Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Svea hovrätt kör över kritiserad våldtäktsdom

Massi Fritz. Foto: ANETTE NANTELL / DN
Svea hovrätt. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inget slagsmål ”som man tänker sig att en våldtäkt ska vara.”

Kvinnans berättelse var ”naiv och kan inte leva upp till verkligheten.”

Så tyckte två nämndemän vid Stockholms tingsrätt och friade den misstänkte våldtäktsmannen – men nu kommer Svea hovrätts överkörning: Fängelse för våldtäkt och misshandel.

Natten till den 25 februari kom mannen till kvinnans hotell i Stockholm efter att de två hade haft kontakt på chat och sms. En sexakt inleddes direkt men enligt kvinnan reagerade hon snabbt på mannens metoder.

”Det kändes som att han tryggades av att hon sa stopp.”

”Hon sa upprepade gånger ’lugna dig’, ’var försiktig’, ’backa’ och ’det gör ont’, men han lyssnade inte.”

Efter sexakten kom kvinnans vän till hotellet och lade sig att sova vid dem båda. Vännen vaknade av att hon upplevde att mannen ”slog” på kvinnans underliv medan hon bad honom att sluta.

På morgonen sms:ade kvinnan mannen och lät meddela att hon tänker anmäla honom.

Enligt ett rättsintyg hade kvinnan blåmärken över kroppen och ett rivmärke på axeln när hon undersöktes.

”Svartnade för ögonen”

I mars väckte kammaråklagare Hans Ranholm åtal i två delar:

Misshandel under sexakten genom bett i hals och bröst, ett hårt tag om halsen och underlivet, så att ”det flimrat och svartnat för ögonen.”

Misshandel alternativt våldtäkt för att senare, på morgonkvisten, ha ”hårt gnuggat och tryckt” sina fingrar mot kvinnans underliv.

Den 29 mars meddelade Stockholms tingsrätt friande dom, som kritiserades efter att den uppmärksammats av Metro.

Två nämndemän blev avgörande.

Deras motiveringar löd:

”Det har inte varit fråga om något bråk eller slagsmål, så som man tänker sig att en våldtäkt ska vara. (Kvinnan) har inte försökt rymma (...). Hon kan ha förorsakat blessyrerna själv”, tyckte den ena.

”(Kvinnans) berättelse är naiv och kan inte leva upp till verkligheterna. Skadorna (...) är inte styrkta”, tyckte den andra.

Massi Fritz: Upprättelse

Ordföranden Mirja Högström liksom en nämndeman ville fälla mannen för våldtäkt och misshandel och döma ut två år och tre månaders fängelse.

Fallet gick vidare till Svea hovrätt – som nu låter meddela att mannen fälls just så som ordföranden i tingsrätten ville.

Fängelse i två år och tre månader.

Skadestånd om 125 550 kronor till kvinnan.

Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företrätt henne, säger i en kommentar:

– Äntligen fick min klient upprättelse. Väntan har varit plågsam och lång men i dag fick vi hovrättens dom som är väldigt välskriven. Vi är båda mycket nöjda. Fullt bifall till skadestånd och ett strängt fängelsestraff precis som det ska vara.

Viktor Carlberg försvarar den våldtäktsdömde mannen.

– Min klient är förtvivlad över hovrättens dom. Vi delar inte nämndemännens skäl till varför åtalet ska ogillas men vi anser att det finns en rad omständigheter som medför att det ska ogillas i alla fall, säger han.