Amanda Samuelsson tvekade inte att ta upp jakten på rånaren. Foto: BrottscentralenAmanda Samuelsson tvekade inte att ta upp jakten på rånaren. Foto: Brottscentralen
Amanda Samuelsson tvekade inte att ta upp jakten på rånaren. Foto: Brottscentralen
Efter att rånaren slagit till mot en ensam kvinna vid en bankomat jagades han ner av Amanda och tre killar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANN JONASSSONEfter att rånaren slagit till mot en ensam kvinna vid en bankomat jagades han ner av Amanda och tre killar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANN JONASSSON
Efter att rånaren slagit till mot en ensam kvinna vid en bankomat jagades han ner av Amanda och tre killar. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANN JONASSSON

Teorin: Rånare åt upp bytet efter Amandas hjälteinsats

Publicerad

När Amanda Samuelsson upptäckte att en ensam kvinna rånades vid en bankomat tog hon omedelbart upp jakten på gärningsmannen.

– Jag bara reagerade och jag hoppas att någon skulle gjort samma sak för mig, säger Amanda om hjälteinsatsen.

Tidigt i söndags morse var 25-åriga Sundsvallsbon Amanda Samuelsson på väg till affären då hon plötsligt fick se hur en ensam kvinna rånades vid en bankomat av en gärningsman.

– Kvinnan skriker så jag förstår väldigt snabbt att här är det något som inte stämmer. Jag reagerade direkt och började springa efter mannen, berättar Amanda.

Kvartetten lyckades omringa rånaren

Amanda förstod att hon omöjligt skulle hinna ikapp rånaren ensam och började skrika åt alla förbipasserande hon såg på de relativt folktomma gatorna.

– Till sist hade jag fått ihop tre killar som sprang tillsammans med mig. Vi lyckades omringa rånaren och till slut gav han upp.

Först efteråt upptäckte kvartetten att mannen var beväpnad.

– Han satte sig ner på marken och tog fram en kniv, säger Amanda.

Teorin: Gärningsmannen åt upp bevis

Förutom kniven hade rånaren också bytet, en 500-kronorssedel i handen vid konfrontationen – en sedel som plötsligt försvann. 

Amanda såg tydligt hur mannen tuggade på någonting. Troligtvis hade gärningsmannen försökt äta upp bevismaterialet.

Amandas uppmaning: Hjälp andra i nöd

Hon skulle inte tveka inför att göra samma sak igen och hoppas att hennes engagemang uppmärksammas av andra och gör att de också vågar hjälpa någon som hamnat i nöd.

– Jag hade hoppats på att någon skulle våga ingripa ifall jag varit den rånade kvinnan. Inte bara stått och sett på, säger Amanda.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Brottscentralen på Facebook, Twitter och Instagram

Till Expressens startsida

Mest läst i dag