Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Två terroråtalade släpps ur häktet

Bakhtiyor Umarov, 31, släpps ur häktet.
Foto: Polisen / Polisen
Atabek Abdullaev, 39, släpps ur häktet.
Foto: Polisen / Polisen

Bakhtiyor Umarov, 31, och Atabek Abdullaev, 39, åtalades för förberedelse till terroristbrott.

Nu släpps de ur häktet.

Men David Idrisson, 46, blir kvar.

– En försiktig bedömning är att de två personerna inte kommer ställas till ansvar för förberedelse till terroristbrott, säger åklagare Per Lindqvist.

När rättegången avslutades för drygt två veckor sen meddelade Solna tingsrätt att de tre männen skulle bli kvar i häktet.

Men nu skriver domstolen i ett pressmeddelande att två av dem släpps. Det rör sig om Bakhtiyor Umarov och Atabek Abdullaev, som har ställts inför rätta för förberedelse till terroristbrott.

Advokat: ”Nöjd att han är släppt”

– Jag är nöjd över att han är släppt. Det är det vi har arbetat för och hävdat hela tiden. Han har suttit i snart ett år i häkte. Han har försökt försvara sig på alla häktningsförhandlingar och det bar frukt till slut, säger Bakhtiyor Umarovs advokat Robin Söder.

De har ännu inte fått någon motivering till varför Umarov släpps ur häktet. 

– Min tolkning är att han kommer att frias från misstanken förberedelse till terroristbrott. Jag vet att han är jätteglad så klart. Han har suttit totalt isolerad i nästan ett år så det måste vara skönt att bli frisläppt, säger Robin Söder.

”Min klient är oskyldig”

Atabek Abdullaevs advokat Kristofer Stahre säger att det är ”ett fantastiskt besked”. 

– Jag har jobbat med det här ärendet i snart ett år. Min klient är oskyldig och det här är en kraftig indikation på att han kommer att bli frikänd från misstanken förberedelse till terroristbrott.

Kristofer Stahre tillägger:

– Min klient är tacksam för att man uppenbarligen har trott på honom.

Abdullaev är dock inte på fri fot utan förvartagen, eftersom han saknar uppehållstillstånd. 

Inte tillräckliga skäl

Överläggningen skedde tidigare under tisdagen.

– Vi har kommit fram till att det inte längre finns några tillräckliga skäl för häktning för de här två personerna, säger Patrik Alm, chefsråd Solna tingsrätt. 

David Idrisson åtalades för samma brott som Umarov och Abdullaev. Han blir kvar i häktet, meddelar tingsrätten.

Dom kommer att falla i målet klockan 11 på fredag.

David Idrisson sitter kvar i häktet.
Foto: Polisen / Polisen

Så säger åklagaren om beskedet

Per Lindqvist är åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål. Han har lett utredningen och uttalar sig nu i Expressen TV om tingsrättens besked:

– Det är inte så mycket man kan säga. Tingsrätten har konstaterat att det inte finns skäl för häktning. En försiktig bedömning är att de två personerna inte kommer ställas till ansvar för förberedelse till terroristbrott, säger han.

Per Lindqvist vill inte göra några större analyser, utan inväntar nu domen som kommer på fredag.

– Man måste läsa domen noga och se vad tingsrätten gjort för analys, säger han.

Lindqvist tillägger dock att bevisningen mot David Idrisson är ”starkare än beträffande de andra två”.

Sex män åtalades

Det var i december i fjol som åtalet kom. Totalt åtalades sex personer för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet. Umarov, Abdullaev och Idrisson åtalades även för förberedelse till terroristbrott.

Enligt åtalet hade de tre personerna sammanställt 660 kilo och över 100 liter kemikalier för att bygga en bomb – för att sen ”utföra eller främja terroristbrott”. 

Personer med insyn i utredningen har sagt att männen planerade en storskalig attack med bomb och gas i Stockholm. De misstänks ha haft kontakt med stridande personer i Syrien och för att ha fört över pengar till IS-terrorister utomlands.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.