Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenske Kim släpps ur skräckfängelset i Thailand

Svenske Kim Eriksson greps för knarkbrott i Thailand och dömdes först till döden. Efter åtta år i thailändskt fängelse får han åka till Sverige och sitta resten av straffet i svenskt fängelse. Foto: CHANNEL 3 THAILAND
Åsa Eriksson. Foto: ROBERT BÖRJESSON

Kim Eriksson, 37, kommer att släppas ur thailändskt fängelse.

Enligt släktingarna har myndigheterna beslutat att han kan överföras till Sverige för att avtjäna resten av straffet här.

– Han får komma hem, jag hoppas det blir före jul, säger mamman Åsa Eriksson till Expressen.

Kim Eriksson från Sundsvall dömdes 2010 till dödsstraff för narkotikabrott i Thailand. Han befanns skyldig till tillverkning av metamfetamin.

Enligt praxis omvandlas dödsstraff till livstids fängelse i Thailand. Detta tidsbestämdes senare till 36 år och åtta månader.

Suttit åtta år i Thailand

Expressen besökte Kim Eriksson i fängelset i Bangkok i april 2017. Då lät han pessimistisk angående läget.

– Det är värre nu än det varit på 25 år, säger Kim Eriksson. Militären gör vad den vill, de tar ifrån oss allt. Vi får ingenting under 16 timmar på dygnet! Ingen mat. Ingen frukt. Bara vatten när vi behöver, sade Eriksson då.

Men efter åtta i thailändskt fängelse tycks det nu som att Eriksson kommer att släppas för att avtjäna återstoden av straffet i Sverige.

Detta bekräftar UD för Sundsvalls Tidning som var först att skriva om att Eriksson flyttas.

– I Sverige omvandlas de 36 åren och åtta månaderna till 18 års fängelse, säger Rasmus Eljanskog på svenska UD till tidningen.

Eftersom Kim Eriksson redan suttit av åtta år, och enligt praxis i Sverige ska släppas efter två tredjedelar av avtjänat straff, skulle kan kunna vara fri om fem år. Då skulle han vara 42 år.

Familjen: Vet att han har en säng att sova på

Familjen är nöjd med beskedet. Det är skillnad på fängelse i Thailand och fängelse i Sverige.

– Det bästa är förstås att han slipper sitta på det där hemska stället och kommer närmare familjen, säger mamman Åsa Eriksson.

Hon har besökt sin son i fängelset i Thailand flera gånger. Förhållandena är svåra där.

– Det är ett skräckfängelse, de får inte tillräckligt med mat och de har ingen säng att sova i utan ligger på marken. Kim ser ändå fräsch och stark ut, men han har sett många gå under i sjukdomar innanför murarna, berättar Åsa Eriksson.

Exakt när Kim Eriksson kommer att vara på svensk mark igen är inte klart ännu. Men förberedelser för överföringen pågår.

– Jag hoppas han är hemma till jul, men man vet ju inte. Nu ska väl det här stötas och blötas ett tag av svenska myndigheter, tror mamman Åsa Eriksson.