Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Taxichaufför sexofredade Isabella: ”Extremt äcklad”

Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Isabella, 18, skulle åka taxi hem i Stockholmsnatten. Då blev hon sexofredad av chauffören – som vägrade sluta trots hennes protester.

– Jag kände mig extremt äcklad, säger Isabella.

Chauffören straffades med villkorlig dom och blev av med taxilegitimationen.

Varje år utreds upp till 40 fall av sexbrott i taxibilar, enligt Transportstyrelsen.

Många taxibolag marknadsför sig med trygghet som ett av huvudargumenten – det ska vara säkrare att åka taxi än till exempel tunnelbana om natten. Men enligt Transportstyrelsen utreds årligen 30-40 fall av sexbrott med taxichaufförer som förövare.

Brottscentralen har gått igenom 20 domar:

Flera fall rör kvinnor med funktionsvariationer eller sjukdomar som utsätts av sina färdtjänstförare. Bland annat utsattes en leukemisjuk kvinna för sexuella närmanden medan chauffören frågade om det ”gjorde ont att ha sex när man har cancer”, enligt en av domarna.

Skulle åka hem – blev antastad

Isabella Engström var 18 år när hon i januari förra året skulle taxi hem från en utekväll i Stockholm. Men i stället för att erbjuda en trygg hemfärd förgrep sig föraren på henne. Det började, berättar Isabella, med att han lade handen på hennes lår.

– Han blev alltmer närgången och flyttade handen närmre och närmre mitt underliv, säger Isabella, som i dag är 20 år.

Under färdens gång eskalerade förarens närmanden trots att Isabella upprepade gånger bad honom att sluta.

”Taxichauffören bara fortsatte”

– Han försöker verkligen komma innanför allt, ta på mig. Kyssa mig. Jag försökte vrida bort huvudet men han bara fortsatte.

– Hela tiden försökte jag hålla mig lugn och tänka på vilka bevis jag kan samla in mot honom, till exempel memorerade jag hans förarnummer.

När taxin var framme vid destinationen körde föraren enligt Isabella vidare och parkerade i stället på en folktom sidogata, där han satte sig över henne.

– Jag hade inte en chans att komma loss.

Först när hon lyckades övertyga taxichauffören att de skulle ses nästa dag lät han henne gå. Isabella dolde sina tårar för mannen så att han inte skulle förstå att han tänkte anmäla honom.

Åklagaren: Nära våldtäkt

Våldtäktsanmälan blev ett åtal om sexuellt ofredande och en fällande dom. Åklagaren Nathalie Müntzing ansåg att sexofredandet låg ”nära en våldtäkt” och krävde att chauffören skulle låsas in i fängelse men tingsrätten valde alltså villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst. Taxichauffören nekar till anklagelserna och har överklagat till Svea hovrätt.

– När han väl dömdes var det som att tusen kilo släppte från mig, som att jag äntligen fått ett kvitto på att det inte var mitt fel, säger Isabella Engström.

Markus Edsbagge, sektionschef på Transportstyrelsen, säger att en lagändring som trädde i kraft 2018 kommer att leda till att fler legitimationer återkallas i framtiden. Lagen innebär att Transportstyrelsen automatiskt informeras om en taxiförare döms för sexbrott.

Svenska taxiförbundet säger till Brottscentralen att man jobbar för en säkrare kundmiljö genom ett samarbete med just Transportstyrelsen.

LÄS OCKSÅ: De är män som våldtar kvinnor tillsammans