Den misstänkte mannen misstänks ha lurat 16 kvinnor på totalt 1,5 miljoner kronor. Foto: Från polisens förundersökningDen misstänkte mannen misstänks ha lurat 16 kvinnor på totalt 1,5 miljoner kronor. Foto: Från polisens förundersökning
Den misstänkte mannen misstänks ha lurat 16 kvinnor på totalt 1,5 miljoner kronor. Foto: Från polisens förundersökning
En konversation som mannen hade med en av kvinnorna. Foto: Skärmdump/PolisenEn konversation som mannen hade med en av kvinnorna. Foto: Skärmdump/Polisen
En konversation som mannen hade med en av kvinnorna. Foto: Skärmdump/Polisen
Mannen misstänks ha hittat sina offer via dejtingapparna Tinder och Badoo. Foto: ShutterstockMannen misstänks ha hittat sina offer via dejtingapparna Tinder och Badoo. Foto: Shutterstock
Mannen misstänks ha hittat sina offer via dejtingapparna Tinder och Badoo. Foto: Shutterstock

Tinderbedragare slog till: ”Hotade att döda mig”

Publicerad

Sundsvallsbon i 20-årsåldern misstänks ha lurat och utpressat 16 kvinnor. 

Totalt har mannen fått 1,5 miljoner kronor insatta på sitt konto.

De flesta av kvinnorna har han kommit i kontakt med via dejtingapparna Tinder och Badoo.

– Han hotade med att döda mig när jag ville få tillbaka pengarna han lånat av mig, berättar en av de drabbade kvinnorna för Brottscentralen.

Till en början var Sundsvallsbon väldigt trevlig och flörtig. Han uppträdde vardagligt och normalt. Därför lånade en av de drabbade kvinnorna ut en liten summa pengar utan någon vidare eftertänksamhet. Pengar han med råge snabbt betalade tillbaka och kvinnan lånade ut pengar till honom igen.

– Han ändrade beteende nästan direkt efter andra gången jag lånat ut pengar till honom. Kom med massor av ursäkter och blev väldigt hotfull, säger kvinnan.

Mannen började ringa kvinnan nattetid och hotade med att ta reda på var hon befann sig och döda henne.

16 fall av bedrägeri och utpressning

– Jag var så rädd att han skulle skada någon av mina anhöriga. Jag visste inte vad han var kapabel till att göra, därför vågade jag inte berätta om det här för någon. Det fick mig till att må väldigt dåligt, berättar kvinnan.

Tinderbedragaren står åtalad för 16 fall av bedrägeri och utpressning. Han åtalas även för bland annat för grov kvinnofridskränkning och olovligt förfogande.

En av kvinnorna har blivit lurad på nästan 400 000 kronor. Pengarna kom mannen över genom att lura henne att godkänna köp på diverse spelsidor, signera lån hos olika låneinstitut samt via swish-överföringar.

Hotade att sprida nakenbilder

Flera andra kvinnor har övertalats till att göra insättningar och godkänna köp på olika spelsidor åt mannen för 350 000 kronor vardera.

I andra fall handlar det om mindre belopp på ett par tusen kronor men tillvägagångssättet har i stort sett varit identiskt. Mannen har också skickat en skärmdump på sitt eget konto som visar 100 000 kronor för att visa att han har pengar och kan betala tillbaka lånen. Pengar har bara funnits på kontot en gång i samband med en stor spelvinst.

Mannen visade att han hade 100 000 kronor på kontot.Foto: Skärmdump/Polisen

För att komma över pengar och identitetsuppgifter har mannen utövat påtryckningar på olika sätt mot kvinnorna. Bland annat genom att påstå sig stå ensam ute i kylan på nyårsafton och behöva pengar till taxi, sagt att elen var på väg att stängas av och hotat att sprida nakenbilder. Mannen har också hotat med att han ska ta sitt eget liv om kvinnorna inte sätter in pengar.

”Killen är farlig”

En av kvinnorna Brottscentralen varit i kontakt med känner en djup besvikelse  över rättssystemet och hur ärendet skötts.

– Hur kunde detta ske? Killen är farlig och han har bara fått fortsätta. I oktober när jag var inne på polisförhör var vi nio tjejer som var drabbade. Nu är vi helt plötsligt 16.

Kvinnan berättar att härvan tagit hårt och att hon inte orkat prata om händelsen med sin familj eller vänner.

– Jag har inte berättat för någon. Ingen vet vad jag varit utsatt för.

Åklagare Katarina Becker säger att det inte fanns tillräckligt med bevis mot mannen för att kunna häkta honom i höstas.

– Detta är en väldigt omfattande förundersökning på över 7000 sidor vilket tar tid att gå igenom, säger Katarina Becker.

”Då är det läge att dra öronen åt sig”

Per Hånell, målsägandebiträde för de bedragna kvinnorna, säger att många av hans klienter är drabbade i dubbel bemärkelse. Förutom att de mår dåligt över situationen i sig har de dessutom fått hela sin ekonomi raserad med skulder som följd.

– Jag vill inte gå närmre in på vilka straffpåföljder det kan bli. Naturligtvis hoppas jag på att kvinnorna får någon typ av upprättelse och att personen som gjort detta får ett kännbart straff och betala skadestånd, säger Per Hånell.

Per Hånell, målsägandebiträde.Foto: Brottscentralen

Den åtalade mannen förnekar brott.

– Min huvudman vill inte kommentera saken ytterligare, säger mannens advokat, Bertil Kjellberg.

Enligt Jan Olsson på polisens Nationella Bedrägericenter sker den här typen av bedrägerier varje dag och det är nästintill omöjligt att veta vilken omfattning det handlar om.

– Börjar din nyfunna nätvän prata om pengar så är det läge att dra öronen åt sig. Ett annat tips är att googla på den nya bekantskapens alias för att se om det eventuellt kan finnas någon som varnat för denne förr, säger Olsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag