Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåring med Rolex plågad, kidnappad och svårt skuren

Bilder ur polisens förundersökning kring den misstänkta kidnappningen.
Foto: POLISEN
Skärmklipp från bild på Snapchat som en av de misstänkta ska ha lagt upp under färden.
Foto: POLISEN

Fyra män misstänks ha kidnappat 18-åringen – som sköts i benet, knivhöggs i överkroppen och skars i hälsenan under skräckfärden.

– Jag kände där och då att jag kommer dö, säger han i förhör.

Sedan tvingade de honom ringa mamma och be henne lämna över två värdefulla klockor och en Gucciväska.

Allt enligt åtalet som väckts mot de fyra misstänkta.

18-åringen är skjuten i benet och knivhuggen i överkroppen när poliserna kommer till Nacka. Blodig i ansiktet har han larmat några boende. 18-åringen säger att han legat i bagaget på en bil och blivit skjuten och knivhuggen. Bakgrunden är en värdefull klocka, enligt uppgifter i förundersökningen.

I senare förhör säger 18-åringen att han haft på sig Rolexklockan ofta, att han är ett ”lätt byte” och ”kan förstå att han är en måltavla.”

Ett verktyg som hittades efter den misstänkta kidnappningen. Bilden ingår i polisens utredning.
Foto: POLISEN.

”Ge mig cash – jag ska ha din Rolex”

Förloppet den 18 november börjar med att han blir uppringd av en man han träffat flyktigt två dagar tidigare. I samtalet får han höra att mannen, som ”styr Nacka”, har ”ett jobb” till honom.

Bilen som männen misstänks ha använt.
Foto: POLISEN.

18-åringen hoppar in i bilen – då börjar mardrömsfärden, enligt hans berättelse: De fyra andra männen i bilen tar droger och en av dem plockar upp ett vapen och siktar mot 18-åringens tinning.

– Jag stod några meter från bilen och NN hade alla grabbar bakom sig. Han sa: ”Du ska ge mig cash, tror du jag driver med dig. Jag ska ha din Rolex.”

Mannen pekas ut som ledare i kidnappningsgänget.
Foto: POLISEN

– Han sköt mig först en gång i benet. Efter 7-8 sekunder sköt han 4-5 skott i snabb takt. Jag kände mig maxad och sa ”sköt du mig?”.

18-åringen hamnar i bilens bagagelucka.

När han känner sig åt benet är det ”slajmigt”.

En annan av de misstänkta kidnapparna.
Foto: POLISEN

”Började såga och skära...”

Efter fem minuter i bagaget släpps han av vid en idrottsplats där han blir tillsagd att vänta med en annan kille, som 18-åringen kallar ”psykopaten”.  Denne har i handen en kökskniv, enligt 18-åringen.

– Han började såga och skära mig i vänstra hälsenan. Han var helt galen och psyko och jag blev verkligen rädd. Han skar men sa att kniven var för slö.

Vapnet som ska ha använts mot 18-åringen, enligt anklagelserna.
Foto: POLISEN

”Psykopaten” plockar enligt åtalet sedan upp en sten och kastar mot 18-åringen, som lyckas skydda sig.

– Jag kände där och då att jag kommer dö, säger 18-åringen i förhör.

Senare på kvällen ringer han till sin mamma från okänt nummer: ”Mamma, nu måste du hjälpa mig med en sak”. Sonen är lugn och saklig, men mamman hör att något är på tok.

Mamman: De hotade döda honom

Hon berättar i förhör hur hennes son instruerar:

”Du måste hämta mina klockor och min Gucciväska... sen måste du komma ner till garaget och lämna dem. Du måste ta med äkthetsintyget på Rolex-klockan”.

Bild ur polisens förundersökning.
Foto: POLISEN

Hon berättar i förhör att hon samlar ihop allt – sakerna är värde över 100 000 kronor – och möter en man utanför sitt hus. Hela förloppet tar cirka 20 minuter. Efter överlämningen säger mamman att hon vill ha sin son.

Mansrösten hon har i luren svarar: ”Om du ringer polisen så dödar vi (honom).... om vi ser någon polis i närheten så är det kört fattar du det”, enligt mamman.

18-åringen ska till sist ha lyckats fly från männen och fått hjälp att larma polis.

”Ett av de grövre fallen...”

Fyra män står nu åtalade för en rad rubriceringar i olika konstellationer. Synnerligen grov misshandel, mordförsök, människorov, övergrepp i rättssak, grovt vapenbrott och grov utpressning.

Stenen som kastades mot 18-åringen, enligt åtalet.
Foto: POLISEN

”NN, NN, NN och NN har gemensamt och i samförstånd genom våld, hot om våld och frihetsberövande tvingat (18-åringen) och hans mor att lämna över två värdefulla klockor och en dyr väska.” Så sammanfattas förloppet i åtalet.

– Det här är ett av de grövre fallen, säger Lucas Eriksson, åklagare i ärendet.

Rättegången inleds den 12 mars vid Nacka tingsrätt.

Expressen har talat med två av de misstänkta männens advokater, som låter meddela att deras klienter nekar till anklagelserna. De andra två försvararna har inte gått att nå.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.