Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tonåring sålde knark i skolan – lurade kontrollant med löspenis

Tonåringen misstänks ha sålt knark på skoltid – och ska ha använt en löspenis för att lura ungdomsmottagningens drogkontrollant.

Nu åtalas han för bland annat försäljning av stora mängder droger.

Kläder, skolböcker, tomma påsar till drogförsäljning, rester av misstänkt narkotika och en löspenis i gummi – med en tillhörande påse för urin. Det hittade polisen i en elevs skåp på en gymnasieskola i Danderyd i oktober i fjol, något Mitti först rapporterade om.

Tillslaget kom efter att polisen hade fått tips om att några okända elever förvarade narkotika på skolan. Efter att ha beslutat om husrannsakan sökte polisen igenom skolan med hund – som markerade på en tonårings skåp.

Droger är ett problem bland ungdomar i Danderyds kommun, skriver Mitti – och det är också relativt lätt för dem att få tag på narkotika.

– Det är jättebekymmersamt och ett problem som inte är helt lätt att komma åt. Det krävs ett samarbete mellan många aktörer, föräldrar, skola, polis och Maria ungdom, säger verksamhetschefen på Danderydsskolan till Brottscentralen.

Hade stora mängder droger hemma

Tonåringen hade inte bara rester av narkotika i skolan – i hemmet förvarade den unge mannen stora mängder kokain, hasch och ecstasytabletter i ett kassaskåp. Polisen hittade även cannabis i garderober och i en vattenflaska.

Drogerna uppskattas tillsammans vara värda cirka 100 000 kronor. Samtidigt hittade polisen sedlar i villan i Danderyd och swishbetalningar till tonåringens telefon – och polis och åklagare misstänker nu att den unge mannen sålde droger. 

Polisen misstänker också att löspenisen användes för att lämna drogfria urinprov på ungdomsmottagningar.

Nu åtalas tonåringen och en annan, yngre tonårig pojke för narkotikabrott.

Den unge mannen erkänner brott. Den yngre tonåringen erkänner innehav av en mindre mängd cannabis för eget bruk, men nekar i övrigt till brott.

– Detta är inte bara en skolfråga utan det är väldigt viktigt att även föräldrarna involveras och pratar med sina barn, säger verksamhetschefen på skolan.

– Vi kommer inleda ett nytt samarbetsprojekt som heter Danderyd lyssnar för att förebygga narkotikaanvändandet bland unga.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!