Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Systern Camilla: ”Lotta visste att hon skulle dö”

”Än i dag känner jag enorm frustration över polisens nonchalans inför hennes skrik på hjälp”, säger Lottas syster Camilla Rudholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lotta Rudholm blev ihjälslagen för snart två år sedan.
Foto: PRIVAT
Martin Jonsson är dömd till 18 års fängelse för mord.
Foto: POLISEN

För snart två år sedan blev hennes syster Lotta Rudholm brutalt ihjälslagen av Martin Jonsson.

Mordet fick enorm uppmärksamhet och har lämnat stora ärr inom systern Camilla.

– De kommer alltid att finnas kvar. Än i dag känner jag enorm frustration över polisens nonchalans inför hennes skrik på hjälp, säger hon.

Den 4 juni 2016 blev 41-åriga Lotta Rudholm brutalt ihjälslagen av expojkvännen Martin Jonsson i sin lägenhet i Bromma. Ansiktet var så sönderslaget att familjen, när de skulle identifiera henne på sjukhuset, inte kände igen henne. 

Polisen som var först på plats i lägenheten hade aldrig upplevt någon liknande. I dag, två år senare, finns händelsen och det rättsliga efterspelet ständigt närvarande i storasystern Camillas liv. Och när hon, och deras mamma, hörde P3-dokumentären om Lotta-fallet i förra veckan kom många starka känslor tillbaka. 

– Det har varit tuffa dagar för familjen, det är många minnen som väcks till liv. Att höra min systers röst igen, hur rädd hon var, säger Camilla Rudholm till Brottscentralen.

Camilla larmade polisen

Framförallt är det känslan av frustration, att poliserna inte tog signalerna på allvar, som känns värst. Några veckor innan Lotta Rudholm mördades ringde Camilla till polisen och larmade om sin oro, att hennes syster var utsatt för livsfara.

– Polisen mötte henne med nonchalans, det hör man till och med på banduppspelningarna, de försöker lägga orden i Lottas mun. Och man hör hur livrädd hon är. Han var ju till och med inne hos henne i lägenheten när de ringde henne, det borde de ha genomskådat. Efter det ringde även hennes tidigare pojkvän till polisen och uttryckte sin oro. Men de åkte inte dit. Varför? Det kommer jag aldrig att kunna förstå, säger hon.

”Lotta visste att hon skulle dö”

Camilla Rudholm var med under rättegången och har flera gånger gått ut och kritiserat bristerna i hanteringen av fallet. Martin Jonsson var villkorligt frigiven från en annan kvinnofridskränkning och Lotta Rudholm anmälde honom för misshandel men tog senare tillbaka den. 

– Jag förstår fortfarande inte hur det kunde ske. Det gör så ont inombords. Alla varningssignaler fanns där, han hade så mycket i bagaget. Ändå gick ingen vidare med hennes anmälan. Lotta visste att hon skulle dö, det hörde jag på henne. Två dagar innan sa hon ju själv att det skulle vara skönt att få dö. Den sista tiden gav hon upp.

Under de sista veckorna i Lottas liv såg familjen hur hon förändras. Hon tappade i vikt, drog sig undan. Vännerna och familjen försökte förgäves få henne att lämna relationen. I sin dagbok skrev Lotta om de upprepade misshandlarna, om slag, sparkar och hot om att skära halsen av henne. Hon tog även bilder på sin misshandlade kropp. Den sista veckan hoppades hon att Martin Jonsson var på väg ut ur hennes liv.

Larmsamtalet: ”Det har gått åt helvete”

Men natten mot den 4 juni dök han upp vid hennes lägenhet i Bromma, efter en festkväll på stan. På morgonen kom larmsamtalet där Martin Jonsson själv sa "det har gått åt helvete". Några dagar senare stängdes respiratorn av, skadorna mot Lottas huvud var så allvarliga att hennes liv inte gick att rädda.

Martin Jonsson dömdes till livstids fängelse för mord i tingsrätten, straffet sänktes av hovrätten till 18 års fängelse.

Efter mordet har Camilla Rudholm sett flera fall med kvinnor som gått liknande öde till mötes.  

– Många kvinnor är i farozonen och många utsätts dagligen för misshandel, jag tänker på unga Tova som mördades och så sent som häromdagen var det en kvinna i Umeå som hittades död. Jag vill att barn och ungdomar ska lära sig att de aldrig ska acceptera fysisk eller psykisk misshandel.

Camilla: ”Många kvinnor lever i skräck”

Hon har själv fått flera förfrågningar om att föreläsa om kvinnovåld men hittills inte orkat. Många har kontaktat henne och stoppat henne på gatan för att prata.

– Folk kommer fram och tackar mig, för att jag tar upp ämnet. All uppmärksamhet kring Lottas död har varit kämpig och tagit på mina krafter, men det har känts viktigt att prata om det.

Hon hoppas att systerns fall en dag ska leda till förändringar. Att man inte ska kunna lägga ner en anmälan.

– Om kvinnan inte vågar anmäla, eller drar tillbaka den, då måste polis eller åklagare ta tag i det. Kvinnan måste backas upp, samhället måste hjälpa till. Många kvinnor lever i skräck, de är kanske medberoende, har dåligt samvete för att mannen ska hamna i fängelset. I vissa fall kanske de har kvar känslor för den här mannen.

Hur skulle du beskriva de här två åren?

– Som en mardröm. Jätteoverkligt. Men det konstiga är att efter att Lotta mördades så känner jag ingen rädsla, jag är inte rädd för något längre.

Camilla har flyttat in i ”Lotta-torpet”

Hunden Ecco, som var Lottas trygghet och ögonsten, fanns  i lägenheten samtidigt som hon mördades. 

– Men han vågade inte gripa in, han var också rädd. Hela han var blodig efteråt, av blodstänk från misshandeln. Först trodde vi att han också hade blivit slagen. Men det har gått bra för honom, han är tillbaka hos sin uppfödare i dag.

På vintern innan mordet köpte Camilla Rudholm ett torp utanför Härnösand. Planen var att Lotta skulle tillbringa sommaren där och hjälpa till att renovera huset. Nu står torpet, döpt till ”Lotta-torpet”, klart och Camilla Rudholm har flyttat in.  

– Jag sålde min lägenhet och flyttade hit. Huset har blivit min bearbetning. Jag har dragit rötter och arbetat hårt, känt så mycket ilska och hat inombords. I kärnan av huset, på en vägg, sitter ett stort foto av Lotta på väggen.


Detta har hänt

Lotta Rudholm träffade Martin Jonsson, 34, i början av 2016. Relationen tog tidigt en destruktiv vändning när Jonsson började hota och misshandla henne.

Lotta bröt med Martin Jonsson och ville inte träffa honom mer. Han anhölls i maj misstänkt för grov kvinnofridskränkning mot Lotta. Men Jonsson släpptes av åklagare med förklaringen att Lotta inte ville medverka i utredningen. Vänner har vittnat om orsaken: Hon vågade inte.

Den 4 juni ringde Martin Jonsson 112 från Lottas lägenhet i Bromma och säger: "Det har gått åt helvete. Hon har hållit på med andra killar och det brann i mitt huvud."

Martin Jonsson hade sökt upp Lotta i hennes hem och slagit ihjäl henne. Lotta var hjärndöd när hon kom till sjukhuset – våldet var så kraftigt att hennes liv inte gick att rädda. 

25 oktober 2016 dömdes Martin Jonsson till livstids fängelse för mord i Solna tingsrätt.

22 december 2016 sänks straffet till 18 års fängelse i Svea hovrätt.

Hösten 2017 anmälde Lottas familj staten till justitiekanslern och ville ha en miljon kronor i skadestånd för samhällets bristande insatser. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.