En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro efter att en hittills oidentifierad kropp hittats i försvunna Therese Palmkvists hus. Foto: PolisenEn man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro efter att en hittills oidentifierad kropp hittats i försvunna Therese Palmkvists hus. Foto: Polisen
En man i 30-årsåldern är anhållen i sin frånvaro efter att en hittills oidentifierad kropp hittats i försvunna Therese Palmkvists hus. Foto: Polisen
Thereses hus där en kropp har hittats. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKEThereses hus där en kropp har hittats. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Thereses hus där en kropp har hittats. Foto: Micke Gustafsson/Foto-Mike / FOTO-MIKE
Therese Palmkvist. Foto: PrivatTherese Palmkvist. Foto: Privat
Therese Palmkvist. Foto: Privat

Therese höll sin adress hemlig – fruktade gäng

Publicerad

Therese Palmkvist tros ha hittats död i sitt hem. En nära vän hade varnat henne för den man som nu jagas som mordmisstänkt.

Vännen berättar nu att Therese själv var så rädd för mannens kriminella kontakter att hon höll sin adress hemlig.

– Det fanns en hotbild, säger nära vännen.

Samtidigt har en bil registrerad på den misstänkte gärningsmannen beslagtagits i Hedemora – med en yxa i bagaget, enligt uppgifter till Expressen.

I måndags hittades en kropp gömd i försvunna Therese Palmkvists hus. Polisen misstänker att kroppen tillhör Therese – och riktar misstankarna mot en manlig bekant till henne.

Han är i 30-årsåldern och tidigare dömd för att hotat poliser med yxa. Så sent som för ett år sedan stod han åtalad för att ha slagit sin exflickvän. Också den gången misstänktes han ha använt yxa.

Mannen frikändes från misshandelsmisstankarna. Exflickvännen berättar för Aftonbladet att hon inte vågade peka ut honom för polisen – men säger nu att det var han som slog henne.

Expressen har talat med bekanta till yxmannen och Therese Palmkvist. Mannen i 30-årsåldern är dömd för en rad olika brott och har enligt Expressens uppgifter haft kontakt med ett kriminellt gäng.

Skjutsade gängman: "Obehagligt"

En nära vän har berättat att han varnade Therese för mannen.

– Jag sa till henne att det där skulle sluta i ett helvete.

Yxmannen försörjde sig "genom kriminalitet", säger en person som känner honom. Enligt Expressens uppgifter hade mannen kontakter med ett kriminellt gäng – som Therese fruktade till den grad att hon försökte hålla sin adress hemlig.

Therese Palmkvist.Foto: Privat

Vid ett tillfälle tvingades Therese, enligt en nära vän, skjutsa en av gängmedlemmarna.

– Hon upplevde det som väldigt obehagligt, säger vännen.

Vännens första tanke när han fick höra att Therese var försvunnen var att hon blivit bortrövad av det kriminella gänget.

Men nu är det alltså yxmannen själv som jagas som mordmisstänkt.

Bilarna nyckelspår i jakten

Polisen har i detalj kartlagt hans liv genom inre spaning.

Mannen sysslade med bilaffärer. På den vägen ska han också ha kommit i kontakt med det kriminella gänget. Han har nio bilar registrerade på sig, samtliga avställda. En av bilarna ställdes dock av nyligen, då han inte betalat skatt för den. Under onsdagen beslagtog polisen en av bilarna på en adress i Hedemora – med en yxa i bagaget, erfar Expressen.

Stefan Dangart, presstalesperson vid polisen i Dalarna, säger att bilen är en av de första uppgifterna polisen tittat på.

– Vi har kartlagt den här mannen utifrån platser han kan tänkas vara på, och saker han disponerar, och det är klart att vi bearbetar den informationen aktivt när vi söker, säger Stefan Dangart, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

Jakten efter yxmannen

Polisen har också kontrollerat fastighetsinnehav och adresser där han brukar uppehålla sig, och hans vänkrets.

Ändå har han lyckats hålla sig undan.

– Det här har pågått ett tag och vi har sökt på platser där vi tror att han kan befinna sig utifrån hans adresser, säger Stefan Dangardt, presstalesperson vid polisen i Dalarna.

– Om han har fått klart för sig att vi vill få tag på honom, och det vet han väl sannolikt, så håller han sig säkert undan.

Polisen har fortfarande inte fått svar från obduktionen av kroppen som hittades i Therese Palmkvists hus. Svar väntas under torsdagen.

– Vi utgår från att det är den försvunna Therese som vi har hittat. Men vi måste avvakta rättsmedicinsk obduktion innan vi kan vara säkra på identiteten, säger Stefan Dangardt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag