappuppgång i Fittja söder om Stockholm. Övergreppen ska ha ägt rum i augusti 2016.

Det dröjde över ett år innan någon greps, på grund av resursbrist hos polisen. Dessutom undersökte polisen fel trapphus i tio månader.

tisdagen friades de fem åtalade männen i Södertörns tingsrätt.

– Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning, sa Erica Hemtke, chefsrådman vid Södertörns tingsrätt, då.

 

LÄS MER: Missnöje inom polisen efter Fittjautredningen 

 

Elisabeth Massi Fritz om domen: "En skam"

Efter beskedet sa kvinnan via sitt målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz:

"Jag är besviken och känner mig både smutsig och rättslös."

"Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år", säger offrets målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Elisabeth Massi Fritz själv är en av de som kritiserat domen hårdast. Hon kallar den för "en skam för vårt rättssystem".

"Det här är den värsta gruppvåldtäkten jag har jobbat med på 26 år. Jag anser inte att min klient har fått en rättvis prövning och det beror bland annat på hennes bakgrund och person", skrev Elisabeth Massi Fritz också.

 

LÄS MER: Polisens svar om sågade utredningen om gruppvåldtäkt i Fittja 

 

Polisutredningen kritiseras hårt

Nu går toppjuristen Anne Ramberg, generalsekreterare i Sveriges advokatsamfund, ut och kritiserar uttalanden om domen. Via sin blogg på Sveriges advokatsamfund skriver hon bland annat:

"Domen är utomordentligt välskriven och ovanligt pedagogisk. Jag föreslår att alla som uttalar synpunkter i frågan dessförinnan läser domen. Den är en skolbok i straffprocessens grunder."

 

LÄS MER: Fyra punkter i kvinnans berättelse som tingsrätten inte godtar 

 

Fem män friades för den misstänkta gruppvåldtäkten i trapphuset i Fittja. Foto: POLISEN / POLISEN

Anne Ramberg skriver att hon förstår att domen väckt reaktioner, att det handlar om "misstanke om vidriga övergrepp". Dessutom skriver hon att polisens förundersökning framstår som "undermålig", och att den "förtjänar granskning och möjligen allvarlig kritik".

Löfven: Det duger inte

Även Expressens krimkrönikör Catarina Lundbäck har kallat polisutredningen för "ett prakthaveri från start". Nina Rung, kriminolog och sexualbrottsexpert, kallar utredningen för "kasst polisarbete":

– Det vore väldigt bra att få det utrett. Hur kunde det gå så fel?

Statsminister Stefan Löfven säger i SVT:s "Aktuellt", som svar på vad han tänker när han hör att polisen inte hade resurser nog att utreda fallet ordentligt:

– Att det inte duger, helt enkelt. Jag blir, som alla andra, väldigt illa berörd över de här berättelserna om vad kvinnor får stå ut med och vi ska aldrig låta oss nöjas med att utredningar läggs på hög.

– Polisen har i uppgift att också prioritera de här brotten. Det är inga brott som det ska tas lättare på.

 

LÄS MER: Catarina Lundbäck om polisen – missade på alla punkter

 

Anne Ramberg: Inkorrekt påstående

Men, fortsätter Anne Ramberg i bloggen:

"Det har från vissa håll hävdats att tingsrättens dom skulle utgöra en skam för det svenska rättssystemet. Det är ett inkorrekt påstående som på felaktiga och orättfärdiga grunder riskerar att skada tilltron till domstolarna", skriver Anne Ramberg.

"De som nu med högt tonfall argumenterar för att grundläggande rättsprinciper ska överges bör besinna alternativen."

Expressen har sökt Anne Ramberg och Elisabeth Massi Fritz.