Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han misstänks ha mördat sin ”vän”

De två unga männen har växt upp tillsammans och har med åren varit misstänkta för brott tillsammans.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Efter mordet kontrollerades flera personer i Dalen centrum.Foto: Janne Åkesson / SWEPIX
Den mördade 20-åringen i Enskede.Foto: POLISEN

De två unga männen har växt upp tillsammans och har med åren varit misstänkta för brott tillsammans. 

För två år sedan blev en av dem skjuten i bröstet – men klarade sig tack vare skyddsväst.  

I söndags sköts han ihjäl. 

Misstänkt för mordet är hans tidigare bästa vän.

Skjutningen skedde i söndags i ett lägenhetshus i området Dalen i södra Stockholm. Efteråt blev det stökigt på platsen och polisen ställde upp en rad män mot en husvägg. Enligt uppgifter till Expressen pekades den misstänkta mördaren ut på plats och han plockades in av polis. På onsdagen häktades han av Södertörns tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för mord.

När han kom in i rättssalen var han klädd i häktets gröna byxor, grå T-shirt och tofflor.

Misstänkta för brott ihop

I männens yngre tonår misstänktes de för att tillsammans med flera andra killar i samma åldrar ha gått in i en butik och stulit kött och slagit personalen. Samma år dömdes den nu misstänkta mördaren för narkotikabrott. Efter det eskalerade deras respektive brottskarriärer. De bägge männen har enligt uppgifter till Expressen varit nära vänner under många år och ingått i samma konstellation i Dalen. Genom åren har de haft varandras rygg, enligt vänner som känt dem bägge. 

Den misstänkte ”vännen”.Foto: PRIVAT

– Det är tråkigt. Jag vet att det inte är han som har gjort det. Jag vet det. Han kan ha stått intill och fått krutstänk på sig. De var jättenära vänner, säger en bekant till de bägge männen.

Flera polisanmälningar innan han blev 15

För två år sedan blev mordoffret skjutet i bröstet, men klarade sig tack vare skyddsväst, enligt uppgifter till Expressen. Vid samma tillfälle ska en äldre vän från samma område ha blivit ihjälskjuten. Fallet blev aldrig uppklarat. Händelsen präglade offrets liv efteråt, enligt vad han sagt i förhör rörande andra brottsmisstankar. Några år innan det blev han skottskadad i handen. 

Mordoffret inledde en brottslig bana tidigt i livet och uttryckte enligt en kommunal utredning en stark avsky mot polis och andra auktoriteter. Parallellt med sin bästa vän påbörjades en nedåtgående spiral där sociala myndigheter uttryckte stor oro för den nu ihjälskjutne mannens livsutveckling. Han gick inte i skolan, hade ett missbruk och ett flertal polisanmälningar mot sig innan 15 års ålder.

Den misstänkte mördaren har en kriminell bakgrund.Foto: PRIVAT

”Negativ utveckling”

Vännen – tillika den misstänkte mördaren – har en liknande bakgrund. Det framgår bland annat i ett kommunalt yttrande som gjordes enligt lagen om unga lagöverträdare i samband med att han som tonåring dömdes för ringa narkotikabrott.

I yttrandet står bland annat att pojken blivit av med en anställning då det ”inte fungerade”, att han hade ett ”aktivt cannabismissbruk” och att han vid ett tidigare tillfälle omhändertagits enligt LVU, lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga.

Socialtjänsten gjorde 2015 bedömningen att det var hög risk att han ”fortsatte en negativ utveckling med antisocialt beteende och kriminella handlingar”.

Enligt uppgift handlar mordet om en personlig konflikt.Foto: PRIVAT

Insatsstyrkan hemma hos familjen

Senast i januari i år gjorde polisens insatsstyrka en husrannsakan hemma hos familjen till den misstänkte. Insatsstyrkan gick in i lägenheten med dragna vapen och krossade en fönsterruta för att ta sig in.

Enligt personer med insyn i polisens arbete är skjutningen inte kopplad till någon större gängkonflikt. Istället är arbetshypotesen att det handlar om en personlig konflikt som uppstått männen emellan.

”Kräver att bli försatt på fri fot”

Enligt tingsrätten finns det risk att den misstänkte mannen flyr eller undanröjer bevis och häktades därför, med restriktioner.

– Min klient förnekar brott och han är övertygad om att den fortsatta utredningen kommer att visa att han är oskyldig, sade Joel Apitzsch, mannens advokat efter häktningsförhandlingen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.