Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Terroristmisstänkta Akilovs hemlighet oroar GW

Det är inte första gången Leif GW Persson riktar kritik mot utredningen. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Akilov erkände omgående att han var skyldig till dådet.

Utredningen mot Rakhmat Akilov är klar – och snart väntar åtal.

Men det är fortfarande en gåta vad han gjorde timmarna innan dådet.

– Sådant är inte bra, då blir man ju lite orolig, säger Leif GW Persson.

Strax före klockan 15 den 7 april i år kapade uzbeken Rakhmat Akilov en lastbil i centrala Stockholm och påbörjade en vansinnesfärd på Drottninggatan som ledde till att fem personer dödades.

Timmar efter händelsen greps han och har sedan dess suttit häktad.

Nu är den långa utredningen i slutskedet och åtal väcks sannolikt i slutet av januari, om försvaret inte begär mer tid.

Akilov erkände omgående att han var skyldig till dådet. Professor Leif GW Persson menar att det kan ha funnits ett intresse att dra ut på utredningstiden.

– Det tog ju bort lite av strålkastarljuset, all den där kritiken mot polisledningen försvann ju i den där vevan. Det är säkert ett skäl. De upplevde säkert att de fick någon form av respit, säger han.

Det här är inte första gången som GW riktar kritik mot utredningstiden. Ansvarige åklagaren Hans Ihrman har tidigare svarat på den kritiken.

– Överhuvudtaget förstår jag inte hur man kan uttala sig om en utredning som man inte har någon som helst insyn i. Det är absolut inget självändamål att hålla en utredning vid liv. I så fall skulle försvararna reagera och göra ett nummer av det, vilket de inte har gjort på något sätt, har Hans Ihrman sagt till Expressen tidigare. 

Trots att utredningen ligger mer eller mindre färdig finns det orosmoln menar GW och pekar på frågor som förblivit obesvarade. Framför allt pekar han ut misstänkte terroristens tid strax innan dådet.

LÄS MER: Rakhmat Akilov får egen avdelning på häktet 

Leif GW: "Då blir man ju lite orolig"

– Under eftermiddagen där vet man inte vad karljävleln har haft för sig. Det är tre och en halv timme där som är blanka och sådant gör mig inte på så gott humör, faktiskt. Det är inte kul, men så är det i alla fall, säger Leif GW Persson.

Vad kan det tyda på?

– Att det inte kan kartläggas tyder på att han har hållit på med något, eller varit någonstans som man har dålig pejl på. Sådant är inte bra, då blir man ju lite orolig. Jag är inte så glad i sådant faktiskt.

Redan innan dådet hade Säpo underrättelser som gjorde Akilov till en person av intresse. Oavsett vilka sympatier misstänkte terroristen har menar GW att han utfört attacken ensam.

– Min bestämda åsikt är att han har agerat ensam. Han har gripit tillfället i flykten. I den mån han har haft backning har det varit på en mental nivå, att han har umgåtts med likasinnade.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!