Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Teittinen: ”Jag vägrar gå till ett härbärge”

Esa Teittinen, 62, har suttit i fängelse i åtta år, dömd för att ha dränkt sin vän i ett badkar. Tidigare i år beviljades Teittinen resning och i fredags frikändes han av Svea hovrätt. Foto: Lii Hylander
”Jag vägrar gå till ett härbärge”, säger han. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

Efter åtta år i fängelse frikändes Esa Teittinen från mordet på sin vän. Sin första tid i frihet tillbringade han utomhus.

– Jag vägrar gå till ett härbärge, säger han.

Esa Teittinen, 62, har suttit i fängelse i åtta år, dömd för att ha dränkt sin vän i ett badkar. Tidigare i år beviljades Teittinen resning och i fredags frikändes han av Svea hovrätt.

Men redan i slutet av augusti släpptes han från fängelset och flyttade då ut i en av Stockholms parker.

– Inte var det så farligt. Det var varmt, och det var bara på natten som det började regna lite. Då fick jag gå lite närmare en stor ek som ligger här uppe på backen, berättar han.

Samtidigt var det svårt att vänja sig vid friheten.

– Självklart att jag var lycklig att jag var fri, men samtidigt kändes det så att det är det verkligen sant. En del utav hjärnan eller tankarna var inne på fängelset och sen en del var här ute.

 

Esa Teittinen flyttade ut i en av Stockhilms parker när han friades. Foto: Lii Hylander

Esa Teittinen är besviken på stödet från samhället

Han hade väntat i flera år på att sanningen skulle komma fram och drömmer nu om att långsegla. Men han är besviken på stödet från samhället, något som Dagens nyheter också berättat om. 

Efter att ha bott utomhus första veckan fick han en andrahandslägenhet i Solna. Detta efter att en gammal bekant läst om Esa i Dagens Nyheter. Men enligt Esa tyckte socialförvaltningen att lägenheten var för dyr.

I stället fick han förslag om att bo på vandrarhem eller att flytta från Stockholm.

– Sen säger dom att jag skulle flytta utanför Stockholm, till Värmland, Jämtland eller Dalarna.  

Men Esa vill stanna i Stockholm.

– Jag vill bo i den miljön som jag bott hela mitt vuxenliv, ända från 1976 har jag bott i Stockholmsområdet. Och jag vägrade gå till härbärge, jag har aldrig varit på härbärge och det är främmande miljö för mig.

Det ordade sig dock med boendet i Solna när han fick hjälp med hyran. 

– Då kan jag ha det lilla som jag äger, jag har inte så mycket kläder kvar. Det är ungefär som att få komma hem.

 

Esa Teittinen med sin frösvarsadvokat Marko Tuhkanen. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dödsorsaken oklar

I hovrättens frikännande dom konstaterar rätten bland annat att det saknas bevisning som binder Esa Teittinen till mordet och att åklagarens centrala vittnen "inte är tillförlitliga".

Dessutom är dödsfallet oklart och hovrätten konstaterar att det inte går att dra några slutsatser utifrån obduktionsfynden.

Två nämndemän var dock skiljaktiga och ville att Esa Teittinen skulle dömas för mord.

Det var i december 2009 som en 70-årig man död hittades död i ett badkar i Stockholm. Polisen fattade misstankar om att mannen hade blivit dränkt av Teittinen.

Någon brottsplatsundersökning genomfördes inte, och dödsorsaken har inte kunnat fastställas. En kvinna som också befann sig i lägenheten har efterhand ändrat sin berättelse och först i senare förhör uppgett att hon sett Teittinen trycka ner mannens huvud under vattnet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!