Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tjuvarna slog till i t-banan – polisen söker man i keps

Trion följde efter sitt brottsoffer hela vägen från snabbmatsrestaurangen in i tunnelbanevagnen.

Väl i trängseln stal de offrets bankkort utan att hon märkte det – och tog ut tusentals kronor. 

Två personer är dömda – nu efterlyser polisen den tredje personen.

– Det kanske finns någon som känner igen honom och kan hjälpa oss, säger Monica Krüger, inspektör vid gränspolisen.

Metoden är så kallad ”shoulder surfing”, och har blivit ett vanligt knep bland ficktjuvar. Genom att först följa efter och hänga över axeln när någon skriver in en bankkod, och sedan utnyttja trängseln i exempelvis tunnelbanan, får man snabbt tillgång till brottsoffrets bankkort – och det är fritt fram att ta ut pengar.

Nu har två personer, en kvinna och en man, dömts för flera fall av grov stöld efter att ha gjort just detta.

På övervakningsfilmer från tunnelbanan i Stockholm ser man hur de följer efter sina brottsoffer ner till perrongen, och sedan trycker sig nära personerna när tåget kommer – en person framför, och en person bakom – och stjäl plånboken.

Tillsammans har de kommit över tusentals kronor och flera mobiltelefoner. 

"Vi har fortfarande ingen identifiering"

Nu efterlyser polisen den tredje personen som varit med i brottstrion. På filmerna syns personen hålla sig i anslutning till det dömda paret – och sedan komma upp ur tunnelbanan med brottsoffrets bankkort vid Sergels torg. Väl där har en kamera vid en bankomat fångat upp honom, precis när han tömmer brottsoffrets konto. 

Nu söker polisen efter mannen i keps. Foto: Polisen

 

Foto: Polisen

Polisen har minst sju ärenden där den okända mannen i keps är misstänkt för brott, och han misstänkts i dagsläget både för grov stöld och bedrägeri. 

– Vi har fortfarande ingen identifiering på honom så vi är både väldigt intresserade av om någon känner igen honom och kan säga vad han heter, eller åtminstone kan säga var han bor. Det kanske finns någon som känner igen honom och kan hjälpa oss i det här ärendet, och då även i de andra ärendena, säger Monica Krüger, inspektör vid gränspolisen.

Hur mycket pengar som mannen kommit över totalt är i nuläget okänt, men enbart från ett tillfälle lyckades mannen ta ut 4 000 kronor.

Polisen manar till försiktighet

Enligt Monica Krüger vid gränspolisen bör man vara vaksam när man är i sammanhang där det är mycket folk – och framför allt se till att alltid skydda sin bankkod. 

– Man måste absolut vara uppmärksam om någon står lite närmare än vanligt i köer och sådant när man ska betala i affärer eller på restauranger, skydda koden helt enkelt. Sedan måste man försöka skydda plånboken, för de måste ju komma över kortet i läge två – så både kod och kort säkert. 

Foto: Polisen

Har man tips till polisen kan man ringa 114 14.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!