Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Styckmördaren slog till på asylboendet

Andrei Manko är dömd till 16 års fängelse och livstids utvisning för mordet på – och styckandet av – en man i oktober 2018. Foto: Polisen
Andrei Manko kastade mordvapnet – en yxa – i Kalixälven. Foto: Polisen

Offret låg i sin säng med ansiktet mot väggen – då slog Andrei Manko ihjäl honom med en yxa.

Sen styckade och kastade han kroppen, städade rummet och levde vidare som vanligt på asylboendet.

Men styckmördarens lögn avslöjades när offrets kroppsdelar hittades flytande i Kalixälven.

Andrei Manko, 49, träffade sitt offer i Stockholm i september. Han själv, som är rysk medborgare, hade fått en plats på ett asylboende i Kalix och skulle åka dit. Offret, en man från Georgien, planerade att söka asyl i Finland och hängde på norrut, enligt styckmördaren.

Offret fick bo hos Andrei Manko ”i några dagar”, innan han skulle vidare. Men dagarna blev fler och fler och det blivande offret började visa en aggressiv sida, påstår styckmördaren. Manko hävdar att den andra mannen försökte få honom att stjäla, att han var ”hotfull och aggressiv”.

I förhör säger Manko att han satte ner foten:

– Jag sa till honom att jag inte kommer att råna någon butik, utan han måste ge sig av och gör han inte det i dag eller dagen efter kommer jag att polisanmäla honom.

 

 

Offret fick bo hos Andrei Manko ”i några dagar”, innan han skulle vidare. Men dagarna blev fler och fler och det blivande offret började visa en aggressiv sida, påstår styckmördaren. Foto: Polisen

Domen: Offret låg i sängen vid attacken

Då påstår Andrei Manko att den andre mannen blev arg, att ”ögonen fylldes med blod” – sen gick han till attack med kniv. Andrei Manko säger att allt gick snabbt, att han fick tag i en yxa som fanns på rummet och:

– Han hoppade efter mig och var på mig och helt plötsligt bara ligger han där på golvet med en yxa som sticker ut ur huvudet.

Andrei Manko påstår att han bara slog en gång. Men polisutredningen visar att han fortsatte att slå. I ett senare förhör säger Manko att han drog ut yxan och högg i samma hål med en kniv. I domen står att det rör sig om minst tre slag.

Tingsrätten tror inte på Andrei Manko. Enligt domen låg offret i sängen, med ansiktet in mot väggen, när han slogs ihjäl. Mordet kan inte ha gått till så som Andrei Manko påstår, skriver de. Det ”är inte fysiskt möjligt”, skriver tingsrätten och menar vidare att offret låg i sängen, endast klädd i kalsonger, vid mordet.

 

Enligt domen låg offret i sängen, med ansiktet in mot väggen, när han slogs ihjäl. Mordet kan inte ha gått till så som Andrei Manko påstår, skriver de. Det ”är inte fysiskt möjligt”, skriver tingsrätten och menar vidare att offret alltså låg i sängen, endast klädd i kalsonger, vid mordet. Foto: Polisen

”Jag hade bestämt mig för att bli av med liket”

Efter slagen i huvudet började Manko dölja dådet. Han torkade bort blod med ett lakan och kastade in det under sängen.

– Så från dörren sett kunde man inte se att något hade hänt. Sen tog jag en cigarett och gick ut i korridoren. Jag gick ut på en balkong och rökte, säger han i förhör.

Styckmördaren säger i förhör att han funderade på att ringa polisen, men att han valde att avstå. Anledningen är att han säger sig ha anmält offret tidigare utan att få hjälp.

– Så jag hade bestämt mig för att bli av med liket.

 

Foto: Polisen
Andrei Manko säger att han styckade offret med en kniv med jaktmotiv. Foto: Polisen

”Jag har alltså gjort rent efter mig”

Andrei Manko säger att han förstod att han inte skulle orka bära ut kroppen, så han började stycka upp den. Sen dumpade han huvudet, armarna och benen i Kalixälven. 

– Jag trodde att fiskarna skulle äta upp dom. Att fiskarna kanske skulle må bra av det.

När klockan närmade sig 04-tiden på morgonen tyckte han inte att han hade mer tid att gå till floden, så torson dumpade han i en sopcontainer.

 

När klockan närmade sig 04-tiden på morgonen tyckte Andrei Manko inte att han hade mer tid att gå till floden, så torson dumpade han i en sopcontainer. Foto: Polisen

– Sen har jag tvättat alla sängkläder som hade några blodsdroppar på. Allt har jag tvättat sen har jag även tvättat golvet. Jag har alltså gjort rent efter mig.

Andrei Manko mördade mannen, styckade honom, dumpade kroppsdelarna i etapper och tvättade golvet. Dagen därpå agerade han som vanligt. En annan boende – en man från Afghanistan – kom och hälsade på. Han frågade var mordoffret var, då ljög Andrei Manko och sa att han hade flyttat ”till en bekant från Somalia” eller ”flyttat vidare”, säger han i förhör.

Granne: Han gick in på sitt rum och åt

Exakt när mordet utfördes är oklart. Många uppgifter pekar på att det var söndagen den 21 oktober. Andra säger att det var senare i veckan. Manko greps på fredagen.

Tiden innan Andrei Manko greps levde han sitt liv som vanligt på asylboendet.

En person berättar i förhör att Andrei Manko lånade tvättmedel av honom på måndagen, tisdagen och fredagen efter mordet. Han säger också att Andrei Manko är en ”tyst och lugn kille” och att han ”ibland betedde sig [...] som ett barn”. Han säger också att Andrei Manko verkade rädd för mordoffret.

 

Andrei Manko styckmördade sitt offer på ett asylboende i Kalix, sen städade han rummet och levde vidare som vanligt. Foto: Polisen

En annan, som säger sig ha hört ”tjafsande” från Andrei Mankos rum, säger att han träffade styckmördaren på onsdagen.

”Han var då ensam. Mannen lagade mat åt sig själv och gick därefter in på sitt rum och åt”, står antecknat i förhör.

”Kommer kroppen till oceanen är det glömt”

De första kroppsdelarna – två ben – hittades i Kalixälven av en man som var ute med sina hundar. Det var den 24 oktober. 340 meter därifrån hittades armarna, som syntes från den polishelikopter som larmades till platsen. Och i vassen låg huvudet.

 

De första kroppsdelarna – två ben – hittades i Kalixälven av en man som var ute med sina hundar. Det var den 24 oktober. 340 meter därifrån hittades armarna, som syntes från den polishelikopter som larmades till platsen. Foto: Polisen

 

Polisen fick fram identiteten på offret. Det ledde dem till asylboendet. När Andrei Mankos rum genomsöktes hittades flera spår av blod. Vid närmare undersökning framgick att blod torkats från väggen, sängen, en byrå och golvet och Andrei Manko greps.

 

När polisen sökte igenom Andrei Mankos rum hittades spår av borttorkad blod. Foto: Polisen

På måndagen dömdes han för mord och brott mot griftefriden i Haparanda tingsrätt. Straffet blev 16 års fängelse och livstids utvisning från Sverige.

Andrei Manko har erkänt gärningen men nekar till brott. Han menar att det handlar om en nödvärnssituation. I förhör säger han:

– Jag tänkte att jag gör mig av med kroppen och slänger kroppen i sjön och så kanske kommer kroppen till oceanen och då är det glömt och över.

Se hela Brottscentralen 25 mars: