Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjuven tog hennes hund Coco – då slog Syrene, 80, tillbaka

Syrene Pech och hunden Coco Chanel. Foto: Privat
Syrene Pech visar upp sina skador. Foto: Polisen
Syrene Pechs rattlås ligger på marken vid bensinmacken där hon överfölls. Foto: Polisen

Syrene Pech, 80, hade precis tankat bilen och hennes hund Coco Chanel satt i baksätet. 

Då blev hon överfallen av en man som stal bilen och misshandlade henne – men Syrene Pech slog tillbaka.

– Jag tänkte, nu ska jag slå dig i huvudet så du tuppar av. Du ska inte ta någonting från mig, säger Syrene Pech. 

Den 10 augusti hade 80-åriga Syrene Pech varit och handlat och tankat bilen. Hennes älskade toypudel Coco Chanel, snart fyra år gammal, satt i baksätet och Syrene skulle just starta bilen. 

Då blev hon överfallen av en 31-årig man, som drog ut henne ur bilen, hotade henne med en yxa, och körde i väg med hunden. 

Mannen dömdes på måndagen till två år och två månaders fängelse för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, stöld och narkotikabrott. 

Berättar om överfallet

Överfallet på bensinmacken i Herrljunga har skakat Syrene Pech. Hon fick handleden bruten och flera blödande sår – och under veckorna som gått sedan attacken har Syrene känt sig rädd och orolig. 

Nu berättar hon om överfallet – och om beslutet att slå tillbaka mot biltjuven. 

– Först och främst var det ju hunden som jag ville ha ut. Sen tänkte jag ju på sakerna, på bilen. Han ska ju inte ta våran bil. Man tycker ju om sina saker, och de vill man ha i fred, säger Syrene Pech. 

Slet ut henne ur bilen

31-åringen har i förhör sagt att han inte minns stora delar av dagen då han överföll Syrene. Mannen, som förekommer i 19 avsnitt i belastningsregistret med bland annat nio domar för narkotikabrott, erkände i Alingsås tingsrätt att han stal Syrenes bil, men har uppgett att han inte vet varför han gav sig på henne.

Syrene Pech beskriver för Expressen hur 31-åringen sprang mot hennes bil, slet upp dörren, och drog ut henne. På marken slog han henne, och Syrene kämpade emot. 

– Så reste jag mig upp och puttade till honom så han ramlade ner på asfalten, så låg vi där och slogs. Sen fortsatte han dra och slita i min hand, så han bröt sönder min handled. Jag släppte nycklarna till slut, och då satte han sig i bilen. 

"Nu ska jag slå dig"

Syrene Pech skrek efter hjälp, men ingen hann fram i tid. Då beslutade hon sig för att försöka rädda hunden. Hon tog sig in i baksätet – och där fick hon syn på ett rattlås, som hon försökte slå mannen med. 

– Jag tänkte, nu ska jag slå dig i huvudet så du tuppar av. Du ska inte ta någonting från mig, säger Syrene Pech. 

Men mannen lyckades få i gång bilen och rivstartade. Syrene ramlade ut på marken, och Coco Chanel blev kvar i bilen. 

– Hunden följde med och var borta i 45 timmar. Han körde till Göteborg, och när polisen hittade bilen satt ju hunden där. De hittade honom, utan vatten, utan mat, men han klarade sig, tack och lov, säger Syrene Pech. 

"Har varit med om en hel del" 

Nu när mannen är dömd ser Syrene Pech fram emot att gå vidare med livet – tillsammans med sin make, och Coco Chanel.

– Vi har varit med om mycket, min man och jag. Vi seglade över Atlanten 1964, så vi har varit rätt tuffa. Vi har varit med om en hel del här i livet. Det är inte bara till att slå ner en gammal tant. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!