Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjejer ofredas på Gröna Lund: "Helt oacceptabelt"

Redan nu har besökare på nöjesparken Gröna Lund gjort fler anmälningar än förra året.
Foto: ISTOCK / JONNY KRISTOFFERSSON ISTOCK EDITORIAL
Inför denna säsong har nöjesparken skapat ett nytt system för att göra vistelsen på Gröna Lund tryggare för besökaren.
Foto: EMMA JOHANSSON/ARKIV

Under 2016 ökade antalet anmälda sexbrott på svenska festivaler med 1000 procent.

2017 ser inte ut att bli ett undantag – tvärtom. Redan nu har besökare på nöjesparken Gröna Lund gjort fler anmälningar än förra året.

– Det är ett helt oacceptabelt beteende, säger Gröna Lunds säkerhetschef Fredrik Gemzell.

Under förra säsongen polisanmäldes endast ett fall av sexuellt ofredande på Gröna Lund. Detta år slog nöjesparken upp sina dörrar i slutet av april, och sedan dess har redan fyra fall av sexuellt ofredande kommit till säkerhetschefen Fredrik Gemzells kännedom.

– Samtliga fall är polisanmälda. Det handlar om unga tonårstjejer som blivit utsatta, säger Fredrik Gemzell. 

Inför denna säsong har nöjesparken skapat ett nytt system för att göra vistelsen på Gröna Lund tryggare för besökaren. 

– Vi har en egen trygghetscentral, dit besökarna kan ringa. Dessutom har vi säkerhetsvärdar som patrullerar i parken. Det är bra att det polisanmäls. Det är ett otroligt, helt oacceptabelt beteende. 


LÄS MER: Joggaren slår till mot flickor – föräldrar varnas"Plötsligt tog någon mig på könet"

Under förra sommaren gick Alexandra Larsson, då 17 år gammal, på festivalen Putte i Parken i Karlstad. Hon gick dit med sina tjejkompisar för att njuta av trevligt sällskap och bra musik. När de stod i publikhavet började någon plötsligt ta på hennes kropp. 

– Först tog någon mig på rumpan några gånger. Jag vände mig om och frågade vem som hade gjort det, men fick inget svar. Detta upprepades flera gånger. Till slut tog någon mig på könet. Då blev jag förbannad och vände mig och skrek "vem det än var, så är du en idiot!"

Efter det inträffade valde Alexandra och hennes vänner att lämna festivalen. 

– Det kändes inte bekvämt att stå mitt i ett publikhav och inte veta vem som står och tar på dig, säger hon.  

Alexandra valde att polisanmäla händelsen. Efter ett tag lades utredningen dock ner. Trots det uppmuntrar hon andra som befinner sig i liknande situationer att anmäla. 

– Det är aldrig ditt fel, ta aldrig åt dig. Ingen har rätt att ta på din kropp utan ditt samtycke. Polisanmäl alltid!


LÄS MER: Pistoldrama på restaurang – personal dödshotades 


Organisationen Nattskiftet tar tag i problemet

Förra året anmäldes över hundra sexuella ofredanden i samband med festivaler och stora evenemang i Sverige. Då drog den ideella organisationen Nattskiftet i gång en kampanj. Målet var att sätta tryck på arrangörerna till dessa event, och få dem att jobba med frågan. 

– I år har vi valt att rikta oss mot besökarna, säger grundaren till Nattskiftet Lisen Andréasson Florman. Genom civilkurage kan vi ta hand om varandra. 

Nattskiftet är en organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten och för en kamp mot våld och sexuella övergrepp.

Stora artister har engagerat sig i Nattskiftets arbete. Både Zara Larsson och Silvana Imam har hållit brandtal under sina konserter på festivaler. De ber människorna i publiken att se varandra, och förespråkar allas rätt till sin egen kropp.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.