Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Per-Åke, 59, greps i Tunisien – nu hoppas han bli benådad

Andreas Solemo, 39, och Stefan Sederholm, 35, dömdes för människohandel till livstids fängelse i Filippinerna. Svenskarna greps efter att ha hjälpt till med den tekniska läsningen för en sexsajt. Foto: TED ALJIBE / AFP

År 2012 åkte Per-Åke Helgesson, 59, till Tunisien för att assistera vid en vårdnadstvist.

Där greps han – och dömdes till ett långt fängelsestraff efter anklagelser om en planerad kidnappning.

Efter drygt fem år i det fruktade Mornaguia-fängelset hoppas han nu bli benådad.

– Vi är mycket oroade för Pelles tillstånd, såväl humanitärt som medicinskt, säger vännen Petri Mykkänen.

Färska siffror från UD visar att han är en av 177 svenskar som sitter fängslade i länder utanför Norden.

Det har gått mer än fem och ett halvt år sedan svenske Per-Åke Helgesson, i dag 59 år gammal, greps i Tunisien.

Vid tidpunkten arbetade han för ett norskt säkerhetsföretag – och skulle enligt egen utsago erbjuda skydd och assistens till en kvinna i samband med en vårdnadstvist där ett barn rövats bort från modern i Norge till fadern i Tunisien.

På plats greps Helgesson och kollegan Daniel Bakke – och de dömdes sedan mot sitt nekande till långa fängelsestraff för anklagelser om att ha planerat en väpnad kidnappning.

I november 2016 frigavs Daniel Bakke och han berättade då om förhållandena i det tunisiska Mornaguia-fängelset.

”Insekter överallt”

– Det var hemskt. Vi bodde 15 personer i ett rum på 35 kvadratmeter. Man gnuggar mycket armbågar, det är mycket frustration och spänningar i rummet. Och insekter överallt, sa han.

– Maten de serverade - vilket kapitel. Det kan låta som en kliché, men vi fick vatten och bröd till frukost. I övrigt var det bara soppa hela tiden.

Där sitter Per-Åke Helgesson fortfarande kvar.

 

Daniel Bakke och Per-Åke Helgesson fängslades i Tunisien. Bakke släpptes 2016, med Per-Åke Helgesson är fortfarande fängslad. Foto: PRIVAT

 

I Sverige finns en grupp människor som kämpar för att han nu ska friges. En av dem som engagerat sig är vännen Petri Mykkänen, som fungerar som hans kontaktperson.

– Vi är mycket oroade över Pelles tillstånd, såväl humanitärt som medicinskt, säger Petri Mykkänen och fortsätter:

– Bortsett från en dryg timme bevakad rast är Pelle inlåst i sin cell hela dygnet, omgiven av en miljö och ett språk som är främmande. Även om fängelset följer sina rutiner är detta i sig så stressframkallade att det knappast går att föreställa sig.

Per-Åke Helgessons chans är att myndigheterna i Tunisien väljer att benåda honom. En ansökan – den femte i ordningen – har skickats in och han väntar svar i slutet av juli.

– Han har avtjänat två tredjedelar av sitt straff och skött sig exemplariskt. Han önskar inget annat än att komma hem till sina barn. Han hoppas att de tunisiska myndigheterna beaktar hans humanitära situation, säger Petri Mykkänen.

Per-Åke Helgesson är inte ensam svensk att sitta fängslad ute i världen. Färska siffror från UD listar 177 svenska medborgare som antingen avtjänar fängelsedom eller som sitter häktad misstänkt för brott i länder utanför Norden.

 

Ferry Linnbark leds ut av malaysisk polis ur en rättegångssal 2013. Foto: AP / AP

 

Ett tidigare uppmärksammat fall är 49-årige Ferry Linnbark. I december 2011 stoppades svensken med fyra och ett halvt kilo metamfetamin i en resväska på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Linnbark nekade till brott och menade att han hade köpt väskan ovetande om innehållet, men med stöd av Malaysias stenhårda narkotikalagstiftning dömdes han till döden.

Rättssnurran avslutades den 23 november 2016. I UD:s logg står:

”Processen varade i drygt en halvtimme, varefter domstolen konstaterade att det varken fanns processuella eller sakliga skäl att ändra på tidigare rättsinstansers avgöranden och avvisade överklagan. Sålunda får dödsdomen mot Linnbark anses vara definitiv”.

 

LÄS ÄVEN: Svensken i det thailändska skräckfängelset 

 

”Jag existerar inte längre”

I fjol träffade Expressen Linnbark i Simpang Renggam-fängelset. Då berättade han om sitt liv i ensamhet.

– Jag har gjort mitt bästa för att glömma bort mitt förflutna. Det är enda chansen att klara sig här, sa han då.

– Jag vill inte att min släkt eller vänner i Sverige ska minnas mig. Jag vill inte ha någon kontakt. Jag har klippt alla band. Jag existerar inte längre.

Sannolikt kommer dödsdomen aldrig att verkställas. Sedan flera år utförs inte utdömda avrättningar till följd av narkotikabrott i Malaysia. I praktiken gäller i stället ett livstidsstraff.

Däremot sker avrättningar fortfarande för andra typer av brott. 2015 avrättades en man dömd för mord.

– Jag delade cell med honom. Han var indier. De kom och hämtade honom en dag och sa att han skulle överföras till ett annat fängelse, berättade Linnbark när Expressen var på besök.

– Några dagar senare såg vi i tidningen vad som verkligen hänt. Han hade hängts.

Linnbarks chans att åter bli fri är om Malaysia på sikt väljer att benåda honom. Men något sådant hopp hyser han inte själv.

– Antingen hämtar de mig en dag för galgen, eller så dör jag härinne av hjärtattack, har han sagt.

Ferry Linnbark är en av två svenska medborgare som är dömd till döden utomlands. 

 

KI-forskaren Ahmadreza Djalali sitter fängslad i Iran. 2016 greps han misstänkt för spioneri mot landet och dömdes senare till dödsstraff. Foto: PRIVAT

 

Den andre: Ahmadreza Djalali.

Den iranbördige 46-åringen, som har bott och verkat i Sverige som forskare på Karolinska institutet, greps 2016 under en föreläsningsresa i hemlandet. I oktober i fjol dömdes han till döden för brott för anklagelser om att ha spionerat mot staten Iran.

 

LÄS ÄVEN: De är män som våldtar kvinnor tillsammans 

 

Kraftiga reaktioner

Dödsdomen har väckt kraftiga reaktioner. Både den svenska regeringen, EU-parlamentet och människorättsorganisationen Amnesty har engagerat sig och ställt krav på att domen rivs upp.

Djalali sitter fängslad på den ökända Evin-anstalten i huvudstaden Teheran. I april kunde Expressen publicera bilder som visar hur Djalali magrat i fängelset. Hustrun Vida Mehrannia berättade då att han tappat över 20 kilo ner till 56 kilo.

– Han är fortfarande väldigt sjuk och svag, psykiskt och fysiskt, men myndigheterna låter honom inte åka till sjukhus. Han är redan under normalvikt och fortsätter att magra. Vi är oroliga men kan inte göra något, säger Vida Mehrannia.

Ett annat uppmärksammat fall rör de två ”Filippinerna-svenskarna” Andreas Solemo, 42, och Stefan Sederholm, 38.

De två IT-männen ansvarade för tekniken på en internetsajt där filippinska kvinnor poserade nakna i sexuella sammanhang framför webbkameror. Bilderna kablades ut till betalande kunder.

 

LÄS MER: Kartläggningen: 192 gängkriminella 

 

Livstids fängelse

Filippinska myndigheter slog hårt mot sajten och 2011 meddelade landets domstol fällande dom. I dag avtjänar de två svenskarna livstids fängelse i Filippinerna för brottsrubriceringen människohandel.

I början av 2016 skickade svenskarna brev till svenska UD där de vädjade om att få avtjäna sitt straff i Sverige. I båda fallen angav de olika hälsobesvär i det filippinska högsäkerhetsfängelset.

”Jag har en spricka i en tand efter att det var sten i riset som vi får ifrån fängelset. Dom har en tandläkare här men det enda dom kan göra är att dra ut tänder...”, skrev Stefan Sederholm i sitt brev.

Han avslutade med stycket:

”Vad vi gjorde var kanske politiskt och religiöst okorrekt men att bli dömd till livstids fängelse för human trafficking för att några tjejer har tagit av sig kläderna framför en webbkamera är inget annat än helt sjukt”.

Någon flytt till Sverige blev aldrig av eftersom det inte finns något avtal med Filippinerna. UD meddelade att man skulle hålla deras ärende öppet – men utan några vidare åtgärder.

177 svenskar frihetsberövade – land för land

16 personer: USA.

11 personer: Tyskland.

10 personer: Spanien, Storbritannien.

8 personer: Thailand.

7 personer: Libanon. 

6 personer: Grekland, Turkiet.

5 personer: Filippinerna, Italien, Kambodja, Kina. 

4 personer: Australien, Frankrike, Förenade Arabemiraten, Irak, Iran. 

3 personer: Egypten, Indien, Kosovo, Peru, Rumänien, Serbien, Tjeckien.

2 personer: Brasilien, Indonesien, Japan, Kap Verde, Kroatien, Marocko, Mexiko, Nederländerna, Portugal, Ryssland.

1 person: Argentina, Bahrain, Belgien, Bosnien, Bulgarien, Chile, Cypern, Eritrea, Estland, Etiopien, Jordanien, Kongo-Kinshasa, Laos, Makedonien, Malaysia, Panama, Syrien, Tunisien, Ungern, Vitryssland, Zambia, Österrike.

 

Typ av brott de är dömda eller misstänkta för

Narkotikabrott: 59 personer

Mord, dråp eller vållande till annans död: 16 personer

Sexualbrott (mot barn eller vuxna): 12 personer

Bedrägeri eller ekonomisk brottslighet: 11 personer

Terrorbrott: 10 personer

Trafficking och människosmuggling: 10 personer

Svenske Kim Eriksson sitter i det thailändska skräckfängelset:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!