Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar gripna i Spanien: ”Ledningen i Dödspatrullen”

Delar av knarkligan i Barcelona. Mannen i mitten dömdes förra månaden till tre år och fyra månaders fängelse för grovt narkotikabrott. De andra två sitter häktade misstänkta för brott i samma mål.
Foto: Polisen
Den 22-årige mannen greps i Barcelona i onsdags. Han sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Foto: Polisen
Den 22-årige mannen greps i Barcelona i onsdags. Han sitter häktad misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.
Foto: Polisen

Svenskarna som greps i Barcelona i veckan tillhör toppskiktet i den så kallade "Dödspatrullen".

De två männen har varit internationellt efterlysta, misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

Grupperingen har tidigare kopplats samman med blodigt gängkrig och beställningsmord – men bevisen har aldrig räckt till fällande dom.

De två 22-åringarna var internationellt efterlysta av svensk polis.

Den ene hade varit på rymmen sedan den 11 september i fjol, misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott.

Den andre häktades i sin frånvaro strax innan jul, misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott i samma fall.

I onsdags slog spanska Guardia Civil till mot svenskarna som gömde sig i Barcelona. De kunde båda gripas. Nu väntar ett utlämningsförfarande för att kunna ställa dem inför rätta i Sverige.

De aktuella brottsmisstankarna har ursprung i en stor knarkhärva i västra Stockholm där polisen gjort beslag på närmare 30 kilo amfetamin, tusentals piller av ecstacy och MDMA samt flera kilo cannabis.

Använde barnkurirer i knarkhandeln

Fallet har tidigare varit vida omskrivet, bland annat för att knarkhandlarna använt sig av 15-åriga barnkurirer för att frakta amfetamin från Stockholm till Göteborg.

För polisen är gripandena i Barcelona en stor framgång. Bakom knarkhärvan finns det kriminella nätverk som kallas "Dödspatrullen". Förra månaden dömdes en av de utpekade ledarna i grupperingen till knappt åtta års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott.

Den 13 december dömde tingsrätten en 22-åring i den så kallade "Dödspatrullens" inre krets till sju år och tio månaders fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott. Domen har överklagats.
Foto: Polisen

Gripandena i Spanien innebär att polisen nu delat ut ytterligare ett hårt slag mot nätverket.

– De som är gripna nu tillhör ledningen i den så kallade "Dödspatrullen". En av dem har tidigare suttit häktad i narkotikamålet men försattes på fri fot av utredningstekniska skäl. Sedan dess har bevisläget mot honom ändrats drastiskt och misstankarna stärkts, säger Mats Lindström på Stockholmspolisen.

Polisens drag: Team2022

Lindström är utredningsledare för "Team2022", en specialinsats mot gängbrottsligheten som polisen i norra Stockholm inlett efter en serie dödsskjutningar.

En av specialgruppens strategier är att sätta hårt polisiärt tryck på nyckelpersoner i den kriminella miljön som misstänks ligga bakom en stor andel av våldsdåden. De nu gripna ledarna i "Dödspatrullen" är just sådana nyckelpersoner.

Nätverket utgörs av en kärna på en handfull personer som alla är barndomsvänner. Under de senaste åren har grupperingen, enligt polisen, varit inblandade i ett gängkrig i Rinkeby som resulterat i minst sju mord.

Polisen har även pekat ut grupperingen som misstänkta i samband med flera beställningsmord. Vid flera tillfällen har personer i den inre kärnan suttit häktade misstänkta för mord – men de har aldrig fällts.

Tydliga hierarkier – utnyttjar barn

Nätverket är löst sammansatt men det finns tydliga hierarkier, enligt Mats Lindström.

I toppen återfinns män i 20-25-årsåldern som tjänar stora pengar på narkotikahandeln. De besitter stort våldskapital.

Under sig har de män i övre tonåren som står för närvaron på gatan.

– De har i sin tur massa yngre, 13-14-15-åringar, som kan hålla vakt, hålla vapen eller sälja narkotika åt dem, säger Mats Lindström.

Att toppskiktet i nätverket nu antingen har dömts eller sitter häktade misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott är ingen slump, menar utredningsledare Mats Lindström.

– Det har varit en medveten strategi. Vi har sett att de här personerna och ett antal andra har varit inblandade i de dödliga skjutningarna. Men det har varit väldigt svårt att komma åt dem i mordutredningarna och då har man valt som strategi att inrikta sig på deras omfattande narkotikaverksamhet i stället, säger han.

Vid ett tillslag mot en lägenhet i Sundbyberg hittade polisen stora mängder amfetamin. Knarket hade lagts ut på en filt, omgiven av fläktar, för att torkas. Sammanlagt omfattar knarkhärvan omkring 30 kg amfetamin.
Foto: Polisen

Tidigare gripande i Barcelona

Förutom mannen som dömdes förra månaden och de två som greps i veckan finns ytterligare en 21-åring ur "Dödspatrullens" inre kärna häktad misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott i samma utredning.

Efter flera månader som efterlyst greps han i november. Även det gripandet skedde i Barcelona.

– Det är många av de svenska kriminella som väljer att vara i Spanien av olika skäl. Ett av skälen är att de stora narkotikaaffärerna görs upp därnere. Ett annat skäl är säkert det trivsamma klimatet, säger Mats Lindström.

Polisens förhoppning är att hålla en gemensam rättegång för de tre häktade.

21-åringen som greps i Barcelona i november misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott. Han har tidigare misstänkts för inblandning i flera mord men misstankarna har aldrig lett till åtal.
Foto: Polisen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.