Tomas Langton testade en nyinköpt kamera och fotograferade både Engla och Anders Eklunds röda Saab. Foto: Olle SporrongTomas Langton testade en nyinköpt kamera och fotograferade både Engla och Anders Eklunds röda Saab. Foto: Olle Sporrong
Tomas Langton testade en nyinköpt kamera och fotograferade både Engla och Anders Eklunds röda Saab. Foto: Olle Sporrong
Här fotograferar Tomas Engla när hon kommer cyklandes längs vägen. Foto: Tomas LangtonHär fotograferar Tomas Engla när hon kommer cyklandes längs vägen. Foto: Tomas Langton
Här fotograferar Tomas Engla när hon kommer cyklandes längs vägen. Foto: Tomas Langton
Kort senare fotograferar Tomas även Anders Eklunds bil – bilderna blev avgörande för att Anders Eklund greps. Foto: Tomas LangtonKort senare fotograferar Tomas även Anders Eklunds bil – bilderna blev avgörande för att Anders Eklund greps. Foto: Tomas Langton
Kort senare fotograferar Tomas även Anders Eklunds bil – bilderna blev avgörande för att Anders Eklund greps. Foto: Tomas Langton
Englas mamma Carina Höglund. Foto: BROTTSCENTRALENEnglas mamma Carina Höglund. Foto: BROTTSCENTRALEN
Englas mamma Carina Höglund. Foto: BROTTSCENTRALEN
Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för mordet på Engla och Pernilla Hellgren. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDENAnders Eklund dömdes till livstids fängelse för mordet på Engla och Pernilla Hellgren. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN
Anders Eklund dömdes till livstids fängelse för mordet på Engla och Pernilla Hellgren. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN

Tomas fick mördaren och Engla på bild av en slump

Publicerad

Hans bilder blev avgörande för att lösa mordet.

Tomas Langton fotograferade av en slump både Anders Eklunds bil och Engla Höglund på cykel – strax innan hon försvann.

– När man förstod att bilderna ingick i en mordutredning fick de en annan dimension. Det band ju Eklund till platsen, säger Langton.

För tio år sedan var Tomas, 66, och hans hustru i Stjärnsund över helgen för att hälsa på några vänner. Efter att ha grillat tog de en skogspromenad och Tomas testade sin nyinköpta kamera.

– Det var en digitalkamera med motorfunktion och jag provade alla finesserna. Jag fotade allt som passerade, från fåglar till människor och våra vänner.

Efter en stund kom en liten flicka cyklandes på landsvägen och Tomas tog en rad bilder på henne.

– Våra vänner kände till familjen och konstaterade att det där var nog Engla.

Fotograferade både mördaren och offret

Efter en stund mötte de en röd Saab och Tomas knäppte av en ny bild.

Bilen skulle senare visa sig tillhöra Anders Eklund och inom loppet av ett par minuter hade Langton, ovetandes, fångat både mördaren och Engla på bild.

Framåt kvällen fick Tomas och hans vänner veta att tioåriga Engla Höglund anmälts  försvunnen. Hennes cykel hade hittats slängd i en skogsdunge. 

 

LÄS MER: Anders Eklund vill ha ett tidsbestämt straff

 

– Här bakom hittade man hennes cykel, säger Englas mamma Carina Höglund när hon tillsammans med Brottscentralens Lennart Ekdal nyligen återvände till platsen där det i dag står en skulptur av en ängel.

En stor sökinsats pågick och när polisen fick kännedom om bilderna som Tomas hade tagit hörde de av sig för att få se dem. När polisen kollade upp ägaren till bilen visade det sig att den tillhörde den tidigare sexbrottsdömda lastbilschauffören Anders Eklund.

”Så fruktansvärt tragiskt”

Två dagar senare greps Eklund på Hallandsåsen. Och några dagar därpå erkänd han både mordet på Engla och på 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun, åtta år tidigare.

– Det var en väldig uppståndelse kring bilderna precis när det hände och hela det året, med rättegång och så, var väldigt speciellt. Det var olustigt eftersom det var en sådan väldigt obehaglig historia, säger Tomas Langton.

Foto: Brottscentralen

Tomas belönades för läsarbilden men kände aldrig någon glädje över att ha tagit dem.

– Det hela är så fruktansvärt tragiskt, särskilt som mordet hade kunnat förhindras, om de gripit honom tidigare.

Hur ser du tillbaka på det i dag, tio år senare?

– Man har ju tänkt på det ibland, jag har kvar vänner i Stjärnsund och tänker på det när jag är där eller om det visas något i tv eller tidningar.   

Tror du på ödet, att det var meningen att du skulle ta de där bilderna?

– Nja, vet inte, jag är inte troende eller så. Men det hela var en otrolig slump.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag