Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Syrienåtervändare misstänks för mordförsök i inbrottsdrama

Den svenske mannen ska ha återvänt från Syrien.
Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN

En svensk man som återvänt från Syrien misstänks för mordförsök efter ett inbrottsdrama på Färingsö i helgen, enligt Expressens uppgifter.

Mannen misstänks ha skjutit med gevär efter ett inbrottsförsök.

Det var i lördags morse som en man på Färingsö vaknade av att det varit inbrott hos honom. Mannen ska ha blivit misshandlad innan en misstänkt person försvann från bostaden, enligt Expressens uppgifter.

Tillsammans med en kvinna begav sig mannen till en granngård där de trodde att tjuven befann sig, men ingen öppnade. På vägen tillbaka mötte de den misstänkte – som stod mitt i vägen.

Händelsen ska ha skett på Färingsö i lördags morse.
Foto: Google earth

Sköt flera skott

När kvinnan stannade bilen ska den misstänkte ha tagit upp ett gevär från diket och sedan siktat genom bilens sidoruta, mot deras huvuden, innan han öppnade eld.

Detta enligt vad som hittills framkommit i brottsutredningen.

Flera skott träffade bilens sida när kvinnan körde därifrån. Totalt avlossades fem-sex skott, enligt uppgifter till Expressen.

Mannen misstänks förutom mordförsök även för grovt vapenbrott, enligt uppgifter till Expressen. Förundersökning har inletts avseende försök till mord i två fall samt misshandel och olaga hot.  


Enligt Expressens uppgifter är den anhållne en i myndigheternas ögon ”bekräftad återvändare” från Syrien.

Återvänt från Syrien

Enligt Expressens uppgifter är den anhållne en i myndigheternas ögon ”bekräftad återvändare” från Syrien – som åkt dit med sin fru efter att paret haft kontakt med radikala islamister på en ort i Sydsverige.

Själv har mannen uppgivit att han var i krigets Syrien med sin dåvarande fru 2013 men uppgivit biståndsarbete som syfte.

Paret återvände samma år till Sverige och sedan dess har mannen gjort sig skyldig till vålds- och narkotikabrott.

Dömd för våldsbrott

Mannen, som enligt Expressens uppgifter har kopplingar till radikaliserade personer i Västsverige, förekommer i belastningsregistret under 13 avsnitt. Han är tidigare dömd för bland annat grov misshandel och narkotikabrott.

Enligt ett yttrande från frivården försökte han för en tid sedan ändra på sitt liv genom att byta ort och fokusera på sitt yrke som kock. 

– Det är givetvis så att vi har ett nära samarbete med polisen. Vi bistår alltid dem när det finns behov. Men det här är polisens ärende, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säkerhetspolisen.

Ett första förhör har hållits. 

– Min klient nekar till allt, säger mannens advokat Per Arnstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.