Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Stureplanskvinnan misstänks ha blåst och drogat sina offer

Kring klassiska ”Svampen” – bland lyxkrogar och kändiselit i Stockholms innerstad – misstänks hon ha härjat: Den 45-åriga Stureplanskvinnan. 24 män kan ha fallit offer för hennes metoder. Foto: Polisen
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kring klassiska ”Svampen” – bland lyxkrogar och kändiselit i Stockholms innerstad – misstänks hon ha härjat: Den 45-åriga Stureplanskvinnan.

24 män kan ha fallit offer för hennes metoder.

Enligt misstankarna har flera av dem lockats bort från Stureplan för att sen blåsas på pengar – och drogas, erfar Expressen.

En av männen som ska ha utsatts för kvinnan berättar för Expressen att han träffade henne i baren på Riche. Han gick på toaletten och lämnade sin drink – sen är det svart.

Dagen efter vaknade han upp och mindes ingenting från natten, däremot upptäckte han att hans konto och lägenhet var länsade på pengar och värdesaker.

Han är en av 24 män som kan ha fallit för kvinnan.

Expressen erfar att polisens teori är att flera av dem blivit drogade.

Det är på Stureplan i centrala Stockholm hon misstänks ha hittat flera av sina offer.

Stureplanskvinnan är tidigare dömd för liknande brottslighet. I november 2016 dömdes hon till ett års fängelse för stöld, 24 fall av bedrägeri, sex fall av försök till bedrägeri och ett fall av grovt bedrägeri. Foto: Polisen

Stureplanskvinnan är tidigare dömd

Åklagare Kajsa Hultqvist leder utredningen:

– Det kan vara fler, eftersom det är banker som blir målsäganden vid den typen av brott. Men det är 24 händelser vi utreder, ja. Det är 24 enskilda personer och så kan det tillkomma banker, säger hon.

– När man använder någons kort kan det bli en situation där banken ersätter personen som blivit av med pengar. Då tar banken över det skadeståndsanspråket.

Rubriceringen i samtliga fall är bedrägeri och i vissa även misshandel.

Två år tidigare dömdes hon till en månads fängelse för häleri. Innan dess har hon dömts för två fall av stöld, tre fall av bedrägeri och ytterligare brott i samma kategori. Foto: Polisen

Kajsa Hultqvist säger att offren inte har någon koppling till varandra – det som kopplar ihop fallen är att just Stureplanskvinnan.

Stureplanskvinnan är tidigare dömd för liknande brottslighet. I november 2016 dömdes hon till ett års fängelse för stöld, 24 fall av bedrägeri, sex fall av försök till bedrägeri och ett fall av grovt bedrägeri.

Under den förra brottsutredningen mot kvinnan, som slutade i en fängelsedom, visades övervakningsbilder på när kvinnan använde sina offers bankkort, både i butik och bankomat. Foto: Polisen

Dömd för en mängd bedrägerier

Två år tidigare dömdes hon till en månads fängelse för häleri. Innan dess har hon dömts för två fall av stöld, tre fall av bedrägeri och ytterligare brott i samma kategori.

– Jag har inte bedömt att det funnits skäl att häkta henne, säger Kajsa Hultqvist.

Sett till antalet misstänkta brott nu, under så här lång tid, och hennes tidigare brott – är inte det skäl att häkta henne?

– Jag har inte vetat om efterhand att de här brotten begåtts, utan de har kommit i klump, så att säga.

Åklagaren fortsätter:

– Jag har också gjort bedömningen, när vi hållit vissa förhör med henne, att hon rimligtvis inte kommer begå ytterligare brott. Men det är en bedömningsfråga, jag förstår att man kan ha den funderingen.

Kajsa Hultqvists förhoppning är att hon kommer kunna väcka åtal i fallet innan sommaren.

Även i det gamla fallet hittades offer vid Stureplan. En av männen misstänkte att kvinnan drogat honom för att kunna stjäla hans mobiltelefon – och komma över 345 000 kronor. En annan man anmälde henne för misshandel för att drogat honom ”på okänt sätt och därmed försatt denne i hjälplöst tillstånd”. Foto: Polisen

Kvinnan i förhör: Inte jag på bilderna

Under den förra brottsutredningen mot kvinnan, som slutade i en fängelsedom, visades övervakningsbilder på när kvinnan använde sina offers bankkort, både i butik och bankomat.

I förhör frågade polisen vem kvinnan såg på bilderna är. Det står antecknat:

”NN uppger att hon inte känner igen kvinnan på bilderna, hon själv finns inte med på dessa bilder. NN uppger vidare att hon aldrig varit på detta ställe samt att hon inte har begått något brott.”

Även i det gamla fallet hittades offer vid Stureplan. En av männen misstänkte att kvinnan drogat honom för att kunna stjäla hans mobiltelefon – och komma över 345 000 kronor. En annan man anmälde henne för misshandel för att drogat honom ”på okänt sätt och därmed försatt denne i hjälplöst tillstånd”.

Vad misshandeln i de nya fallen består i vill Kajsa Hultqvist inte säga, men Expressen erfar att det handlar om att kvinnan ska ha drogat vissa av sina offer.

Se Brottscentralen 25 april: