Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sonny Björcks tårar för mördade poliserna

”Jag har varit nervös många gånger när jag ska vittna men det här var nåt alldeles extra. Jag var jäkligt skakis”, säger kriminalteknikern Sonny Björck om Malexanderrättegången.Foto: TV3

För snart 20 år sedan mördades två poliser av bankrånarna Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson.

I en ny dokumentär berättar kriminalteknikern Sonny Björck om minnena från Malexandermorden.

– Det var så onödigt att skjuta de två sista skotten, att avrätta dem, säger Björck i dokumentären, som sänds på TV3 på torsdagskvällen.

Fredagen den 28 maj 1999 går tre rånare in på Östgöta enskilda bank i det lilla samhället Kisa. Efter 20 minuter kommer de ut med över två och en halv miljon kronor i kontanter.

De försvinner i en stulen Saab 9 000, efterföljda av närpolisen Kent Eklund. Rånarna stannar, skjuter och kastar handgranater mot Eklund som söker skydd i skogen. Polisbilen går sönder och rånarna kör vidare.

Snart, när de närmar sig det lilla samhället Malexander, möter de en annan polisbil. Efter skottlossning där en av rånarna skadas, mördas poliserna Olle Borén och Robert Karlström med sina egna tjänstevapen, på kort avstånd.

Mördarna heter Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson.

Jackie Arklöv, Andreas Axelsson och Tony Olsson dömdes till livstids fängelse för morden i Malexander.Foto: Polisen

”Det röda blodet mot de blå polisskjortorna”

Ansvarig för den tekniska undersökningen efter polismorden var Sonny Björck, en av Sveriges mest meriterade kriminaltekniker.

I en ny dokumentär på TV3 berättar Björck nu om sina upplevelser från utredningen. Han besöker återigen brottsplatsen och minns första gången han kom dit, med fotografier på de mördade poliserna:

– Jag kommer ihåg att det hängde liksom lite regn i luften och när jag kom hit då. Jag hade fotografierna liggande i bagaget, och luckan öppen så att det inte skulle regna på dem. Men det var lugnt, stilla.

I TV3:s dokumentär återvänder Sonny Björck till brottsplatsen i Malexander.Foto: TV3
Sonny Björck var ansvarig för den tekniska undersökningen efter att poliserna Olle Borén och Robert Karlström mördats.Foto: TV3

– Sen tog jag fram bilderna, säger Björck och faller i gråt.

– Ja, det sitter ju fortfarande i. Jag hade inte garden uppe, jag var inte alls beredd på den impact de här bilderna hade. Det här röda blodet mot de blå polisskjortorna, asfalten, blodrinningarna. Jag var tvungen att gå upp och sätta mig i skogen en stund och lugna ner mig.

”Så onödigt att skjuta ihjäl dem”

Det fanns inga ögonvittnen till morden. Sonny Björck gjorde en rekonstruktion av brottsplatsen i en hangar utanför Linköping, och kom därigenom fram till att alla tre rånarna avlossat skott mot poliserna. 

Den tekniska undersökningen slog även fast att de dödande skotten avlossats på mycket nära håll.

– Det var så onödigt att skjuta ihjäl dem, säger Sonny Björck.

– De hade kunnat sätta sig i bilen och åka därifrån. Karlström var redan skadad, Borén hade också ytliga skottskador. Ingen av dem hade satt sig i polisbilen och åkt efter. Det var så onödigt att skjuta de två sista skotten, att avrätta dem. Det är liksom, varför? Varför inte låta det vara och åka därifrån?

Jackie Arklöv under rättegången.Illustration: HELEN RASMUSEN

Livstids fängelse

Under rättegången mot Olsson, Arklöv och Axelsson var Björcks kriminaltekniska undersökning en stor del av bevisning och han kallades själv att vittna.

– Jag har varit nervös många gånger när jag ska vittna men det här var nåt alldeles extra. Jag var jäkligt skakis. Jag hade nog 150 puls i alla fall, när jag gick in i den rättssalen, säger han i dokumentären.

Tony Olsson, Jackie Arklöv och Andreas Axelsson dömdes till livstids fängelse för morden.

Dokumentären "Minnet av ett brott" om Malexandermorden sänds den 1 november klockan 21 på TV3, Viafree och Viaplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.