Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Styckmördarens hotfulla svartsjuka från fängelset

Jonna Henningsson, 28, Foto: POLISEN / POLISEN
Den 22-åriga kvinnan berättar hur Henningsson försökte tvinga henne in i ett giftermål. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Svartsjuka drev hästtjejen Jonna Henningsson, 28, till att styckmörda sin kärleksrival.

På kvinnoanstalten Hinseberg har hon åter anklagats – och polisanmälts – för förföljelse och svartsjukt beteende.

En 22-årig kvinna berättar att Henningsson försökte tvinga henne in i ett giftermål – med hot om våld om hon vägrade.

– Man känner en slags rädsla. Jag vet ju vad hon är kapabel till, säger kvinnan.

Fram till sommaren 2014 levde Jonna Henningsson ett vanligt liv i idyllen på landsbygden nordväst om Örebro. Hon hade eget hus, trädgård och kunde ägna sig åt sina hästar samtidigt som hon arbetade som personlig assistent.

Den 18 juni den sommaren ändrades allt.

Efter att Jonna Henningsson blev nobbad i ett triangeldrama började hon googla på hur man lättast utför ett mord.

Hon packade bilen full med hammare, kniv, sprutor fyllda med sömnhormoner och gav sig av för att söka upp den 22-åriga kvinnan som den tidigare pojkvännen valt över henne.

LÄS MER: Styckmördaren Jonnas besök stoppades 

I hans lägenhet attackerade hon kärleksrivalen, mördade henne – och styckade hennes kropp.

Jonna Henningsson styckade kroppen med hjälp av en såg och en kniv som hon haft med sig från mordplatsen.Foto: / POLISEN

Blev närgången och svartsjuk

Dådet ledde till en livstidsdom som hon nu avtjänar på kvinnoanstalten Hinseberg tillsammans med Sveriges farligaste kvinnor.

I en intervju med Expressen berättar nu en annan 22-årig kvinna om hur Jonna Henningsson behandlat henne inne på anstalten.

Kvinnan är själv dömd för mordförsök och hamnade i början av förra året på samma avdelning som Henningsson. Till en början blev hon och den dömda styckmördaren goda vänner.

– Framåt sommaren märkte jag att hon blev väldigt närgången och svartsjuk av sig. Jag fick inte göra vissa saker eller prata med andra. Då förstod jag att det inte bara var vänskap från hennes sida, berättar kvinnan under en permission.

– Hon sa saker som ”om du inte går på promenad med mig i dag så kommer jag skicka någon efter din lillebror. Jag vet var han bor”. Hon visste att mitt svaga kort var min familj på utsidan.

Jonna Henningsson har sagt i förhör att hon bara "ville skrämma" pojkvännens nya kärlek. I stället överföll hon henne och styckmördade henne, enligt domstol.Foto: PRIVAT

Jonna Henningsson försökte hålla kontakten

22-åringen kollapsade och fick tillbringa tre dagar på sjukhus. Hon berättar att hoten och den oönskade uppvaktningen var orsaken.

– Man känner en slags rädsla. Jag vet ju vad hon är kapabel till, säger hon.

När trakasserierna uppdagades bytte kvinnan först avdelning och sedan anstalt. Men Jonna Henningsson försökte hålla kontakten genom intensivt brevskrivande.

Sedan i mars har kvinnan och Kriminalvården ordnat så att eventuella brev från Jonna Henningsson aldrig når fram till henne personligen, enligt kvinnan.

Omkring samma tidpunkt polisanmälde hon Jonna Henningsson för olaga hot och ofredande i fyra fall. Samtliga utredningar har lagts ner med motiveringen att bevisen inte räcker för att styrka brott.

Kvinnan har sparat dokument från Jonna Henningssons kontaktförsök och har lämnat dessa vidare för att visas upp för polisen. Expressen har tagit del av dokumenten.

Ur dem framgår att Jonna Henningsson har skickat brev och hotat kvinnan med att minst en namngiven person kommer söka upp henne om hon skulle ljuga.

I en senare skrivelse beklagar sig Henningsson över att Kriminalvården har dragit för stora växlar av brevhotet och att det har lett till att hon har blivit illa omtyckt på anstalten.

Kvinnoanstalten Hinseberg ligger några mil nordost om Örebro.Foto: ROBBAN ANDERSSON

"Hon ville till varje pris hålla kvar mig hos henne"

22-åringen berättar att Jonna Henningsson har varit fast besluten att de två skulle gifta sig med varandra. Expressen har verifierat att det kort efter årsskiftet skickades in en hindersprövning om giftermål till Skatteverket.

– Hon hade förfalskat min namnteckning. Hon hade även tagit kontakt med en präst som gått med på att viga oss, säger kvinnan.

Kvinnan upplevde sig även hotade och pressad för att de två skulle gifta sig.

– Hon ville till varje pris hålla kvar mig hos henne. Ett giftermål skulle ”låsa” mig till henne, det skulle bli enklare för henne att kunna kontrollera mig, säger hon. 

I senare skede tog Henningsson på sig skulden och bad om ursäkt för att deras förhållande inte har fungerat. Men enligt den 22-åriga kvinnan har hon och Jonna Henningsson aldrig haft någon romantisk relation.

– Jag har verkligen tänkt igenom vad jag har gjort och sagt men jag kan inte få ihop det överhuvudtaget. Inget av det här har hänt, säger kvinnan.

I ett mejl meddelar Jacques Mwepu, anstaltschef på Hinseberg, att han inte kan kommentera enskilda fall.

Han skriver:

"Anstalten har möjlighet att vidta åtgärder för att upprätthålla god ordning och säkerheten på anstaltens avdelningar och förebygga trakasserier intagna emellan om det bedöms vara lämpligt eller nödvändigt."

"Det är extra allvarligt om man är intagen och frihetsberövad och ändå utsätts för trakasserier eller våld", säger Sven-Erik Alhem.Foto: MARTINA HUBER

Sven-Erik Alhem: Folk blir ovänner och svartsjuka

I samband med polisanmälan ansökte kvinnan om kontaktförbud, men fick avslag.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare och nuvarande ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund, menar att det kan finnas en logisk förklaring.

– Om man har tagit bort möjligheten att ta kontakt, vidtagit åtgärder för att posten inte ska gå fram, så är det en naturlig förklaring till varför åklagaren har beslutat att det inte finns skäl för något kontaktförbud, säger han.

Förra året registrerades 100 "allvarliga händelser" av våld och hot mellan intagna på anstalter, enligt Kriminalvårdens senaste årsredovisning. Närmare än så redovisas inte ärendena statistiskt.

Alhem understryker att han inte har grottat ner sig i statistiken, men säger att han personligen inte har stött på något liknande fall av brevtrakasserier mellan intagna under sin långa tjänstgöring som åklagare.

– Jag kan inte erinra mig något fall. Men på anstalterna finns känslor precis som i samhället i övrigt. Folk blir ovänner och svartsjuka.

Han menar att det intensiva brevskrivandet tyder på en målmedvetenhet där ansvaret ligger hos Kriminalvården att agera.

– Det är extra allvarligt om man är intagen och frihetsberövad och ändå utsätts för trakasserier eller våld. Det blir en väldig belastning om man inte sätter stopp för det.

Expressen har skrivit brev till Jonna Henningsson och bett henne bemöta uppgifterna, utan något svar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.