Redan nu har besökare på nöjesparken Gröna Lund gjort fler anmälningar än förra året. Foto: ISTOCK / JONNY KRISTOFFERSSON ISTOCK EDITORIALRedan nu har besökare på nöjesparken Gröna Lund gjort fler anmälningar än förra året. Foto: ISTOCK / JONNY KRISTOFFERSSON ISTOCK EDITORIAL
Redan nu har besökare på nöjesparken Gröna Lund gjort fler anmälningar än förra året. Foto: ISTOCK / JONNY KRISTOFFERSSON ISTOCK EDITORIAL
Inför denna säsong har nöjesparken skapat ett nytt system för att göra vistelsen på Gröna Lund tryggare för besökaren. Foto: EMMA JOHANSSON/ARKIVInför denna säsong har nöjesparken skapat ett nytt system för att göra vistelsen på Gröna Lund tryggare för besökaren. Foto: EMMA JOHANSSON/ARKIV
Inför denna säsong har nöjesparken skapat ett nytt system för att göra vistelsen på Gröna Lund tryggare för besökaren.  Foto: EMMA JOHANSSON/ARKIV

Tjejer ofredas på Gröna Lund: "Helt oacceptabelt"

Publicerad

Under 2016 ökade antalet anmälda sexbrott på svenska festivaler med 1000 procent.

2017 ser inte ut att bli ett undantag – tvärtom. Redan nu har besökare på nöjesparken Gröna Lund gjort fler anmälningar än förra året.

– Det är ett helt oacceptabelt beteende, säger Gröna Lunds säkerhetschef Fredrik Gemzell.

Under förra säsongen polisanmäldes endast ett fall av sexuellt ofredande på Gröna Lund. Detta år slog nöjesparken upp sina dörrar i slutet av april, och sedan dess har redan fyra fall av sexuellt ofredande kommit till säkerhetschefen Fredrik Gemzells kännedom.

– Samtliga fall är polisanmälda. Det handlar om unga tonårstjejer som blivit utsatta, säger Fredrik Gemzell. 

Inför denna säsong har nöjesparken skapat ett nytt system för att göra vistelsen på Gröna Lund tryggare för besökaren. 

– Vi har en egen trygghetscentral, dit besökarna kan ringa. Dessutom har vi säkerhetsvärdar som patrullerar i parken. Det är bra att det polisanmäls. Det är ett otroligt, helt oacceptabelt beteende. 

 

LÄS MER: Joggaren slår till mot flickor – föräldrar varnas

 

 

"Plötsligt tog någon mig på könet"

Under förra sommaren gick Alexandra Larsson, då 17 år gammal, på festivalen Putte i Parken i Karlstad. Hon gick dit med sina tjejkompisar för att njuta av trevligt sällskap och bra musik. När de stod i publikhavet började någon plötsligt ta på hennes kropp. 

– Först tog någon mig på rumpan några gånger. Jag vände mig om och frågade vem som hade gjort det, men fick inget svar. Detta upprepades flera gånger. Till slut tog någon mig på könet. Då blev jag förbannad och vände mig och skrek "vem det än var, så är du en idiot!"

Efter det inträffade valde Alexandra och hennes vänner att lämna festivalen. 

– Det kändes inte bekvämt att stå mitt i ett publikhav och inte veta vem som står och tar på dig, säger hon.  

Alexandra valde att polisanmäla händelsen. Efter ett tag lades utredningen dock ner. Trots det uppmuntrar hon andra som befinner sig i liknande situationer att anmäla. 

– Det är aldrig ditt fel, ta aldrig åt dig. Ingen har rätt att ta på din kropp utan ditt samtycke. Polisanmäl alltid!

 

LÄS MER: Pistoldrama på restaurang – personal dödshotades 

 

Organisationen Nattskiftet tar tag i problemet

Förra året anmäldes över hundra sexuella ofredanden i samband med festivaler och stora evenemang i Sverige. Då drog den ideella organisationen Nattskiftet i gång en kampanj. Målet var att sätta tryck på arrangörerna till dessa event, och få dem att jobba med frågan. 

– I år har vi valt att rikta oss mot besökarna, säger grundaren till Nattskiftet Lisen Andréasson Florman. Genom civilkurage kan vi ta hand om varandra. 

Nattskiftet är en organisation som arbetar för rätten att vara trygg i natten och för en kamp mot våld och sexuella övergrepp.

Stora artister har engagerat sig i Nattskiftets arbete. Både Zara Larsson och Silvana Imam har hållit brandtal under sina konserter på festivaler. De ber människorna i publiken att se varandra, och förespråkar allas rätt till sin egen kropp.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag