Sol-och-vårare på Tinder får fängelse

Här fångades mannen på bild när han försökte ta ut pengar.
Såhär beskrev "Jason! sig på en av dejtingsajterna.
Mannen har anvönt sig av flera olika namn.

32-årigen stal en identitet och började ragga upp kvinnor på nätet. Nu döms mannen till 1 år och 4 månaders fängelse för flera fall av bedrägerier och ID-kapningar av Södertörns tingsrätt.

– Det är bra att han döms så att han inte kommer ut direkt och gör om det mot någon annan tjej, säger en av 32-åringens offer.

Enligt åtalat har den 32-åriga mannen under 2015 och 2016 ha gjort sig skyldig till en rad olika bedrägerier, ID-kapningar och stölder. Mannen påstod sig heta "Jason" på flera dejtingsajter, så som match.com och tinder. Där fick han kontakt med ett tiotal kvinnor som han även gick på dejt med.

Flera av hans offer beskrev honom som charmig och trevlig.

En 35-årig kvinna berättade för Expressen hur hon träffade ”Jason” på mötesplatsen. De pratade i telefon och fikade, innan 32-åringen kom och hälsade på henne.

Beskrevs som drömkille

– Han var jättetrevlig. Vi pratade om allt möjligt men nu vet jag att han hittade på väldigt mycket. Jag tror att han var så van vid att hitta på saker så att han nästan trodde på det själv, man hörde inte att han ljög, berättade kvinnan som är i 35-årsåldern.

”Jason” stannade hos kvinnan i tre dagar och under tiden ska han ha lagat mat och städat och uppfört sig som en riktig drömkille. Men det ändrades när han skulle åka hem igen.

– När han kom sa han att en av hans väskor stulits med plånbok och allt så när han var hos mig så betalade jag för allt. Jag köpte bland annat cigaretter och snus till honom och hans tågbiljett tillbaka. Han sa att han skulle föra över pengar till mig, men så blev det inte.

Enligt åtalet ska 32-åringen använt sina dejters kontokort och bankdosor för att föra över pengar till sig själv. Han ska även ha stulit kontanter, surfplattor och smycken. För stöldgodset ska han sen ha köpt bussbiljetter, matkassar och betalat för viaplaykonto. Mannen greps i december efter att tjejen han då dejtade upptäckte en varningssida om honom på internet och ringde till polisen.

Dömd första gången 2005

32-åringen dömdes för bedrägeribrott för första gången 2005 och har sedan dess flera liknande domar mot sig. Inför rättegången hade 32-åringen erkänt delar av omständigheterna i åtalet men förnekat andra delar. Försvaret säger sig vara nöjd med påföljden med tanke på domen.

– Inledningsvis kan man säga att tingsrätten har gått på försvarets linje att bedrägerigärningarna ska bedöma som gärningar av normalgraden och inte grova. Det har betydelse för påföljden framför allt, säger Magnus Altin, 32-åringens advokat.

Likartat mönster

32-åringen döms bland annat för olovlig identitetsanvändning, grov stöld och flera fall av bedrägerier till fängelse i ett år och fyra månader. I domen står det att gärningsmannen har ett likartat mönster och upplägg som återkommer vid de gärningar åtalet handlar om. Vid möte med målsägande har gärningsmannen dolt sin identitet, i nästan samtliga fall påstår han sig ha tappat sin plånbok och efter att bedrägeriet har begåtts, har 32-åringen försvunnit och slutat att höra av sig.

Enligt tingsrätten är det i sig inget bevis men skriver att det är osannolikt att samtliga målsägande som gärningsmannen kommit i kontakt med blivit utsatt för liknande gärningar, utan att det är samma gärningsman.

Jason Turnér, en av två personer som fick sin identitet kapad säger att han är glad över fängelsedomen och att det känns som om rättvisan nu har vunnit.

– Jag är ganska glad över domen, hade blivit besviken om han inte hade fått fängelse, det var ju inte första gången han begick den här typen av brott, säger Jason Turnér.

Den 28-åriga kvinnan som avslöjade 32-åringen och ringde polisen säger även hon att hon är nöjd med domen.

– Det är bra att han döms så att han inte kommer ut direkt och gör om det mot någon annan tjej, säger hon.

Åklagare Marie Skeppstedt Törnström har sett domen, men vill i nuläget inte kommentera den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.