Terroråtalad: Bröllop kodord för att strida

David Idrisson, Bakhtiyor Umarov och Atabek Abdullaev misstänks för förberedelse till terroristbrott.
Foto: Polisen
Stockholms tingsrätts säkerhetssal inför rättegången.
Foto: Fredrik Sjöshult
Säpo hittade stora mängder kemikalier vid en dold husrannsakan.
Foto: Polisen
Foto: Polisen
Atabek Abdullaev lade innan han greps upp bilder på bland annat T-centralen i Stockholm i sociala medier. Enligt åklagaren utgör bilderna potentiella mål för en terrorattack.
Foto: Polisen

De tre männen misstänks ha förberett terrorattentat i Sverige. De är också misstänkta, ihop med tre andra män, för terrorfinansiering. 

Under rättegångens första dag om misstänkta terrorfinansieringen berättade en av männen att chatten om bröllop varit kodord för att strida. 

Enligt åklagare har de tre männen planerat terrordådet i över ett års tid. Tillsammans har de skaffat och förvarat över 600 kilo kemikalier och 100 liter frätande syror som hittades i samband med polisens tillslag i Strömsund i Jämtland. 

Kemikalierna kan användas för att tillverka både sprängämnen och giftgas och har använts vid flera terrordåd runtom i Europa. Utöver kemikalierna har de också skaffat bland annat stridsselar, kommunikationsradioapparater, en gasmask och bajonetter, enligt åtalet. I förundersökningsmaterialet framgår inte när, var och hur en terrorattack skulle genomföras men enligt personer med insyn i utredningen var planen en storskalig attack. Inga vapen finns bland beslagen i förundersökningen. En del i åklagarens bevisning är bland annat chattar i olika mer eller mindre krypterade appar. 

Männen som åtalas för terrorbrott

David Idrisson, 46, Bakhtiyor Umarov, 30, och Atabek Abdullaev, 39, åtalas för förberedelse till terroristbrott. Straffet för terroristbrott är fängelse i lägst fyra år upp till livstid. Straffet för förberedelse ska sättas under den högsta och får sättas under den lägsta gräns som gäller för fullbordat brott, enligt brottsbalken.

Idrisson, Umarov, Abdullaev och ytterligare tre män åtalas dessutom för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Straffet för det brottet är fängelse i högst två år.      

Samtliga nekar till brott. 

Förvirring och tjafs i salen

På måndagen inleddes rättegången i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Första dagen handlar om finansieringen. Männen fördes in i säkerhetssalen med handfängsel. Rättegången fick dock ta paus direkt då inga uzbekiska tolkar var på plats. 

– Det är ganska förvirrat just nu. Vi står här och väntar och rätten vet inte var de uzbekiska tolkarna som de har beställt är någonstans. Det är dyra pengar som det här misstaget kostar, sade Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult på plats. 

Misstanken: Finansiera drönarhelikopter åt IS

Efter cirka en timme kunde dock rättegången återupptas efter att en auktoriserad tolk inkommit och alla var på plats. Inledningsvis fick en anhörig till en av de terroråtalade en tillsägelse av polis. Han lämnade sedan salen tillfälligtvis.  

Under förhandlingens första dag läste åklagaren även upp chattar mellan en av de misstänkta terrorfinansiärerna och en IS-terrorist i Syrien. Enligt åklagaren ska den åtalade ha “agerat bank” åt IS-mannen. Misstankarna är att pengar skickats för att köpa in en drönare som IS skulle använda för att spana bakom fiendens linje.

Samtliga män nekar till brott. En av männen som misstänks i enbart finansieringsdelen hävdar att han lånat pengarna av en nämnd IS-terrorist och att han betalat tillbaka skulden. 

I chattarna mellan den åtalade om IS-terroristen i Syrien talas det om att “mosa kackerlackor” och “döda hundar”. Åklagaren undrade i förhöret vad det betyder.

Den åtalade förklarade det med att de som dödar kvinnor och barn är “kackerlackor”.

Han fick också frågan om vad som menas med att “gå på bröllop” och svarade att det betyder att “strida”.  

LÄS MER: Här är männen som åtalas i terrormålet 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.