Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Södertäljenätverket: ”Som utländsk maffia”

Bernhard Kouri ledde Södertäljenätverket
En undergrupp till den kriminella motorcykelklubben Bandidos, så kallad X-team med en lokal ledare från Södertälje, var det rivaliserande gänget till Södertäljenätverket

I närmare ett decennium styrdes Södertälje av den kriminella gruppen Södertäljenätverket. Få har kommit nära dess innersta krets men journalisten och författaren Baris Kayhan har följt nätverket noga, lyckats prata med brottsoffer, polis och gängledare. — Det var en farlig och inflytelserik grupp unga män, som utländsk maffia, berättar Baris Kayhan. 

Södertäljenätverkets kriminella verksamhet tog sin början på 2000-talet. Södertälje styrdes med järnhand av grovt kriminella, där utpressning, indrivningsverksamhet och illegal spelverksamhet var väl utbrett i området.  

Trots gruppens höga våldskapital bestämde sig journalisten Baris Kayhan att närma sig nätverket och skriva en bok. 

— Jag hade min inställning att skriva en så sann bok som möjligt, om det råkar reta några, den risken får man ta, säger han

Vägen in var en bekantskap med en av ledarnas kusiner, han gick i god för Baris Kayhan och arbetet med boken kunde ta sin start. 

Baris Kayhan har skrivit en bok om Södertäljenätverket.

— Jag förklarade att jag inte tänkt ta någons sida. Att jag vill förstå den här konflikten och vad polisen menade med att det var ett nätverk, berättar han. 

Målet har varit att gå till botten med hur gängstrukturen såg ut. Det skulle visa sig att allt började med en konflikt bland vänner i Södertälje, en konflikt som slutade i mord. 

— I media fick man bilden att det var krig mellan två kriminella organisationer. Men jag går tillbaka till fröet där konflikterna började. Det var bara några få vänner som med åren splittras, säger han. 

De styrde Södertälje

Två rivaliserande gäng etablerade sig i Södertälje i början av 2000-talet. Det ena är känt som Södertäljenätverket med ledaren Bernard Khouri i spetsen. Den andra, en undergrupp till den kriminella motorcykelklubben Bandidos, så kallad X-team med en lokal ledare från Södertälje. 

X-teamledaren är en av tre bröder med ett väletablerade namn i Södertälje. Den äldsta av bröderna drev bland annat den illegala spelklubben Oasen, som beskrivits som ett vardagsrum för kriminella i området. 

LÄS OCKSÅ: Här slår polisen till mot Bandidos näste

I december 2009 mördades en medlem från gänget X-team i stadsdelen Ronna i Södertälje, och våldet grupperna emellan trappades upp. Efter en hämndaktion under våren 2010 utanför en nattklubb i området tog det inte lång tid innan ytterligare en hämndaktion planerades. 

En natt i juli 2010, på spelklubben Oasen, klev maskerade män in och sköt ihjäl X-teamledarens två bröder. Polisen som länge brottats med de kriminella gängen tvingades nu ta ett större krafttag och Operation Tore II inleddes med kommissarie Gunnar Appelgren i spetsen. Det var dags att bli kvitt den organiserade brottsligheten i Södertälje. 

Insatsen var stor och lyckosam, flera personer greps, däribland Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri och hans närmast allierade. 

Rättegången är en av de största gängrelaterade i svensk historia. Bernard Khouri dömdes bland annat för anstiftan till mord på bröderna som sköts ihjäl på spelklubben. 

En natt i juli 2010, på spelklubben Oasen, klev maskerade män in och sköt ihjäl X-teamledarens två bröder.

”Rädd att de skulle skjuta mig i benet”

En annan journalist som skrivit om Södertäljenätverket är Ann Törnkvist. Hon liksom Baris Kayhan har under flera år arbetat metodiskt för att skapa sig en förståelse för hur Södertälje kom att styras, ända in på politisk nivå, av de kriminella gängen. 

Ann Törnkvists bok var klar och redo för utgivning, men så kom ett hot från den utpekade ledaren för nätverket. Bokförlaget stoppade utgivningen av boken och Törnkvist tvingades ta bort ett känsligt kapitel.

 — Om jag ska fortsätta jobba som journalist hjälper det om jag är vid liv, säger hon.

— När jag jobbade med mitt första förlag såg jag till att alla hade rätt till replik, så även personer i Bernard Khouri’s närhet. Jag förstod då att Bernard Khouri inte insett att boken skulle skrivas. Jag började kommunicera med honom och han lackade totalt, säger Ann Törnkvist. 

Bernard Khouri fick innehållsförteckningen av bokens alla kapitel och han reagerade särskilt på ett, något som lett till att kapitlet tagits bort från boken. 

— Han bad om att skicka tre personer att prata med mig. När han sagt det höll han upp handen på ett sätt som kunde uppfattas som en pistol, som kriminalvården berättade, under hakan, säger Ann Törnkvist. 

Nu har Ann bytt förlag och hennes bok kommer att släppas den första april. 

”Folk är fortfarande rädda”

Idag har de flesta ur Södertäljenätverket hunnit bli äldre och Södertälje är inte vad det en gång var. Baris Kayhan berättar att området lugnat ner sig efter att flera ledare från nätverket spärrades in, att X-team inte längre är kvar i området och att gängmedlemmarna inte längre kan arbeta i det dolda. 

Trots det menar Ann Törnkvist att viss kriminell verksamhet fortlöper och att människor lever i rädsla för nätverket. 

— Jag vet att den så kallade grå lånemarknaden, det vill säga att man lånar pengar till släkt och vänner sker. Att det bästa sättet att få tillbaka pengarna är att uppträda hotfullt, det där tickar på. Det har gått sju år sedan dubbelmordet men folk är fortfarande rädda, säger Ann Törnkvist.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.