Det är inte första gången Leif GW Persson riktar kritik mot utredningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅNDet är inte första gången Leif GW Persson riktar kritik mot utredningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det är inte första gången Leif GW Persson riktar kritik mot utredningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akilov erkände omgående att han var skyldig till dådet.Akilov erkände omgående att han var skyldig till dådet.
Akilov erkände omgående att han var skyldig till dådet.

Terroristmisstänkta Akilovs hemlighet oroar GW

Publicerad

Utredningen mot Rakhmat Akilov är klar – och snart väntar åtal.

Men det är fortfarande en gåta vad han gjorde timmarna innan dådet.

– Sådant är inte bra, då blir man ju lite orolig, säger Leif GW Persson.

Strax före klockan 15 den 7 april i år kapade uzbeken Rakhmat Akilov en lastbil i centrala Stockholm och påbörjade en vansinnesfärd på Drottninggatan som ledde till att fem personer dödades.

Timmar efter händelsen greps han och har sedan dess suttit häktad.

Nu är den långa utredningen i slutskedet och åtal väcks sannolikt i slutet av januari, om försvaret inte begär mer tid.

Akilov erkände omgående att han var skyldig till dådet. Professor Leif GW Persson menar att det kan ha funnits ett intresse att dra ut på utredningstiden.

– Det tog ju bort lite av strålkastarljuset, all den där kritiken mot polisledningen försvann ju i den där vevan. Det är säkert ett skäl. De upplevde säkert att de fick någon form av respit, säger han.

Det här är inte första gången som GW riktar kritik mot utredningstiden. Ansvarige åklagaren Hans Ihrman har tidigare svarat på den kritiken.

– Överhuvudtaget förstår jag inte hur man kan uttala sig om en utredning som man inte har någon som helst insyn i. Det är absolut inget självändamål att hålla en utredning vid liv. I så fall skulle försvararna reagera och göra ett nummer av det, vilket de inte har gjort på något sätt, har Hans Ihrman sagt till Expressen tidigare. 

Trots att utredningen ligger mer eller mindre färdig finns det orosmoln menar GW och pekar på frågor som förblivit obesvarade. Framför allt pekar han ut misstänkte terroristens tid strax innan dådet.

LÄS MER: Rakhmat Akilov får egen avdelning på häktet 

Leif GW: "Då blir man ju lite orolig"

– Under eftermiddagen där vet man inte vad karljävleln har haft för sig. Det är tre och en halv timme där som är blanka och sådant gör mig inte på så gott humör, faktiskt. Det är inte kul, men så är det i alla fall, säger Leif GW Persson.

Vad kan det tyda på?

– Att det inte kan kartläggas tyder på att han har hållit på med något, eller varit någonstans som man har dålig pejl på. Sådant är inte bra, då blir man ju lite orolig. Jag är inte så glad i sådant faktiskt.

Redan innan dådet hade Säpo underrättelser som gjorde Akilov till en person av intresse. Oavsett vilka sympatier misstänkte terroristen har menar GW att han utfört attacken ensam.

– Min bestämda åsikt är att han har agerat ensam. Han har gripit tillfället i flykten. I den mån han har haft backning har det varit på en mental nivå, att han har umgåtts med likasinnade.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag