Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stefan stampades till döds – nu berättar dottern Hanna

Stefan DavidssonFoto: Polisen
Stefan dotter Hanna, 34.Foto: Privat
Dödsmisshandeln ägde rum i en lägenhet i Ödeshög.Foto: Polisen
Misstänkte mördaren.

Stefan Davidsson sparkades och stampades ihjäl i en brutal dödsmisshandel.

Nu väljer hans dotter Hanna, 34, att berätta om den svåra rättegången – och det känslomässiga mötet med pappans misstänkte mördare i rätten.

– Hela rättssalen sitter i kostymer och alla håller masken utan att visa känslor. Jag ville bara skrika: Förstår ni inte vad han har gjort?

Stefan Davidsson, 51, sitter hemma i en väns lägenhet i Ödeshög. 

Förutom de två vännerna finns också en tredje yngre man i bostaden. Han är i 20-årsåldern och är efterlyst efter att ha rymt från ett behandlingshem.

Plötsligt uppstår ett bråk.

Den unge rymlingen får in en spark så Stefan faller till marken. Han ställer sig över honom och slår, sparkar och stampar mot Stefans ansikte, enligt åtalet.

När lägenhetsvärden försöker avbryta slår mannen ett glas i huvudet på honom – och den brutala dödsmisshandeln mot Stefan fortsätter.

När ambulanspersonalen anländer är skadorna så omfattande och tydliga att de omedelbart kan konstatera att Stefan är avliden.

Mannens ord: "Jag hoppas Stefan dör"

Polisen griper den misstänkte gärningsmannen i anslutning till bostaden. Han visar ingen ånger. 

Redan under bilfärden till arresten börjar mannen prata om brottet. I ett PM antecknar en polisman den misstänktes ord:

"Slaget träffade tinningen och Stefan gick i backen direkt. Då började jag sparka honom i huvudet flera gånger. Jag hoppas Stefan dör".

I ett förhör säger den misstänkte:

– Det var han som började kriga i gång mig och säga saker om min flickvän och det, det ska man inte göra.

Efter Stefans död den 18 april har polisen förhört hans bekantskapskrets. Sammantaget beskrivs Stefan som en konstnärssjäl. Han var musiker och satt ofta och spelade gitarr på torget. Han var intellektuell och älskade att läsa böcker. Samtidigt var han missbrukare sedan många år tillbaka.

Hanna var Stefans enda barn.

Stefans dotter Hanna ville försonas

Hanna, som i dag är 34 år gammal, var Stefans enda barn.

Knutarna som band samman familjen löstes tidigt upp av faderns missbruk. Redan när Hanna var barn bröt myndigheterna in och placerade henne hos mormor och morfar. Därifrån levde pappa och dotter parallella liv och har bara haft sporadisk kontakt med varandra.

Under de sista åren försökte Stefan göra sig kvitt sitt missbruk och försökte på nytt bygga upp relationen till sin dotter.

– Han sökte kontakt och ville visa att jag var viktig för honom. Han har skickat presenter och de sista åren skickade han ofta kort till mig med små hälsningar, berättar Hanna.

– Jag ville verkligen ha en kontakt med honom, en försoning. Visa att jag förlåter honom och att jag tycker om honom. Men jag var samtidigt lite rädd, och kände mig ännu inte riktigt redo.

Någon försoning hann aldrig bli av. Dagen efter Stefans våldsamma död fick Hanna beskedet.

Hanna: "Min pappa dog utan ansikte"

Sedan den dagen har det gått ett drygt halvår. I november inleddes rättegången i Linköpings tingsrätt. Hanna var den enda av Stefans familjemedlemmar som orkade närvara.

– Det var viktigt för mig att vara där och berätta hur detta har påverkat mig. Jag sa att min pappa inte bara var en missbrukare, utan att han var en människa med ett missbruk.

För Hanna blev rättegången mycket svårare att gå igenom än vad hon hade förväntat sig. Hon var ensam – samtidigt som den åtalade 20-åringen hade stort stöd från vänner och anhöriga på plats.

Att sitta i rättssalen och se del efter del av förundersökningen redovisas – med alla ocensurerade detaljer – var en omskakande upplevelse för Hanna.

– Jag var inte beredd på att det skulle vara så brutalt. Vittnena sa att han inte hade något ansikte kvar. Det var en chock för mig. Alla människor har rätt till en värdig död, men min pappa dog utan ansikte. Det är så omänskligt, säger hon.

Genom att närvara under rättegången ville Hanna visa 20-åringen hur mycket skada han har åsamkat henne. När det var hennes tur att höras höll hon blicken klistrad mot honom.

Stefan Davidsson sparkades och stampades ihjäl.

Ville skrika i tingsrätten

–  När jag tilltalade honom med namn blev jag tillsagd att jag skulle prata med rätten, inte med honom, berättar Hanna och fortsätter:

– Det kändes konstigt. Han har dödat min pappa, varför ska jag inte ens få säga till honom vad han har gjort mot mig? Hela rättssalen sitter i kostymer och alla håller masken utan att visa känslor. Jag ville bara skrika:  Förstår ni inte vad han har gjort?

Under rättegången har 20-åringen medgett att han slog och sparkade Stefan, men nekat till brott genom att hävda nödvärn och nödvärnsexcess.

– Min klient förnekar alltjämt brott. Han har så utförligt han har kunnat, redovisat vad som hände den aktuella dagen. Försvaret har också pekat på brister i utredningen som tyder på min klients oskuld, säger hans advokat David Massi.

Kammaråklagare Elin Åkerberg yrkade på att 20-åringen döms för mord och grov misshandel. Eftersom han var 19 år när Stefan dog kommer han att få ungdomsrabatt vid fällande dom.

Dömd djurplågare - dödade fågelungar

– Jag bedömer att straffet för honom, när ungdomsrabatten är avräknad, i vart fall inte understiger tio års fängelse, så det är vad jag yrkade på i min slutplädering, säger Åkerberg.

I onsdags hölls den sista rättegångsdagen. Mot bakgrund av att "övertygande bevisning" har presenterats bestämde rätten att 20-åringen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan dom meddelas.

Misstänkte mördaren.

Detta är inte första gången 20-åringen står åtalad. Förra året dömdes han för olaga hot.

2014 dömdes han till ungdomsvård för sexuellt övergrepp mot barn, efter att ha förgripit sig på en flicka på en skola.

I samma mål dömdes han för djurplågeri för att bland annat ha dränkt, slagit ihjäl och hängt fågelungar som han hittat i ett bo. I förhör berättade han själv senare att förloppet pågick i ungefär en halvtimme och att fågelungarna skrek medan han skadade dem.

Hanna: "Känner inget hämndbegär"

I januari kommer Linköpings tingsrätt att meddela sin dom i mordärendet. Hanna räknar med fällande dom, men hon har inte funderat så mycket på straffet.

– För egen del är det inte så viktigt vad han får för straff. Jag känner inget hämndbegär på det sättet. Däremot vill jag att han ska straffas för att skydda allmänheten. Jag blir rädd av tanken att sådana här människor kan gå fria ute i samhället, säger hon.

Hanna berövades chansen att knyta ny kontakt till sin pappa. Lika stor sorg är det att hennes fyra barn aldrig fick chansen att lära känna sin morfar.

– Jag skrev eller berättade aldrig för honom om mina barn, men han gjorde lite eget detektivarbete och hade koll på hur jag levde och var jag bodde. Det är jag tacksam för, att han visste så mycket om mig och att han kände till att han hade barnbarn. Det känns viktigt.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.