Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan i utpressargänget – konflikt försvagade nätverket

Den 49-årige gängledaren sprider festbilder i sociala medier och umgås med vissa kändisar.
Den 43-årige mannen har ett betydligt längre brottsregister än sin storebror.

 

Gänget ”Kostymerna” har i åratal kopplats till grov kriminalitet – med utpressningar som specialitet. 

Polisen beskriver ”Kostymerna” som kraftigt försvagade.

Men ledargestalterna har byggt upp stort våldskapital och skryter i sociala medier om sin verksamhet. 

När gängledarens livvakt misstänktes för våldtäkt försökte en man med koppling till gänget pressa offret till att dra tillbaka anmälan. 

Centralgestalterna i Hagsätranätverket, även kända som ”Kostymerna”, har i åratal figurerat i polisutredningar. Ledarna har dömts för en rad grova brott så som vapenbrott, narkotikabrott, grov misshandel och grovt försök till utpressning.

Gänget har enligt polisens underrättelsearbete profilerat sig genom att iförda kostymer utföra utpressningsförsök. Enligt polisens beräkningar bestod gänget i början av 2016 av ett 40-tal medlemmar, med en inre kärna på cirka 20 individer. Kostymerna leds av två bröder, 49 respektive 43 år gamla. 

Bröderna har parallellt med den kriminella karriären etablerat sig i Stockholms krogliv – och den yngre brodern har haft en chefsroll på en välkänd grillrestaurang. 

43-åringen agerade även mellanhand i en uppgörelse mellan två före detta krogägare. Något gick snett och fyra tjetjenska torpeder kontrakterades 2015 för att mörda den ena ägaren. 43-åringen åtalades för stämpling till mord men frikändes av Svea hovrätt i mars i år, medan tjetjenerna dömdes för förberedelse till mord. 

"Kostymer e ett måste"

Den äldre brodern har ett brett nätverk och umgås med kändisar och idrottsmän. Han poserar iförd kostym i sociala medier och skämtar i kommentarfält om brottslighet. 

”Kostym e ett måste när vi jobbar”, skriver han till en bild där en oidentifierbar man i kostym poserar med vapen. 

Polisen har kartlagt den 49-årige ledaren och skriver i ett PM om hur han använder sig av en 19- respektive en 22-årig man som livvakter och en 32-årig man som sin högra hand. 

"NN (49-åringen reds. anm.) har under 2017 till största delen hållit till inne i Stockholm city där han har möten med andra kända kriminella. Vid de mötena har NN alltid med sig två ’livvakter’ samt en person som ser ut att stå närmare honom”, står det att läsa i polisens PM. 

Nätverket hade tidigare kontakter med det så kallade Östberganätverket men också till mc-gänget Hells Angels, enligt polisen.

– Vi har sett att de haft regelbundna möten med en person från Hells Angels vid upprepade tillfällen, säger Daniel Löfgren, insatsledare på avdelningen för grova brott på polisen Stockholm syd.

Kraftigt försvagade

Enligt polisens underrättelsearbete har bröderna kommit på kant med varandra – och ”Kostymerna” beskrivs som kraftigt försvagade. 

– Individer som ingått i nätverket kan fortfarande vara kriminella, men de kan inte agera som ett nätverk på samma sätt. Ett nätverk innebär att man blir starkare, men som individ är man inte alls lika stark, säger Löfgren.

Försvagningen beror, enligt Löfgren, både på den interna splittringen inom nätverket men också på att de varit hårt ansatta av polisen – med flera tunga domar om exempelvis grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott den senaste tiden.

"Kostymerna" drabbades av ett nytt dråpslag när den 49-årige ledarens livvakt anhölls den 30 juli misstänkt för våldtäkt. Livvakten, som är 19 år, misstänkts ha våldtagit två kvinnor den 27 juli i en bostad i Brandbergen, i Haninge söder om Stockholm. 

Pressa ett våldtäktsoffer

Samma dag som livvakten anhålls ringer den 49-årige gängledarens högra hand – en 32-årig man som dömts för flera grova brott – till en 19-åring som står i skuld till honom. 

32-åringen beskrivs vara den som delar ut order i ”Kostymerna”, enligt polisens PM. Han är under de nästföljande dagarna i tät kontakt med 19-åringen, som i sin tur försöker pressa ett av våldtäktsoffren till att dra tillbaka sin anmälan. 

Offret vägrar och vänder sig till polisen. 32-åringen förhörs misstänkt för övergrepp i rättssak, men nekar till brott och frias från misstankarna.  

Även 19-åringen nekar till brott och hävdar att han bara varit mån om offret. Under rättegången förklarar han också varför det var så viktigt att livvakten inte ska fällas för våldtäkt:

”Att dömas för våldtäkt i en kriminell värld är som att ta en advokattitel från en advokat", sa han enligt domen från Södertörns tingsrätt.

19-åringen döms till två års fängelse för grovt övergrepp i rättssak respektive olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

"Hata polisen"-budskap

"Kostymernas" strategi är att bygga en image av att vara farliga, enligt Daniel Löfgren på avdelningen för grova brott på polisen Stockholm syd.

– De flesta nätverk måste ha nån form av image. I Hagsätra så har de en kille som håller på med musik och i musikvideor skryter de om sig själva och visar upp sin farlighet – och även att de kan lämna budskap via videorna till sina fiender.

– De visar sig farliga, kaxar och bröstar upp sig men hur farliga man är bakom det säger inte videon, säger Löfgren.

Drivande bakom flera av videorna som lagts upp på Youtube finns den 32-årige man som av polisen beskrivits som den äldre gängledarens högra hand. 32-åringen är musiker och i en video som han ligger bakom syns automatvapen, knark och "hata polisen"-budskap. 

Halvautomatisk pistol

I somras dömdes han för grovt vapenbrott av tingsrätten – en dom som överklagats. Åklagaren menade att 32-åringen hade använt en halvautomatisk Browningpistol till att hota en person för att sedan lämna över pistolen till en 19-årig man – som också dömdes i tingsrätten. 

32-åringens advokat Charlie Tvärenvigg, som också företrätt en tidigare utpekad "livvakt" inom gänget, är kritisk till polisens påståenden om "Kostymerna":

– Det har aldrig presenterats nån utredning om att det skulle finnas nåt nätverk. Det är ett påstående som finns i en promemoria, säger Tvärenvigg. 

Gängledare 1: Den äldre brodern

 

Gängledare 1: Den äldre brodern

Den 49-årige mannen sprider festbilder i sociala medier och umgås med vissa kändisar. På sin Facebooksida lägger han också upp kostymbilder tillsammans med automatvapen. Mannen dömdes på 00-talet för vapenbrott, grov misshandel, olaga hot men har de senaste åren mest åkt dit för trafikbrott.

Expressen har sökt 49-åringen.

 

Gängledare 2: Den yngre brodern

 

Gängledare 2: Den yngre brodern

Den 43-årige mannen har ett betydligt längre brottsregister än sin storebror. Han är bland annat dömd för försök till grov utpressning, grovt vapenbrott, vapenbrott och grovt narkotikabrott. I somras friades han av hovrätten för stämpling till mord. Polisen påstår att han numera är osams med sin bror.

Expressen har sökt honom via hans advokat Thomas Olsson.

 

Den 32-årige mannen har beskrivits av polisen som den äldre gängledarens närmaste man.

 

Ledarens högra hand

Den 32-årige mannen har beskrivits av polisen som den äldre gängledarens närmaste man – men efter sommaren är den statusen oklar. 32-åringen dömdes i somras av tingsrätten till fängelse i ett år och tre månader för grovt vapenbrott. Han nekar till brott och domen är överklagad. Mannen är musiker och har lagt upp videor med vapen och knark i sociala medier.

"Han vill inte prata med dig eller medverka på något sätt eller på något sätt förekomma i er tidning", skriver hans advokat Charlie Tvärenvigg i ett sms till Expressen.

 

Livvakt 1. Den 19-årige mannen åtalades i oktober för våldtäkt.

 

Livvakt 1

Den 19-årige mannen åtalades i oktober för våldtäkt – vilket han nekar till. Han är tidigare dömd för grov misshandel och medhjälp till misshandel och narkotikabrott. I ett PM från polisen beskrivs han som livvakt inom nätverket, men den rollen är i dag oklar.

– Jag har inga kommentarer till det. Det är inget som framkommer i målet (våldtäktsmålet, reds anm) som pågår nu, säger hans advokat Güngör Ekram om påståendet om gängkopplingen.

 

Livvakt 2. Den 22-årige mannen beskrivs i ett PM från polisen som att ha varit livvakt inom nätverket.

 

Livvakt 2

Den 22-årige mannen beskrivs i ett PM från polisen som att ha varit livvakt inom nätverket. Hans eventuella koppling till gänget är i dag oklar. I somras friades han, tillsammans med den andra utpekade livvakten, från grov misshandel av tingsrätten. Mannen är sedan tidigare dömd för misshandel och upprepade narkotikabrott.

– Han har sagt samma sak under rättegången, han har inget med nåt nätverk att göra, säger hans advokat Charlie Tvärenvigg.

 

19-åringen fick i uppdrag att hota kvinnor.

 

19-åringen

Är inte en riktig medlem i gänget, men drogs in mer efter anmälningarna om våldtäkt mot "Livvakt 1”.

19-åringen fick i uppdrag att hota kvinnorna som anmält livvakten, för att få dem att dra tillbaka anmälningarna. Som en del av hoten tryckte han på gängets våldskapital, framgår av domen i Södertörns tingsrätt.

I oktober dömdes han nämligen till två års fängelse för övergrepp i rättssak, för att ha försökt få kvinnorna att dra tillbaka anmälningarna.