Björn Olsen under häktningsförhandlingarna i Falu tingsrätt i april i fjol. Foto: / TT NYHETSBYRÅNBjörn Olsen under häktningsförhandlingarna i Falu tingsrätt i april i fjol. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Björn Olsen under häktningsförhandlingarna i Falu tingsrätt i april i fjol. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Björn Olsen poserar med vapen. Foto: Ur polisens förundersökningBjörn Olsen poserar med vapen. Foto: Ur polisens förundersökning
Björn Olsen poserar med vapen. Foto: Ur polisens förundersökning
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: PrivatTherese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: Privat
Therese Palmkvist, 31, hittades mördad i sitt hus i Långshyttan. Foto: Privat

Therese, 31, mördades och gömdes under matta - pojkvännen döms för mord

Publicerad

Grälet med pojkvännen, som glömt bort att de skulle åka bort, slutade med att Therese Palmkvist slogs ihjäl med en yxa.

Björn Olsen lät sedan kroppen ligga i flera dagar innan han gömde den under en  matta i husets pannrum – och staplade ved på den.

– Hänt är väl hänt, säger han i polisförhör.

Straffet: 16 års fängelse för mord.

Det var i mars förra året som 31-åriga Therese Palmkvist från Långshyttan i Dalarna anmäldes försvunnen av en anhörig. Bara veckor tidigare hade Länsstyrelsen tagit emot två anmälningar om bristande djurhållning när det gällde Therese Palmkvists katter. Djurskyddshandläggaren eller polisen gick dock aldrig in bostaden och ärendet lades till slut ner.

Polispatrull hittade Therese kropp i källaren

Vid det här laget hade dock Therese Palmkvists pappa blivit orolig eftersom han visste att dottern aldrig skulle överge sina katter. Han polisanmälde henne som försvunnen och en polispatrull skickades dit. Efter att ha brutit sig in i hennes hus kände de en skarp lukt men drog slutsatsen att den berodde på katturin och kattavföring. Efter att ha varit i kontakt med pojkvännen Björn Olsens bror gjorde pappan en ny anmälan – nu gällande människorov och det var när polisen sökte igenom bostaden för andra gången som de hittade Therese kropp.

Björn Olsen döms till 16 års fängelse för mord

Misstankarna föll snabbt på Björn Olsen. Han försökte undvika polisen men kunde slutligen gripas. Då befann mannen sig i en husvagn i skogen i Gästrikland. I förhör har han berättat att ha höll sig undan bara för att få tid att hitta ett nytt hem till sin hund.

Han har suttit häktad sedan i april förra året och på fredagen meddelade tingsrätten sin dom: 16 års fängelse för mord. 

Först vecka efter mordet ska pojkvännen ha släpat in kroppen i husets pannrum, lagt den bredvid oljetanken och täckt den med en matta som han sedan staplade ved på.Foto: Polisen

 

LÄS MER: Therese yxmördades och gömdes under matta 

 

Björn Olsen om mordet: "Hänt är väl hänt"

Björn Olsen har i förhör berättat att han på morddagen blev osams med Therese. De skulle åka bort den aktuella dagen – något han glömt bort. Bråket eskalerade och slutade med att han höjde den yxa han höll på att hugga ved med och slog Therese i huvudet – flera gånger. Enligt tingsrättens dom rör det sig om 10-15 slag. 

– Hon svimmade väl av först och sen vaknade hon väl upp sen somnade hon väl in igen, säger han i förhör. 

"Slagen har orsakat synnerligen svåra skallskador (oförenliga med liv). Björn Olsen har handlat med insikt och avsikt att hans agerande skulle leda till Therese Palmqvists död.

Pojkvännen har erkänt slagen men hävdar att det inte var planerat och att han aldrig hade för avsikt att döda Therese.

– Men ... hänt är väl hänt.

Pojkvännen gömde Therese kropp under en matta

Först en vecka senare släpade han in kroppen i pannrummet och la den bredvid oljetanken. Han täckte den med en matta – och staplade på ved. 

 

Ex-pojkvännens teckning över mordplatsen.Foto: Polisen

Skrev i sin dagbok: "Ligger här med ett blåmärke"

Under utredningens gång har flera uppseendeväckande omständigheter framkommit. Bland annat det faktum att Therese Palmkvist mördades fyra månader innan kroppen hittades.

I dagboksanteckningar, som polisen har hittat i mordhuset, beskriver kvinnan sin desperata situation: 

"Jag ligger här med ett blåmärke från sist jag tog i honom och funderar på om han älskar mig som jag honom. Har han så mycket hemligheter att jag inte ens fick veta var han var någonstans."

 

LÄS MER: Therese höll sin adress hemlig – fruktade gäng

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag