Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Toni Alldén vill ha tidsbestämt straff

Toni Alldén under rättegången.Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC
Carolin Stenvall mördades när hon skulle på anställningsintervju.Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN

Toni Alldén, 60, från Gällivare avtjänar ett livstidsstraff för att ha mördat Carolin Stenvall, 29.

Nu vill Alldén få straffet tidsbestämt, rapporterar Norrländska socialdemokraten.

Toni Alldén, 60, dömdes 2009 till livstids fängelse för att ha mördat 29-åriga Carolin Stenvall genom att skjuta henne i ryggen och huvudet med ett jaktgevär utanför Gällivare.

Nu, efter snart tio år i fängelse, gör han ett första försök att få straffet tidsbestämt, rapporterar Norrländska socialdemokraten.

"Det här är något stort för mig, har vänta i 10 år", skriver han i sitt handskrivna brev till Örebro tingsrätt som NSD har tagit del av.

Av ansökan framgår också att han vill ha Gunnar falk som advokat. 

Carolin Stenvall, som bodde i Piteå, var på väg till en anställningsintervju på Ishotellet i Jukkasjärvi när hon försvann den 12 september 2008. Carolines bil hittades på en rastplats söder om Gällivare dagen därpå, men hon själv gick inte att hitta.

Blodig matta ledde polisen till mördaren

Sökandet var länge resultatlöst. Men den 30 september hittades en bagagerumsmatta med hennes blod på i en bäckravin i närheten av en skogsbilväg. Mattan förde polisen till Toni Alldéns Audi, där det också fanns blod från Carolin Stenvall.

Först sex veckor efter försvinnandet hittades hennes kropp.

Alldén erkände att han dödat Carolin Stenvall men hävdade att det var om en olyckshändelse. Enligt honom började de båda bråka på en rastplats, varpå Alldén knuffade Carolin Stenvall så att hon föll och slog i huvudet i en dragkrok. När han sköt henne var hon redan död, påstod han.

Men tingsrätten slog fast att Alldén sköt Carolin när hon fortfarande levde. Efter mordet försökte han bränna upp kroppen. 

Tingsrättens dom fastställdes av hovrätten. Toni Alldéns motiv till mordet är fortfarande okänt.

Under tiden i fängelset har Alldén flera gånger hamnat i konflikt med Kriminalvården. I fjol fick han en tillsägelse efter att "manipulerade batterier" hittats i hans cell.