Cathrine Björklund vaknade när tjuvarna var inne i hennes hem. Foto: PrivatCathrine Björklund vaknade när tjuvarna var inne i hennes hem. Foto: Privat
Cathrine Björklund vaknade när tjuvarna var inne i hennes hem. Foto: Privat
Polisen varnar för metoden. Foto: PrivatPolisen varnar för metoden. Foto: Privat
Polisen varnar för metoden. Foto: Privat

Tjuvarnas nya knep: Tar sig in i ditt sovrum

Publicerad

Den 85-åriga kvinnan vaknade upp och såg hur inbrottstjuven tog sig ut genom hennes sovrumsfönster.

Hela fönsterkasetten var bortlyft och sovrummet lämnat i kaos.

Och allt fler inbrottstjuvar väljer det tillvägagångssättet.

– Det är otroligt lätt att ta sig in genom fönster i stället för genom dörren, säger Lars Jansson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Västerås.

Att inbrottstjuvar tar sig in genom fönster är numera det vanligaste tillvägagångssättet, menar Lars Jansson. Att ta sig in genom ytterdörrar låter ofta mer, dessutom brukar altandörrar och ytterdörrar vara larmade.

– En sak man kan tänka på är att förvara stegar i garaget i stället för att ha den i trädgården eller hängande på en garagevägg, säger Lars Jansson.

Och det kommer rapporter från hela landet om inbrottstjuvar som tagit sig in genom sovrumsfönster, bland annat i Kristianstad, Karlstad, Stockholm och Västerås. I södra Stockholm vaknade en pojke av konstiga ljud och såg sedan hur en man stod med en väska och försökte ta sig in genom hans sovrumsfönster.

I Hallstahammar vaknade en 85-årig kvinna och såg att hennes sovrumsfönster var öppet och att det var stökigt i hela sovrummet. Inbrottstjuven hade lyft ut fönsterkassetten.

Och Expressen berättade i söndags om Cathrine Björklund, 34, i Gävle som vaknade av att inbrottstjuvarna var i hennes lägenhet. Hon smög ut på balkongen och vågade inte ringa polisen förrän de var borta.

– Jag tänkte att risken fanns att de skulle slå ihjäl mig, säger hon.

I just det fallet tycks tjuvarna dock ha tagit sig in genom dörren.

Kringresande ligor

– De som är mindre proffsiga slår sönder fönster eller bryter upp en altandörr. Sedan har vi de som är mer slipade och som lyfter ut fönsterkassetter, säger Lars Jansson.

Ofta är det de kringresande ligorna som har ett lite mer professionellt tillvägagångssätt, och lyfter ut kassetterna.

– De reser ofta längs de stora lederna och begår ett antal brott på varje ställe.

Och Lars Jansson uppmanar till att det är viktigt att hålla sig lugn om en inbrottstjuv tagit sig in i ens bostad.

– Man ska hålla sig lugn om det går. Det är klart att om man har inbrott att det är lätt att bli chockad och rädd, men man ska försöka göra iakttagelser om vart de tar vägen och om man har möjlighet kan man följa efter. Ser man att de springer till skogs kan vi till exempel söka där med hund. Försvinner de i en bil ska man titta efter registreringsnummer, färg och bilmodell eftersom det är sådant som kan hjälpa oss, säger han.

Går att förebygga

Det finns flera saker man kan göra för att förebygga inbrott. Genom att ha det tänt, antingen ytter- eller innebelysningen kan man också förhindra att inbrottstjuvarna väljer att slå till. Dessutom kan det vara bra att undvika att berätta i sociala medier om man ska resa bort eftersom det kan nå fel personer.

– Prata med grannarna och var uppmärksam. Vi har lyckats gripa ett antal tjuvar genom att de boende gjort iakttagelser. Sedan är det jättebra med larm och förstärkta lås, säger Jansson.

Johanna Rapp
Johanna Rapp

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag