Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Amar våldtog ihop med sin bror – nu delar de fängelse

Amar är dömd som över 18 år eftersom tingsrätten gjort en egen medicinsk åldersbedömning, men i folkbokföringen är han fortfarande minderårig och egentligen för ung för att sitta på Kumla. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

KUMLA. Sveriges yngsta kidnappare dömdes som vuxen, men har kvar sitt personnummer som 17-åring.

Nu delar Amar från Alvesta anstalt med Rakhmat Akilov – men anses för ung för cigaretter.

Amars högra hand saknar ett finger. Hans första minne i livet är hur han skjuter av ringfingret med sin pappas pistol. Då är han två år.

– Jag skrattade först. Jag kände ingenting, det minns jag. Sedan såg jag att hela armen var rödfärgad. Då började jag gråta.

Nu vilar de fyra fingrarna mot bordet i ett besöksrum på Kumlaanstalten. Vi sitter på var sin sida. Körsbärsträd utanför fönstret, stora rullar med hushållspapper på bordet.

I säkerhetskontrollen in till besöksrummet plockar Kriminalvården av dig allt. Kvinnors tamponger, bebisars blöjor, medtagna anteckningsblock. Dagen innan har Rakhmat Akilov checkat in.

– Jag sitter mest med folk som är dömda för våldtäkter mot barn och sådant. Det är fett skämmigt. Men jag kan inte säga något för jag sitter själv här. Vår avdelning ligger bredvid mördaravdelningen. De brukar peka fuck you när de går förbi.

Amar satt häktad i Malmö i över ett år i väntan på att föras över till anstalt.

– Min försvarare ringde och sa att han skulle anmäla dem om jag inte får en plats någonstans. Nästa dag berättade de att jag ska till Kumla.

Amar saknar den högra handens ringfinger efter en olycka när han var två år. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
En kille som det är väldigt lätt att tycka om

Vi har tidigare berättat om hur Amar blev kidnappare i Alvesta. Enligt egen uppgift var han då 14 år.

Han utförde en lång rad grova brott utan att vara straffmyndig. Under tiden bedömde Socialtjänsten honom i positiv anda som en kille med att han ”är en kille som det är väldigt lätt att tycka om” och att han har ”de sociala förutsättningar som krävs för att bryta sitt normbrytande beteende”.

När Amar slutligen dömdes till ett längre fängelsestraff och utvisning begärde tingsrätten en egen medicinsk åldersbedömning. Enligt undersökningen var han över 18 år och kunde därmed dömas som vuxen. Men tingsrättens bedömning följer inte automatiskt med till Skatteverket – i folkbokföringen är Amar fortfarande inte myndig. Det gör att Kumlas kriminalvårdare måste övervaka när vi fotograferar Amar och se till så att hans ansikte inte är syns, sådana bilder tillåter de inte på minderåriga.

Familjen väntar på nya personbevis från Syrien

Nu försöker familjen få resning i fallet i den del som handlar om åldern. De väntar på nya personbevis som de beställt från Syrien och ska bevisa att han är den ålder han själv fortfarande hävdar, 17 år.

De vill att han åtminstone inte blir utvisad när straffet är avtjänat i april 2020.

– De kanske kan utvisa mig till Ungern också, där jag först sökte asyl. Men jag ska försöka stanna kvar. Det finns många sätt, säger Amar.

Vad är det för sätt?

– Man kan skaffa barn med en svensk medborgare.

Kan du fixa det?

– Det går säkert att ordna.

Är ett alternativ att gömma sig?

– Nej, nej aldrig. Finns det inga lagliga sätt så återvänder jag.

Amar är bland annat dömd för människorov och grov våldtäkt, ett brott han utförde tillsammans med sin äldre bror som även han sitter på Kumla. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Min pappa visste inte om det förrän det var för sent

I samma dom som kidnappningen och de grova våldtäkterna finns ett inbakat inbrott där Amar fått med sig högst 300 kronor från en frisörsalong. En annan gång fick han ut 500 kronor från ett offers bankomatkort då det inte fanns täckning för mer. Han har en lång bakgrund av liknande meningslösa brott innan slutligen dömdes till fängelse.

Hur tjänade du pengar?

– Man kan göra mycket saker för pengar. Man kan till exempel sälja droger. Göra inbrott. Men som jag vet, det man tjänar mest på är rån. Rån mot butik. Man behöver en mask och ett vapen. Man måste planera också. Vilken tid man ska sticka därifrån, vilken tid man ska in, när det finns pengar i butiken. Vi brukade mest ta guldbutiker. Inte i Malmö utan man åker lite utanför. Oftast tog vi guld. Det finns inte så mycket pengar i guldbutiker.

Hur brukade de som jobbar i butiken reagera?

– De reagerar inte så mycket. När du håller en pistol eller en Kalasjnikov kommer den som är inne i butiken inte göra någonting. Han tänker att ”om jag gör någonting förlorar jag mitt liv”. Han kommer lägga sig ner på golvet. 

Finns det någon personal du minns från dina rån?

– En gång, en kille. Han var lite äldre. Han tog upp en kniv fastän jag höll en pistol. Då backade jag, jag ville inte att han skulle bli skadad eller att jag skulle bli skadad.

”Man röker lite hasch, så slipper man stress”

Fick du några känslor för personalen?

– Man tänker inte på det. Oftast är man påverkad. Man tar man tramadol innan man går in. Man röker lite hasch. Så slipper man stress. Då tänker man inte på personen där inne.

Personerna du begick brott tillsammans med, ser du dem som dina riktiga vänner?

– Inte kompisar riktigt. De är jobbkompisar. Ibland har man inte träffat dom innan rånet. Man känner inte varandra. Men man litar på den killen som satt ihop gruppen och valt vilka som ska göra rånet, att han inte skulle fixa någon man inte kan lita på.

Känner du nu att du har vänner i Sverige?

– Jag tror inte jag har så många vänner efter det som har hänt nu. Ingen av de jag hängde med ute har tagit kontakt med mig eller besökt min familj utom en tjej som är min bästa kompis och som litar på mig. När jag satt i häktet så blev vi bästa vänner. Hon tror på mig. Hon vet vem jag är.

Kunde dina föräldrar eller andra närstående ha gjort något för att stoppa din kriminalitet?

– Min pappa visste inte om det förrän det var för sent. Jag bråkade aldrig i skolan i mitt land, ingenting. Om det varit i Syrien så hade min pappa låst in mig. Men om han skulle göra så här skulle det bli ett åtal. När socialen blev inkopplad lämnade han över till dem. Men de reder ut dig när du är på ungdomshem och där är det klart att du är trevlig mot personalen för du vill bli släppt. Men efter att du är ute vet de inte vad som händer längre. 

Amar är intagen på Kumlas avdelning för sexbrottslingar. ”Fett skämmigt”, säger han. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Jag har sett kidnappningar och vet hur de går till

Efter att den tvåårige Amar skjutit av sitt eget finger flyttade familjen från Libanon till Syrien. Där bodde de i stadsdelen Yarmouk utanför Damaskus, som under inbördeskriget blev ett fäste för flera oppositionella grupper och terroraktörer. Men Amar hade också ett inbördeskrig i sin egen släkt.

Pappans sunnimuslimska släkt är i konflikt med i mammans shiamuslimska, som är alawiter precis som president Assad och där ett par personer haft bra myndighetsjobb. Släkterna har kidnappat varandras familjemedlemmar.

Amar kidnappade taxichaufför i Alvesta

– Min pappa kidnappades. Min bror kidnappades. Och min mamma kidnappades av IS för att hon är alawit, och hon gick ute utan slöja. Jag har sett kidnappningar och vet hur de går till, säger Amar.

Den första kidnappning han själv utförde var den i Alvesta. Han och två vänner band en taxichaufför i övre medelåldern i baksätet på hans minibuss och körde runt med honom.

– Kidnappningen var inte meningen, säger han. Vi ville bara ta en taxi att köra till Malmö i. Vi var på tågstationen i Alvesta men vi hade missat sista tåget. Då parkerade en taxi framför oss. Vi tittade på varandra: "tänker ni samma som jag tänker?" Jag tyckte att vi bara skulle släppa av honom och ta bilen.

Den kidnappade taxichauffören lämnades vid riksväg 25 utanför Alvesta, bunden vid händer och fötter. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI

Ni körde runt mitt i Alvesta i en taxi, förstod du inte att ni skulle bli gripna?

– Jag visste att det inte finns poliser i Alvesta. Om det händer något där åker de från Växjö och det tar en halvtimme. Vi körde till en skola och pratade med kompisar, plötsligt var vi omringade av polis. Jag blev inte rädd. Jag visste att jag var 14 så de kan inte hålla mig. Bara ha mig i arresten tre timmar och sedan släppa mig.

Om taxichauffören i Alvesta säger Amar:

– Det var inget personligt mot honom. Jag hade aldrig sett honom förut. Vi träffades på rättegången. Jag ville gå fram och be om ursäkt men han ville inte prata med mig.

Anstalten Kumla är Sveriges största med 420 platser i säkerhetsklass 1. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Jag behandlas fortfarande som en 17-åring här, du vet

Amar sitter på Kumlas avdelning för sexbrottslingar med totalt tio intagna. En av dem är hans storebror. En annan är en kompis som han dömdes tillsammans med i Malmö. Amars straff blev fyra år och sex månaders fängelse samt utvisning för en våldtäkt med kompisen, en grov våldtäkt med sin äldre bror och människorov av kvinnan som han och brodern våldtog. Storebrodern dömdes samtidigt för ytterligare en våldtäkt av en hemlös kvinna i en bil. 

– Vi pratar aldrig om det som hände, säger Amar. Min bror sa: ”vi skiter i, det som har hänt har hänt, låt oss bara komma ut härifrån”. Jag och min bror, vi snackar inte om känslor så som bröder, vi hänger bara med varandra. 

Att han alls skulle få placeras på Kumla var långt ifrån självklart. 

– Jag behandlas fortfarande som en 17-åring här, du vet. Jag får inte handla cigg i kiosken för jag är 17.

Vi har varit vid huset där du bodde i Rönnedal (ett område i Alvesta), kommunen vill riva det nu.

– Det var mycket problem där. Mycket kriminella. Men alla vapen och så kom mer i Malmö. Pappa ville till Malmö för vi har mycket familj där som har bott där länge. Vi är kanske hundra släktingar där. I Alvesta var bara problem i skolan, det är mycket mer med vapen och kriminalitet i Malmö och jag kunde börja tjäna pengar.

Bostadsområdet Rönnedal i Alvesta. Här bodde Amar innan familjen flyttade till Malmö. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Det är ganska häftigt när man står ute med killar och alla har vapen på sig

Amar flyttade till stadsdelen Holma, som ligger precis innan Öresundsbron tar vid och nära köpcentret Emporia. Där fick han snabbt nya vänner som gärna hängde ute och som lärde honom mycket om vapen och rån.

– När jag kom till Holma kände jag mig hemma där direkt, säger han. Det är ganska häftigt när man står ute med killar och alla har vapen på sig.

Skulle du kunna känna att en person som till exempel utbildat sig till läkare var lika häftig?

– Ja, det är klart. Men jag tror ingen läkare skulle vilja stå så med mig eller umgås med mig.

Varför tror du det?

– För att jag ser kriminell ut. Mitt ansikte. Hur jag pratar. Jag får alltid det som första fråga: ”Är du kriminell?”

Amar och hans bror inredde källare

I Malmö fick Amar och hans bror tillgång till en källare där de kunde röra sig ensamma. Den ligger i ett modernt höghus på nybyggda Holma torg.

Efter att bröderna hade bott där en kortare period flyttade de utan att lämna tillbaka källarnycklarna. Samtidigt skulle källaren renoveras och bostadsbolaget MKB samlade därför in andra hyresgästers nycklar. Så bröderna kunde ha utrymmet i fred.

De valde ett litet förrådsrum, som tidigare hade varit soprum, och började förvara stöldgods och vapen där. Amar gjorde i ordning lite inredning. Flyttade dit madrasser så att han skulle kunna sitta och röka gräs när han inte var hemma med familjen.

Amar och brodern fick tillgång till rummet i källaren. De förvarade vapen och stöldgods där, och Amar tog dit lite möbler. Foto: Polisen
Min bror gav mig kokain som jag tog från ytan på telefonen

Han minns dagen i april 2017 då han och brodern kidnappade kvinnan och våldtog henne i källarutrymmet. Men Amar beskriver det inte så, utan förnekar både kvinnans berättelse och den omfattande tekniska bevisning som fått honom dömd i två instanser.

Så här beskriver han hur han hamnade i källaren med sin bror och kvinnan:

– Det hade varit något nästan varje månad, något rån eller annat, och den här månaden var det inget. Jag skulle förlova mig och hade inte gjort något brott på flera veckor. Men när socialen tog upp på ett möte att jag blivit stoppad i en bil i Rosengård för en id-kontroll så missuppfattade pappa det som att jag gjort något fel. Jag blev jättearg. Jag hade inte gjort någonting men fick ändå skit för det. Så jag tog massa tramadol och var arg hela dagen. Nästa dag var en torsdag. Min bror skrev att jag skulle komma till källaren. Där satt han med en tjej jag aldrig sett. Hon kunde inte svenska men det kan inte min bror heller så jag tänkte inte så mycket på det. Min bror gav mig kokain som jag tog från ytan på telefonen.

Amar berättar en version av brottskvällen som går ut på att han fick minnesluckor av droger och därför inte minns vad som hände. Han menar att han på morgonen fick reda på att han och hans bror haft sex med samma tjej.

– Det är skämmigt.

Vi berättar att när vi var i Alvesta under våren träffade vi hans gamla kompisgäng där fick vi se hur en kille han brukade umgås med medverkade i en film som spreds runt bland stans killar. I filmen låter den killen en kompis filma honom och ytterligare en kille som har närgånget filmat sex med två väldigt unga tjejer som är så passiva att det är svårt att se om de är medvetna om vad som händer.

– Jag tycker inte om det. Det är helt fel. Jag behandlar inte tjejer så men det finns de som gör. De tar mycket droger så sedan när de har sex vet man inte om det är frivilligt eller inte från tjejens sida.

Är det skillnad om det är svenska tjejer?

– Om du gör något mot en arabisk tjej kan du få problem. Det är en stor risk. Om jag hade en dotter hade jag inte ens låtit någon pussa henne. Men svenskar, de kan polisanmäla dig, det är vad de kan göra. Svenskar kan ta hem en pojkvän som får sova över i deras säng, tror jag.

Tjejen du våldtog i källaren jobbade som eskort. Vad tycker du om prostitution?

– Det klart att det är fel.

Varför är det fel?

– Det är fel att en tjej ska ha sex med någon hon inte vill.

Amar menar att han inte visste att tjejen i källaren var prostituerad och fortfarande inte vet vad som hände mellan dem. Han förnekar även den andra våldtäkten han dömts för.

Han beskriver en vardag i Malmö där han varken ville eller behövde betala för sex.

Var det lätt för dig att träffa tjejer?

– Ja, många tjejer gillar dig när du håller på med kriminalitet. Jag träffade kanske två i veckan. Eller, så många har jag inte haft. Det finns de som är värre.

I april 2020 har Amar avtjänat sitt straff. Vad som händer då är oklart – familjen kämpar för att han åtminstone inte ska bli utvisad. Foto: MELI PETERSSON ELLAFI
Han hade själv vapen så det är klart att de sköt

Amar satt kvar i källaren med tjejen han och storebrodern våldtagit när brodern försvann för att hämta pengar.

Han fick brodern att lova att inte berätta om tjejen i källaren, så att Amars förlovning inte skulle brytas. Plötsligt hörde han skott. Då, i april 2017, pågick ett gängkrig mellan personer i Holma och grannområdet Kroksbäck så Amar gissade att någon kompis hade blivit skjuten.

– Jag sprang dit skottet kom ifrån.

Där ute låg hans storebror skjuten av polis.

– Han hade själv vapen så det är klart att de sköt.

Civilklädda poliser sa åt Amar att lägga sig på marken. Tjejen fritogs från källaren.

Hon beskrivs i förundersökningen som djupt chockad av att ha varit instängd i 17 timmar med Amar och hans bror.

Fotnot: Amar heter i verkligheten något annat.

 

LÄS REPORTAGET om Amar i Expressens serie Last Night in Sweden här.