SVT-chefen har i en chatt sagt att han är villig att betala 9 000 kronor för Linneas oskuld. När han konfronteras av Brottscentralens programledare Lisah Silfwer säger han att han ville "rädda" Linnea.SVT-chefen har i en chatt sagt att han är villig att betala 9 000 kronor för Linneas oskuld. När han konfronteras av Brottscentralens programledare Lisah Silfwer säger han att han ville "rädda" Linnea.
SVT-chefen har i en chatt sagt att han är villig att betala 9 000 kronor för Linneas oskuld. När han konfronteras av Brottscentralens programledare Lisah Silfwer säger han att han ville "rädda" Linnea.
SVT-chefen mötte Brottscentralens Lisah Silfwer när han stämt träff med en 15-åringSVT-chefen mötte Brottscentralens Lisah Silfwer när han stämt träff med en 15-åring
SVT-chefen mötte Brottscentralens Lisah Silfwer när han stämt träff med en 15-åring

SVT-chefen lämnar – efter avslöjandet

Publicerad

SVT-chefen som försökte köpa sex av en 15-åring – och avslöjades i Expressen TV:s program Brottscentralen – lämnar sitt jobb och har blivit polisanmäld.

– Han har nu lämnat företaget med omedelbar verkan, säger SVT:s presschef Camilla Hagert.

På torsdagsmorgonen kunde Expressen TV:s program Brottscentralen avslöja att en chef på SVT erbjudit vad han trodde var en 14-årig flicka 9 000 kronor – för att ta hennes oskuld så fort hon fyllt 15 år.

Nu meddelar SVT att chefen i fråga lämnar sitt jobb med omedelbar verkan. Presschefen Camilla Hagert säger att mannen erkänt att det är han som förekommer i chattloggen och att SVT polisanmält honom.

Enligt henne har SVT-chefen själv bekräftat för arbetsgivaren att det är han som chattat med 14-åriga "Linnea".

 

LÄS OCKSÅ: SVT-chefen avslöjad – egna förklaringen: Skulle hjälpa flickan 

 

Chefens fråga: Är du oskuld?

Chefen och "Linnea" fick kontakt på sajten Sugardaters.se.

Han frågar henne hur gammal hon är – och om hon är oskuld. Sedan meddelar han att han är beredd att betala 9 000 kronor för att ta flickans oskuld så fort hon fyllt 15 år.

 

SVT-chefen har stämt träff med "14-åriga Linnea" vars oskuld han vill köpa. Men det är Brottscentralens programledare Lisah Silfwer som dyker upp.

 

En vecka senare hade de stämt träff. Mannen kom i god tid – men möttes inte av "Linnea" utan av Brottscentralens programledare Lisah Silfwer. I själva verket är det hon som chattat som "Linnea".

 

 

När han konfronteras med sina egna chattmeddelanden säger chefen att han skrivit med flickan "för att se till att det inte är någonting som händer när hon är 14 år."

– Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, säger han.

 

 

LÄS OCKSÅ: Snabbfakta – det här är "sugar dating"

 

SVT: Förtroendet förbrukat

Efter avslöjandet i Brottscentralen startade SVT en intern utredning. Vid 15-tiden på eftermiddagen kom beskedet: Chefen som chattat med "Linnea" har polisanmälts och lämnar sitt jobb med omedelbar verkan.

 

 

Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationsdirektör, säger till SVT Nyheter

– Utifrån de samtal vi har haft med honom och de samtal som kommer fram i chatt-loggen så är förtroendet från SVT:s sida helt förbrukat och det är omöjligt för honom att arbeta kvar, säger Sabina Rasiwala till SVT Nyheter.

 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag