Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SVT-chef försöker köpa sex av 15-åring

SVT-chefen har i en chatt sagt att han är villig att betala 9 000 kronor för Linneas oskuld. När han konfronteras av Brottscentralens programledare Lisah Silfwer säger han att han ville "rädda" Linnea.
Foto: Erik Gustafson
SVT-chefen har stämt träff med "14-åriga Linnea" vars oskuld han vill köpa. Men det är Brottscentralens programledare Lisah Silfwer som dyker upp.
Foto: Erik Gustafson
Lisah Silfwer.

På en "sugar dating"-sajt har SVT-chefen hittat henne: 14-åriga Linnea vars oskuld han ska köpa för 9 000 kronor, så fort hon fyllt 15.

Han kommer i god tid till deras första träff.

Men "Linnea" dyker inte upp – utan Brottscentralens programledare Lisah Silfwer. Chefens version: Han skulle rädda flickan.

– Ja, faktiskt, säger han.

Efter Brottscentralens avslöjande meddelar SVT att chefen i fråga lämnar sitt jobb.

"Är du oskuld?", frågar SVT-chefen.

Han tror att han skriver till "Linnea" – som inte ens fyllt 15 år.

"Ja, hur så?", frågar hon tillbaka.

"För att jag kan betala för den."


LÄS OCKSÅ: SVT-chefen anmäld – lämnar sitt jobb efter avslöjandet


Han erbjuder totalt 9 000 kronor för att de ska träffas varje vecka tills hon fyller 15 år. När hon gjort det ska de ha sex. De har fått kontakt på Sugardaters.se – en sajt för så kallad "sugar dating." Konceptet går ut på att vuxna män med pengar träffar kvinnor de kan "skämma bort". Men såväl polisen som flera kvinnor som Expressen talat med vittnar om att det i själva verket rör sig om sexhandel.

LÄS OCKSÅ: Det här är sugardating – fakta på en minut 

Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.
Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.
Mannens chatt med flickan han tror är 14 år.

Stämmer träff med fickan

En vecka efter chattkonversationen har SVT-chefen och flickan stämt träff. Men chefen har inte chattat med någon "Linnea" – utan Lisah Silfwer, programledare för Brottscentralen i Expressen TV. Det är också hon som dyker upp på den bestämda träffen i centrala Stockholm.

Du erbjöd mig 9 000 kronor för oskulden?

– För att se till att det inte är någonting som händer när hon är 14 år.

Är det din förklaring?

– Alltså... jag vet inte hur jag ska... det bästa är att jag ringer honom, säger SVT-chefen och ber om att få ringa en vän.


LÄS OCKSÅ: Här sker sexhandeln i Sverige: "Får vara ifred"


Som ska bekräfta att chefen chattar med de unga flickorna – för att rädda dem. Vännen byter några ord med Lisah Silfwer men vill inte lämna någon kommentar som Expressen får citera.

– Det har aldrig varit en fråga om att köpa sex, säger SVT-chefen.

En av "sugar dating"-sajterna.

Sugar-sajterna

Så här presenterar sig två av "sugar"-sajterna.

Sugardating.se

Från sajten: "När en ung fräsch tjej vill träffa en generös man innan tjejen har lust att stadga sig men ändå har sexuella behov, men ett större behov av ökad inkomst. Mannen har möjlighet att stärka sitt självförtroende när denne umgås med yngre, snygga tjejer som är avsevärt yngre än han själv."

richmeetsbeautiful.com

Från sajten: "Du anstränger dig för att se bra ut och du förtjänar att behandlas därefter. Männen på RmB vet det, vill att du ska se bra ut och inser att en kvinna som ser så bra ut behöver ha shopping, resor, utmärkt smak och exotiska resor."

Polisen varnar

Han fortsätter:

– Tänk så här. Det är någon som tar så stora risker och vill liksom gå hem till någon....

Så du är "the good guy" här?

– Ja, faktiskt.

SVT-chefen påstår vid ett tillfälle under intervjun att han inte är med på sugardating-sajten. Snart ändrar han sig och säger sig se sajten som "en dejtingsida som alla andra."Simon Häggström är kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa). Han säger så här om konceptet "sugar dating":

– Det här är ren och skär prostitution. Vi från polisens sida vill larma och varna om att det är väldigt enkelt för minderåriga flickor att gå med på dessa sajter. Alla fall som vi har kontrollerat i Sverige har handlat om prostitution och inget annat.

Simon Häggström är kriminalinspektör på människohandelsgruppen på Nationella operativa avdelningen (Noa).

Han säger att flickor och pojkar inom prostitutionsvärlden är extra attraktiva bland männen på "sugar"-sajterna. Något som har blivit ett stort problem.

– Många betalar dubbelt för att få bli först att med att ha sex med dessa ofta minderåriga flickor och pojkar. I vissa fall har man haft budgivning om oskulder. 

Brottscentralen skapade konto på en av de här sajterna. Varje medlem ska ha fyllt 18 år enligt villkoren, men åldern kontrolleras inte på något sätt.

Så säger lagen

■ Den som “mot ersättning skaffar sig en sexuell förbindelse” kan dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. 

■ Köp av sexuell handling från barn under 18 år kan ge upp till två års fängelse.

■ Köp av sexuell handling från barn under 15 år kan ge sex års fängelse för våldtäkt mot barn.

■ Försök till sexköp är också olagligt.

Källa: Polisen

Märkliga förklaringar

Redan första dagen hade ett 50-tal intresserade män hört av sig. En av dem: SVT-chefen – som alltså säger sig chatta med unga flickor för att hjälpa dem.

Brottscentralen kontaktar honom dagen efter mötet med Lisah Silfwer. Han vill inte lämna någon ytterligare kommentar.

Simon Häggström på Noa:

– Sexköparnas förklaringar är ofta märkliga och det här är en typisk sådan förklaring. Där man intalar sig själv att man gör något bra. Det är ett signum för sexköparna.LÄS OCKSÅ: Våldtäktsdömda vill ha din röst – i kyrkovalet


Han säger att männen på "sugar"-sajterna erbjuder resor och presenter – "lockar med ett liv i lyx och glamour".

– Sårbara unga tjejer och killar lockas in i ett liv fyllt av övergrepp. Yngsta flickan som ägnat sig åt "sugar dating" var bara 13 år, säger Simon Häggström.

– Vi får inte spana på minderåriga, så detta är en stor utmaning för polisen.

Expressen har utan framgång sökt Sugardaters.se, sajten där SVT-chefen och "Linnéa" fick kontakt.

Reklam för "sugar dating"-sajten Rich meet beautiful.

"Inget olagligt"

Den norske entreprenören Sigurd Vedal är vd för en annan av sajterna – Rich meet beautiful – som har uppmärksammats för sin reklamkampanj i Stockholm sista tiden. Expressen har sökt honom utan att få svar. Till SVT:s "Västnytt" säger han att inget på sajten är olagligt.

– Jag förstår att konceptet med den här typen av dejting är lite kontroversiellt. Det finansiella är ju en del av det här men "sugar babies" söker ju inte bara efter pengar utan även efter en man som är trevlig, charmerande och intelligent.

Efter Expressens avslöjande har SVT startat en intern utredning.

– Vi tar det här på största allvar. Skulle de här uppgifterna visa sig stämma är det mycket allvarligt, säger Sabina Rasiwala, HR- och kommunikationschef, till SVT Nyheter.

Kvinnorna: Det handlar om sex

Brottscentralen har varit i kontakt med fyra unga kvinnor som är medlemmar på "sugar dating"-sajter.

Therese, 19, Stockholm 

"Jag var bara 16 år och desperat efter pengar till mitt utseende. Om du skriver att du är oskuld får du dubbelt betalt för man anses vara lite finare. En sugar dating-relation kommer aldrig bli som "normal" dejting. Syftet är alltid sex i utbyte mot pengar."

Jenny, 19, Malmö

"Det är inte alls som i reklamen om hur det är att vara sugar girl. Min erfarenhet är att alla män vill ha någon form av sexuell relation"

Anna, 22, Göteborg

"De som hör av sig är ofta normala män i 30-55-årsåldern som är höginkomsttagare.  Männen bokar hotell, bjuder på middag och presenter. Vi avslutar med drinkar och antingen följer jag med honom till hotellet eller inte. Sugar dating är för den som inte vill ha en seriös relation med känslor inblandade."

Maria, 19, Skåne

"Jag blev förvånad över att det gick att tjäna stora pengar på min kropp och utseende. De flesta som hör av sig är vanliga män 40+ som vill ha sex."

I Brottscentralen i kväll 20.00

■ Chatta med Kriminalinspektör Simon Häggström, chef för prostitutionsgruppen i Stockholm om "sugar dating".

■ Ställ dina frågor till Brottscentralens Lisah Silfwer och advokaten Johanna Björkman.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.