Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svenska Maria, 42, flyttade till solparadiset – mördades

Maria var social och öppen, berättar familj och vänner. Nu misstänks hennes pojkvän för mord. Foto: Privat
Polisinsats i samband med det misstänkta mordet.

Värmländska Maria Fransén, 42, bytte liv och flyttade till Kanarieöarna.

Men för några veckor sedan hittades hon död i charterparadiset – mördad av sin pojkvän, enligt misstankarna.

– Alla tyckte om henne, säger en nära vän.

Det var för några år sedan som Maria Fransén och pojkvännen lämnade Sverige bakom sig för ett nytt liv på Gran Canaria. Paret bodde i ett lägenhetskomplex med pool i strandparadiset Puerto Rico.

– De brukade umgås med grannar som också var turister. Hon pratade aldrig om att de var vid havet, däremot att de solade och badade i poolen, säger Jenny, som var nära vän med Maria.

Spansk polis i samband med insatsen.

Sin sista tid i livet var Maria skadad och satt i rullstol. Enligt anklagelser från hennes anhöriga var det pojkvännen som låg bakom skadorna. Enligt Expressens uppgifter hade pojkvännen också flera gånger utretts för misshandel mot Maria, men förundersökningarna har lagts ned.

Barägare: Han bar henne upp för trapporna

En lokal barägare på Gran Canaria berättar att pojkvännen brukade bära Maria upp och ned för trapporna till deras bostad.

Den 11 april kom larmet inifrån lägenheten: Det var pojkvännen som ringde – och sade sig ha hittat Maria död. Det uppger spanska medier. Spansk polis riktade direkt sina misstankar mot pojkvännen, som greps misstänkt för mord. Han är nu frihetsberövad i väntan på åtal och rättegång.

Marias vän Jenny minns henne som en otroligt positiv och generös människa.

– Hon ställde alltid upp. Den som fixade presenter till lärarna i skolan. Hon var väldigt social. Fixade grillmiddagar för vänner och grannar. Rolig var hon. Och väldigt mån om barn, säger Jenny.

Mammans saknad

Hon fortsätter:

– Det kvittade var hon var. Alla tyckte om henne. Särskilt barn. Så fort hon kom på skolgården sprang barnen fram och kramade henne.

Det stora intresset var matlagning. Maria arbetade inom restaurangbranschen hela sitt liv, ända sedan hon gick i skolan. Ett tag bakade hon pizzor.

Maria blev 42 år gammal. Foto: KIM HÖGLUND

– Hon hade bestämt sig för att tävla i Sveriges mästerkock. Hon kunde verkligen koka soppa på en spik, säger Marias mamma.

Runt 2015 träffade hon pojkvännen som nu misstänks för mord. Mannen har haft en rad olika arbeten genom livet men är också tydligt kriminellt belastad, med 23 avsnitt i belastningsregistret. Bland annat är han dömd för grovt vapenbrott och narkotikasmuggling.

Anmäld för misshandel

För några år sedan var han internationellt efterlyst sedan han dömts till fyra månaders fängelse för mened. Han greps och överlämnades till Sverige efter att en europeisk arresteringsorder utfärdats.

Och under relationen med Maria anmäldes han flera gånger för misshandel, erfar Expressen – men förundersökningarna lades ned.

Det var mannen som var drivande bakom flytten till Kanarieöarna, enligt vänner.

– Han manipulerade henne att sälja allt. Innan honom hade hon det bra, säger en av Marias vänner.

Och nu misstänks pojkvännen alltså ha mördat Maria på Gran Canaria.

Utrikesdepartementet har kännedom om fallet.

– En man hemmahörande i Svealand är frihetsberövad, säger Wilhelm Rundquist, presskommunikatör.

Expressen har sökt spansk polis.