Tvåbarnsmamman Helin Burkay skulle fylla 51 i maj. Foto: Privat / PRIVAT
Tvåbarnsmamman Helin Burkay skulle fylla 51 i maj. Foto: Privat / PRIVAT

Tonåring erkänner: Körde ihjäl Helin, 50

Publicerad

Tonåringen har erkänt att det var han som körde på tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, som sedan hamnade i koma och avled.

Han är tidigare ostraffad och misstänks nu för grovt vållande till annans död.

– Det är ett otroligt allvarligt brott och han kommer att få leva med det här i resten av sitt liv, säger kommissarie Thomas Sandin, som leder utredningen.

Den man i sena tonåren som misstänks för att ha kört på läkaren och tvåbarnsmamman Helin Burkay, 50, så att hon fick livshotande skador har tagit på sig dödskörningen.

– Han har erkänt att det var han som körde motorcykeln, säger kommissarie Thomas Sandin vid Järvapolisen.

Flydde och lämnade Helin med motorcykeln över sig

Måndagseftermiddagen den 3 april var Helin Burkay på väg hem från jobbet. När hon promenerade på en grusväg vid Eggeby gård i Spånga så blev hon påkörd av motorcyklisten.

– Det går inte ens att sätta sig in i den sorg som anhöriga känner för att mista henne. Det är så meningslöst. Hon går på en grusväg på Järvafältet och sedan släcks hennes liv, säger Thomas Sandin.

Föraren, i sena tonåren, flydde platsen och kvar på marken låg Helin med motorcykeln över sig. En kvinna som suttit med på motorcykeln stannade och var kvar på brottsplatsen när polisen kom dit. Hon greps först men är inte längre misstänkt för brott – utan har i stället blivit polisens viktigaste vittne.

Polisen kopplade ihop mannen till dödskörningen

Efter att den mörbultade föraren hade flytt platsen så fick han bilskjuts mot sjukhus. Men bilen fastnade i en kö och en polisbil körde förbi, plockade upp föraren och körde honom mot sjukhus.

– Poliserna som gav honom skjuts kopplade ihop hans skador med påkörningen på Järvafältet. Han ska ha varit blåslagen efter kollisionen men kunde ganska snabbt lämna sjukhuset.

Helin Burkay låg i koma och vårdades på sjukhus i fyra dagar innan hon avled till följd av skadorna.

Mannen anhölls av åklagare som misstänkt för grovt vållande till annans död, olovligt brukande, rattfylleri under påverkan av droger, narkotikabrott och olovlig körning. Dessutom var motorcykeln stulen.

– Han är ostraffad sedan tidigare. Det är ett otroligt allvarligt brott och han kommer att få leva med det i resten av sitt liv, säger Thomas Sandin.

Är på fri fot – inte tillräckligt för häktning

Men brottsligheten är inte häktesgrundande och mannen har därför försatts på fri fot.

Nu väntar utredarna på analyssvar, bland annat från den rättsmedicinska undersökningen av Helin Burkay, sedan kommer ytterligare förhör att hållas i förundersökningen som leds av kammaråklagare Veronica Gabrielsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag