Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Terroråtalade männen finansierade IS-terrorister i Syrien

Abu Nuwa al-Uzbeki, IS-terrorist som stridit i Syrien, och som de nu terroråtalade männen skickat pengar till.
Foto: Polisen

De terroråtalade männen chattade i kod om attacker och skickade pengar till IS-krigare. 

Tiotusentals kronor har i stor utsträckning skickats till en man: Abu Nuwa al-Uzbeki, eller Botir Yusupov som han också kallar sig.

Mannen har även befunnit sig i Sverige under annan identitet och har lärt känna en av de terroråtalade männen, enligt utredningen. 

I veckan åtalades sex personer – tre av dem misstänkta för förberedelse till terroristbrott och samtliga sex för brott mot finansieringslagen.

De tre är åtalade för att ha sammanställt 660 kilo och över 100 liter kemikalier för att bygga en bomb för att sen ”utföra eller främja terroristbrott”.  

Enligt personer med insyn i utredningen planerade männen en storskalig attack med bomb och gas, som skulle utlösas i centrala Stockholm. 

De åtalas för terrorplaner i Sverige

David Idrisson, 46.

Åtalas för förberedelse till terroristbrott och för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet genom överföringar av pengar till Islamiska staten. Var den som köpte kemikalierna som åtalet gäller. Åtalas också för ringa narkotikabrott, efter att polisen hittat 49 gram cannabis i hans bil. Nekar till anklagelserna om terrorbrott.


Bakhtiyor Umarov, 30.

Åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering. Propaganda för Islamiska staten har hittats i hans telefon och dator. Han har erkänt att hans röst hörs i en propagandavideo för IS. Nekar till anklagelserna om terrorbrott.


Atabek Abdullaev, 39

Åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering. I hans dator och telefoner har Säpo hittat material som visar att han stöder Islamiska staten.

I sociala medier har han lagt upp bilder på bland annat T-centralen och Mall of Scandinavia, vilket åklagare tolkar som tänkbara terrormål.

Nekar till anklagelserna om terrorbrott.

Kontakt med IS-terrorister

Utifrån polisens kartläggning framgår det att männen haft kontakt med stridande i Syrien och fört över pengar till IS-terrorister utomlands. Däribland den uzbekiske IS-terroristen som går under namnen Abu Nuwa al-Uzbeki samt Botir Yusupov. Enligt utredningen har han tagit emot pengar av männen och han har också deltagit i diskussioner om att göra jihad och genomföra attacker, skriver SvD

Enligt Migrationsverket har den aktuella mannen även befunnit sig i Sverige under olika identiteter. Och det var under hans tid i Sverige som han och en av de finansieringsåtalade männen lärt känna varandra. I januari 2013 ska de två ha jobbat på samma städföretag. 

Tidigare i höstas omkom Abu Nuwa al-Uzbeki och blev martyr, enligt ett PM från Säkerhetspolisen. På en krypterad Telegramkanal lades det efter Abu Nuwa al-Uzbekis död upp ett kungörande om att han blivit martyr någon gång mellan 11 september och 9 oktober i Barakah, Syrien. I meddelandet är mannen avbildad.  

Abu Nuwa al-Uzbeki, IS-terrorist som stridit i Syrien, och som de nu terroråtalade männen skickat pengar till.
Foto: Polisen

I kungörandet står det ”Martyrernas karavan” och ”Må Gud ta emot honom”. Meddelandet har även Islamiska statens sigill.

Abu Nuwa al-Uzbeki och en av de terroråtalade männen chattade om ett ””bröllop".

– Ett typiskt kodord som används för någon typ av attentat. Det är ett ganska rudimentärt försök att dölja vad man pratar om. Det visar på kraften av signalspaning och det är precis sådana kodord i kombinationen med andra ord som NSA och andra signalspaningsorganisationer kan snappa upp. Det kan vara att man till exempel säger: Jag ser fram emot bröllopet med din andra dotter. Och där då ”andra”, har en förutbestämd betydelse, säger Magnus Ranstorp, terrorforskare. 

Bakhtiyor Umarov är åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering.
Foto: Polisen / Polisen

En annan central figur: Shavkat Gaziev

Ytterligare en man, vid namn Shavkat Gaziev, har varit en central figur och får enligt utredningen pengar skickade till sig via olika banköverföringar. Också han beskrivs som stridande för IS.   

I förhör säger de åtalade männen om pengarna att de var ämnade att gå till familjemedlemmar som har det svårt eller till uppbyggnaden av en skola.

Bakhtiyor Umarov säger i förhör att Shavkat Gaziev är taxichaufför, att han bor i Turkiet och pratar uzbekiska.

Atabek Abdullaev är åtalad för terrorförberedelse och terrorfinansiering.
Foto: Polisen / Polisen

Gaziev har under perioden första januari förra året till maj 2018 tagit emot 12 transaktioner till ett värde av cirka 95 000 kronor. Avsändare har varit Bakhtiyor Umarov, Atabek Abdullaev samt en annan av männen som åtalas för terrorfinansiering.

Bild som föreställer entrén till Mall of Scandinavia. Hittades i telefonen som användes av en av männen som åtalats för terrorfinansiering.
Foto: Polisen
Bild som föreställer korsningen Sveavägen/Kungsgatan i Stockholm. Bilden hittades i konton kopplade till terrormisstänkte Atabek Abdullaev.
Foto: Polisen
Bild som föreställer tunnelbanan i Stockholm, hittad i en av de misstänktas telefoner.
Foto: Polisen
Bild tagen inifrån bussterminalen vid Centralstationen i Stockholm, från en av de misstänktas telefoner.
Foto: Polisen

I männens mobiltelefoner: Bilder på populära platser

En av de misstänkta männen har på sina sociala medier-konton postat bilder på populära och folktäta platser i Stockholm. Däribland Mall of Scandinavia, korsningen Kungsgatan-Sveavägen samt Centralstationen och nere i tunnelbanenätet. 

– Det kan bli svårt för åklagare att fastställa att det handlar om rekognosceringar, men de från T-centralen är mer tydlig. De bilderna visar tydligt att han fotograferat flyktvägar, säger Magnus Ranstorp. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.