Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjuvarnas nya knep: Tar sig in i ditt sovrum

Cathrine Björklund vaknade när tjuvarna var inne i hennes hem.
Foto: Privat
Polisen varnar för metoden.
Foto: Privat

Den 85-åriga kvinnan vaknade upp och såg hur inbrottstjuven tog sig ut genom hennes sovrumsfönster.

Hela fönsterkasetten var bortlyft och sovrummet lämnat i kaos.

Och allt fler inbrottstjuvar väljer det tillvägagångssättet.

– Det är otroligt lätt att ta sig in genom fönster i stället för genom dörren, säger Lars Jansson, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Västerås.

Att inbrottstjuvar tar sig in genom fönster är numera det vanligaste tillvägagångssättet, menar Lars Jansson. Att ta sig in genom ytterdörrar låter ofta mer, dessutom brukar altandörrar och ytterdörrar vara larmade.

– En sak man kan tänka på är att förvara stegar i garaget i stället för att ha den i trädgården eller hängande på en garagevägg, säger Lars Jansson.

Och det kommer rapporter från hela landet om inbrottstjuvar som tagit sig in genom sovrumsfönster, bland annat i Kristianstad, Karlstad, Stockholm och Västerås. I södra Stockholm vaknade en pojke av konstiga ljud och såg sedan hur en man stod med en väska och försökte ta sig in genom hans sovrumsfönster.

I Hallstahammar vaknade en 85-årig kvinna och såg att hennes sovrumsfönster var öppet och att det var stökigt i hela sovrummet. Inbrottstjuven hade lyft ut fönsterkassetten.

Och Expressen berättade i söndags om Cathrine Björklund, 34, i Gävle som vaknade av att inbrottstjuvarna var i hennes lägenhet. Hon smög ut på balkongen och vågade inte ringa polisen förrän de var borta.

– Jag tänkte att risken fanns att de skulle slå ihjäl mig, säger hon.

I just det fallet tycks tjuvarna dock ha tagit sig in genom dörren.

Kringresande ligor

– De som är mindre proffsiga slår sönder fönster eller bryter upp en altandörr. Sedan har vi de som är mer slipade och som lyfter ut fönsterkassetter, säger Lars Jansson.

Ofta är det de kringresande ligorna som har ett lite mer professionellt tillvägagångssätt, och lyfter ut kassetterna.

– De reser ofta längs de stora lederna och begår ett antal brott på varje ställe.

Och Lars Jansson uppmanar till att det är viktigt att hålla sig lugn om en inbrottstjuv tagit sig in i ens bostad.

– Man ska hålla sig lugn om det går. Det är klart att om man har inbrott att det är lätt att bli chockad och rädd, men man ska försöka göra iakttagelser om vart de tar vägen och om man har möjlighet kan man följa efter. Ser man att de springer till skogs kan vi till exempel söka där med hund. Försvinner de i en bil ska man titta efter registreringsnummer, färg och bilmodell eftersom det är sådant som kan hjälpa oss, säger han.

Går att förebygga

Det finns flera saker man kan göra för att förebygga inbrott. Genom att ha det tänt, antingen ytter- eller innebelysningen kan man också förhindra att inbrottstjuvarna väljer att slå till. Dessutom kan det vara bra att undvika att berätta i sociala medier om man ska resa bort eftersom det kan nå fel personer.

– Prata med grannarna och var uppmärksam. Vi har lyckats gripa ett antal tjuvar genom att de boende gjort iakttagelser. Sedan är det jättebra med larm och förstärkta lås, säger Jansson.

Känner du dig orolig för inbrott?

POLISTIPSEN: SÅ SKYDDAR DU DIG

SE ÖVER SKALSKYDDET

■ Man behöver kanske komplettera med ett aluminiumskydd utanför träkarmarna på altandörren.

TÄND LJUSET

■ Tänd innebelysningen även när du inte är hemma. När man inte tänder upp i huset gör det direkt att det blir ett intressant objekt. Tjuvarna jobbar dygnet runt. De chansar inte.

GRANNSAMVERKAN

■ Alla som inte har där att göra är intressanta, bilar som inte känns igen och så vidare. Det gäller att ha bra kontakt med grannarna.

TIMER PÅ LAMPORNA

■ Se till så att det tänds upp om någon går på bak-sidan. Oftast sker inbrotten på baksidan av huset där insynen är som sämst.

UDDA FÖRVARING

■ Många av inbrotten sker när tjuvarna klättrar in i sovrummen för där finns ofta smycken och värdesaker. Det kan vara läge att flytta runt dem i hemmen.

FRÄCKA METODEN

Man är inte skyddad från bostadsinbrott bara för att man har larm, varnar polisen. Tjuvarns nya knep är att ta sig in i sovrummet, som sällan är larmat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.