Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Städaren ville ”tysta” flickvän – ströp henne

Städaren greps kort efter larmet. Foto: JANNE ÅKESSON

Den dokumenterat våldsamme städaren släpptes ur fängelset efter att ha slagit och hotat sin flickvän.

– Jag såg hans hat i ögonen, sa kvinnan i förhör.

När hon förmedlade sin ovilja att flytta med honom till hemlandet dödade han henne.

Domen mot städaren från augusti 2018 ger en insyn i hans våld mot flickvännen:

Sex månaders fängelse för fyra fall av misshandel och två fall av olaga hot. I domen ingick slag i ansiktet, knivhot, ett försök att strypa med en strykjärnssladd – med mera.

Städaren greps efter att han själv larmat polis. Foto: JANNE ÅKESSON

”Min hjärna vill döda dig men inte mitt hjärta”, ska han bland annat ha sagt.

Städaren hävdade att flickvännen hittat på anklagelserna. Men kvinnan hade dokumenterat sina skador och Södertörns tingsrätt gick på hennes och åklagarens linje.

– För tre veckor sedan så slog han sönder mitt ansikte, sa kvinnan bland annat i polisförhör.

Kvinnan: ”Jag såg hans hat i ögonen”

På frågan om hur dödshoten fick henne att känna sig svarade kvinnan:

– Jag skakade och bönade och bad om att han inte skulle. Jag såg hans hat i ögonen när han ströp mig.

Städaren dömdes alltså till ett halvår i fängelse. I slutet av november frigavs han villkorligt och några månader senare kom larmet från lägenheten i Solna: Det var städaren själv som ringde och berättade att han dödat kvinnan. Mannen greps och häktades och är misstänkt för mord, på sannolika skäl, i väntan på ett åtal.

Under tiden i häkte har städaren genomgått en mindre sinnesutredning, en så kallad paragraf 7-undersökning. Rättspsykiatrikern rekommenderar en större utredning längre fram för att avgöra frågan om städaren lider av en allvarlig psykisk störning i lagens mening.

”Tappade humöret”

I den mindre undersökning som nu utförts, och som Expressen tagit del av, framkommer nya uppgifter om det misstänkta mordet:

”Han ska ha berövat en kvinna, med vilken han hade ett förhållande, livet genom strypning. NN uppger att de hade en dispyt då hon ska ha nekat till att, som hon tidigare sagt, vilja medfölja honom till (hemlandet).”

Städaren säger sig ha druckit ett ”flertal” starköl vid tillfället.

”NN uppger sig ha beslutat sig för att återvända till (hemlandet), då förhållandena i Sverige varit svåra. Han menar att offret gått med på att åka dit tillsammans med honom, men att hon vid tillfället gör gärningen plötsligt ändrat sig, hånat och hånskrattat åt honom. (...) NN uppger sig ha tappat humöret och tagit offret om halsen för att tysta henne. Han nekar till att ha haft för avsikt att döda henne.”