Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han planerade IS-attentat – vill slippa fängelsestraff

Foto: Polisen / Polisen

David Idrisson, 46, är dömd av tingsrätten till sju års fängelse för att ha förberett ett terrordåd i Sverige.

Nu hoppas IS-sympatisören att slippa sitta av tiden.

En överklagan har inkommit till domstolen. 

Samtidigt överklagas domen av åklagare Per Lindqvist som vill se ett längre fängelsestraff, rapporterar Ekot

För tre veckor sedan meddelade Solna tingsrätt fällande dom mot David Idrisson, 46. Han dömdes då till sju års fängelse för förberedelse till terroristbrott.

Nu överklagar han domen till hovrätten. Det framgår av dokument som hans försvarsadvokat Thomas Olsson har skickat in till Svea hovrätt.

I skriften listar advokaten 43 punkter som advokaten menar talar till fördel för att åtalet mot Idrisson ska ogillas.

I överklagandet står:

”Följaktligen har prövningen kommit att avse IS och vad IS är kapabla till och inte vad David Idrisson har avsett eller gjort. Det kan ifrågasättas att grunda en fällande dom på en persons sympatier genom att presumera att den personen också är beredd att utföra alla handlingar som läggs en organisation till last.”

Åklagare vill se längre fängelsestraff

Samtidigt anser åklagare Per Lindqvist att Idrisson bör dömas till ett längre fängelsestraff än sju år och överklagar därför domen, rapporterar Ekot

Även den friande domen i Solna tingsrätt mot en annan man som åtalats för inblandning i planerna på ett terrordåd överklagas av åklagaren. 

Säpo gjorde tillslag

Det var när Säkerhetspolisen gjorde ett tillslag mot Idrissons fastighet i Strömsund som man hittade stora mängder kemikalier. De aktuella kemikalierna skulle kunna användas för att tillverka en bomb, enligt tingsrättsdomen.

Utöver kemikalierna fanns även dokumentation från diskussioner som Idrisson haft med en känd IS-terrorist som då befann sig på plats i Syrien. I diskussionerna bad Idrisson bland annat om hjälp för att ”dekorera bilen” inför ”bröllopet” – som Säkerhetspolisen menar är kodord för sprängladdning och terrordåd.

Sammanlagt sex män – alla med ursprung i Centralasien – stod åtalade i terrormålet. Idrisson och ytterligare två män stod åtalade för rubriceringen förberedelse till terroristbrott.

Av dem var David Idrisson den ende som dömdes. Flera andra personer dömdes för terrorfinansiering i målet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.