”Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”, skriver rätten. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN”Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”, skriver rätten. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
”Det faktum att NN inte sagt till hans släktingar att han slog henne, utan i stället anmälde det till polisen, minskar hennes trovärdighet ytterligare”, skriver rätten. Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN
En av de båda som ville fria – centerpartisten Ebtisam Aldebe – har kandiderat till riksdagen och uttalat sig om att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar. Foto: SVTEn av de båda som ville fria – centerpartisten Ebtisam Aldebe – har kandiderat till riksdagen och uttalat sig om att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar. Foto: SVT
En av de båda som ville fria – centerpartisten Ebtisam Aldebe – har kandiderat till riksdagen och uttalat sig om att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar. Foto: SVT
Foto: / CENTERPARTIETFoto: / CENTERPARTIET
 Foto: / CENTERPARTIET

Tingsrätten: Misshandlad kvinna borde inte ha vänt sig till polisen

Publicerad
Uppdaterad

Mannen friades från misstankarna om att ha misshandlat sin fru.

Enligt Solna tingsrätt kom mannen från en ”bra familj” och kvinnan gick inte att lita på.

Nu uppmanar Centerpartiet nämndemannen Ebtisam Aldebe – som öppet förespråkat sharialagar – att lämna sitt uppdrag.

Mannen polisanmäldes misstänkt för att ha misshandlat sin fru i Sundbybergs kommun utanför Stockholm våren 2015. Han ska ha bland annat ha slagit henne i ansiktet, dragit henne i håret och tryckt en sko i hennes ansikte, skriver The Local som först rapporterade om fallet.

Enligt åklagaren hade mannen bland annat knuffat in kvinnan i en stol och dragit henne till sovrummet.

I februari i år kom domen i Solna tingsrätt: Mannen friades.

Rätten: Kvinnan borde ha sökt sig till makens familj

Tingsrätten menar att kvinnan inte gick att lita på – och att mannens familj ”verkar vara en bra familj, till skillnad från hennes, vilket också har betydelse för bedömningen av skuldfrågan”.

Solna tingsrätt menar också att kvinnan borde ha gråtit när hon lämnade sin berättelse.

"NN har lämnat en berättelse utan att visa några känslor, vilket inte framstår som självupplevt", står i den friande domen.

Och: Tingsrätten anser att kvinnan borde ha vänt sig till makens familj, inte polisen, eftersom paret gifts enligt sharialag. Av rättsdokument framgår att mannen är irakisk medborgare.

Inblandad har förespråkat att svenska lagar ska anpassas till muslimer

Två nämndemän ansåg att mannen skulle frias, medan en nämndeman och rådmannen ville se en fällande dom. I sådana lägen döms det mildaste straffet ut, alltså friades mannen.

Nu har domen överklagats till hovrätten.

En av de som ville fria – centerpartisten Ebtisam Aldebe – har kandiderat till riksdagen och sagt att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige. Hon har också förespråkat sharialagar i Sverige.

– Inga kommentarer. Vi får vänta på hovrättens dom, säger Ebtisam Aldebe, som nu sitter i socialnämnden i Solna stad.

En av de båda som ville fria – centerpartisten Ebtisam Aldebe – har kandiderat till riksdagen och uttalat sig om att hon tycker att svenska lagar borde anpassas till muslimer som bor i Sverige.Foto: SVT

Centerpartiets svar: Helt oacceptabelt

Till Aftonbladet säger hon:

– I det här målet har jag följt lagen. Svensk lag. Jag har aldrig dömt enligt någon annan lag.

Nu markerar Centerpartiet i Solna mot nämndemannen. Partiet har inte längre förtroende för henne – och uppmanar henne att lämna sitt uppdrag.

"Den typen av sexistiska resonemang som hon står bakom är helt oacceptabla", skriver C på Twitter.

https://twitter.com/Centerpartiet/status/970438442776702977

"Går tvärs mot Centerpartiets värderingar"

Magnus Persson, gruppledare för Centerpartiet i Solna, säger att domskälen är bakgrunden till att man nu uppmanar Ebtisam Aldebe att lämna.

– De här domskälen förväntade jag mig inte att läsa.

Har ni fått några signaler om att hon har dessa åsikter tidigare?

– Vi har blivit kontaktade av personer, men inte med de här uppgifterna i domen.

I ett uttalande på C:s hemsida skriver Magnus Persson:

"De resonemang som förekommer i domskälen är väldigt problematiska och något som vi ser väldigt allvarligt på".

Han fortsätter:

"Den typ av sexistiska resonemang som förekommer i domskälen är helt oacceptabla. Sådana svepande och fördomsfulla anklagelser mot kvinnor, i vilket sammanhang de än förekommer, går helt på tvärs mot Centerpartiets värderingar. Om man står bakom det domskäl som givits i domen, kan man inte vara nämndeman utsedd av Centerpartiet".

Magnus Persson, gruppledare för Centerpartiet i Solna.Foto: Centerpartiet

Nämndemannen och lagmannen: Kvinnan är trovärdig

Nämndemannen som ville fälla, och rådmannen, menar att kvinnans berättelse varit ”detaljerad, sammanhängande och utan motsägelser”.

”Det har inte framkommit något rimligt motiv till att hon skulle hitta på hela historien”, står det i domen.

– Det är inte så vanligt att två nämndemän överröstar domaren som i det här fallet. Men vi har ett sådant system, säger rådmannen Lena Klintefall som ville se mannen fälld.

"Det är inte så vanligt att två nämndemän överröstar domaren som i det här fallet", säger rådmannen Lena Klintefall som ville se mannen fälld.Foto: / PRIVAT

– Det framgår att vi resonerade helt olika, och tyckte olika. Och nu har det överklagats. Vi får se vad hovrätten kommer fram till.

Expressen har sökt den andra nämndemannen som ville fria den åtalade, och nämndemannen som ville fälla.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag