Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjuvens miss: Visar sin svanktatuering

Under rånet skymtar en tatuering i svanken på en av gärningsmännen. Foto: Polisen
Tjuvarna får med sig varor till ett värde av 250 000 kronor – nu vädjar polisen om tips från allmänheten. Foto: Polisen
Polisinspektör Daniel Hagthorpe Foto: Brottscentralen

De maskerade tjuvarna slår till mot skoteraffären mitt i natten och får med sig varor till ett värde av 250 000 kronor. 

Men en av rånarna visar ofrivilligt upp för mycket hud – nu vill polisen ha allmänhetens hjälp med att identifiera gärningsmännen.

– Det är en ganska signifikant tatuering i ryggslutet, säger polisinspektör Daniel Hagthorpe.

Natten till fredagen den 2 mars slog inbrottstjuvarna till. En övervakningsfilm visar hur gärningsmännen anländer till butiken i industriområdet i Lima utanför Leksand i en Audi S4 klockan 02:37.

Efter att ha brutit sig in i butiken börjar en av inbrottstjuvarna plocka ner skoteroveraller från hyllorna. Totalt får de med sig 27 overaller, som enligt polisen har ett uppskattat värde på mellan 7000-8000 kronor styck. Samtidigt letar kumpanen upp butikens kassaskåp som rullas ut och lyfts in i bilen.

Polisen: ”Signifikant tatuering i ryggslutet”

Det är vid inlastningen av stöldgodset som den ena av de två maskerade gärningsmännen visar upp mer hud än vad han kanske hade tänkt.

En av gärningsmännen visar av misstag sin svanktatuering under rånet. Foto: Polisen

Och det här har fått polisen att hoppas på att någon, tack vare den särskiljande detaljen, ska kunna identifiera tjuven.

– Den ena av gärningsmännen har en ganska signifikant tatuering i ryggslutet. Jag tycker det ser ut som romerska siffror, där man bland annat ser ett X och ett C. Det skulle kunna vara ett årtal, hans födelsedatum till exempel, säger Daniel Hagthorpe, polisinspektör i Leksand.

När inbrottstjuvarna bröt sig in i butiken gick ett larm till Securitas. Vaktbolaget tog sig till platsen samtidigt som de ringde upp butiksägaren.

– Man blir förbannad, så är det ju bara. Uppgiven tänker jag aldrig låta mig bli, men förbannad, det blir man, säger butiksägaren.

Butiken tar till åtgärder

Det är inte första gången som butiken i Lima råkar ut för brott berättar ägaren.

– 2005 hade vi ett inbrott där de stal till ett värde av 1 480 000 kronor. Då stal de till och med en lastbil. 2011 hade vi ett inbrott i vår butik i Särna och för fyra-fem år sedan ett i butiken i Mora. Så sent som i höstas var det en kille som kom in under öppettider och tog med sig overaller i butiken för att sedan försvinna i väg.

Butiksägaren berättar att de nu kommer vidta åtgärder för att försöka förhindra fler inbrott.

– Vi håller på att förbereda vad vi ska göra. Det handlar om ytterligare skydd för att försvåra för folk att ta sig in i byggnaden.

Tjuvarna fick med sig varor till ett värde av omkring 250 000 kronor. Foto: Polisen

Polisen vädjar om tips kring ovanlig Audi

Förutom tatueringen finns det ytterligare detaljer som polisen hoppas ska leda till tips från allmänheten. Bilen som användes vid inbrottet är nämligen ganska ovanlig, en Audi S4 med en så kallad B5-kaross. Fälgarna av typen RS6 är ännu ovanligare. Bilens registreringsskyltar är dock stulna och därför har bilen inte kunnat identifieras av polisen.

– Vi vill ha hjälp med identifiering av bilen. Vem äger den och vem är det som är brukare av bilen. Vi hoppas att någon ska se det med hjälp av de här detaljerna, säger Daniel Hagthorpe.

Från det att bilen stannar utanför butiken tills det att inbrottstjuvarna lämnar platsen går det fyra minuter. Polisen har inlett en förundersökning gällande grov stöld då det sammanlagda värdet på bytet är minst 250 000 kronor.

– Det här är nog inte första gången de begår en sådan här stöld. Det ser man på tillvägagångssättet, allt går väldigt fort. Det är en stor butik med stora ytor, men de hittar direkt dit de ska. Antingen har de fått berättat för sig hur det ser ut i butiken eller så har de varit där och rekat, säger Hagthorpe.

Kan vara organiserad brottslighet

Enligt polisen har stölder av den här typen blivit vanligare på senare år men i det här fallet finns det ännu ingen misstänkt.

– Vi arbetar väldigt brett, men vi har några personer vi tittar närmare på. Utifrån deras rörelsemönster uppskattar vi att gärningsmännen är mellan 20- och 40-årsåldern. Det kan mycket väl vara organiserad brottslighet det rör sig om, säger Hagthorpe.

Vet du något om inbrottet, känner du igen tatueringen eller detaljerna om bilen som använts? Hör då av dig till polisen på 114 14.

Tjuvarnas stöldgods

27 skoteroveraller: 7000-8000 kronor styck

Fem-sex specialhjälmar: 5000 kronor styck

Sju-åtta jackor: 5000 kronor styck

Sju-åtta byxor

Sex ryggsäckar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!