Snart faller domen mot John Ausonius

Rättegången mot John Ausonius är nu inne på sluttampen i Tyskland.
Foto: / Kristofer Sandberg
John Ausonius var i Frankfurt när Blanka Zmigrod mördades.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT
Expressens tecknare avbildade John Ausonius under rättegången 1993.
Foto: HELEN RASMUSEN

Rättegången mot John Ausonius är nu inne på sluttampen i Tyskland. 

Ausonius tilläts tala i några minuter i slutet av rättegången.

Då pratade han om att han inte längre är kriminell, att han träffat en läkare och terapeut – och att det var hans ekonomiska problem som lett honom till att begå brott. 

- Jag är förvånad över att man håller den här processen, säger han i rättssalen. 

I morgon kommer domen i det mer än 25 år gamla mordfallet.

Rättegången startade före jul i Landgericht i Frankfurt och i dag hölls pläderingarna. Under hela processen har John Ausonius, även känd som Lasermannen, nekat till anklagelserna om att i februari 1992 ha mördat Blanka Zmigrod.

Men John Ausonius var i Frankfurt när Blanka Zmigrod mördades. Och han har erkänt att han bråkat med henne om ett fickminne, som han anklagade henne för att ha stulit.

På brottsplatsen hittades ammunition av en sort som är förbjuden i Tyskland och som användes vid Ausonius attentat i Sverige. Dessutom sköt mördaren sitt offer på nära håll och försvann på cykel, precis som Ausonius gjorde vid de svenska attackerna.

Inga nya bevis

Anledningen till att fallet åter blivit aktuellt är att sökljuset riktades mot Ausonius när tysk polis utredde den nazistiska terrorgruppen NSU (Nationalsozialistischer Untergrund). I kölvattnet av den utredningen beslutades att Zmigrod-fallet skulle tas upp igen.

– Ammunitionen som vi fann på mordplatsen hade en stämpel på baksidan. Och i Ausonius lägenhet i Sverige fann man ammunition med samma stämpel på. Men denna stämpel finns på mellan en och två miljoner kulor, säger åklagaren Nadja Böttinger. 

Är det tillräckligt med bevis för att fälla John Ausonius?

– Det är inte det enda beviset. Jag pratade om sex punkter i mitt anförande och jag tror att dessa sex punkter är tillräckligt med bevis.

Det finns liknade mellan rättegången i Sverige och rättegången i Tyskland?

– I Sverige sa han likande saker om vapnen. Men den svenska rätten trodde inte på honom eftersom han inte kunde beskriva personen som köpt vapnet. Han kunde inte säga var han sålde vapnen. Det samma gäller för vapnet som användes i Tyskland.

Vad har du för förväntningar på domen imorgon?

– Jag tror att det är tillräckligt med bevis så jag förväntar mig att han förklaras skyldig. Det är upp till domaren nu, de måste ta hänsyn till allt så jag vet inte.

Vad händer med John Ausonius om han döms för mordet?

– Om han döms så tror jag att han kommer stanna kvar i Tyskland tills rättsprocessen är helt över. Om han väljer att gå vidare till nästa instans kan han komma att stanna i Tyskland under den tiden. Men efteråt kommer han återvända till Sverige.

Ausonius advokat Joachim Bremer är kritisk.

Under rättegången har flera vittnen hörts igen, men de har haft svårt att minnas detaljer, så här 26 år efter mordet.

– Min ståndpunkt är att det inte är möjligt att straffa John Ausonius i det här rättsfallet, säger advokat Joachim Bremer till Expressen.

Vad var huvudpunkten i din slutplädering i dag?

– Jag tycker att de inte har några bevis. De har inget som bevisar att han är skyldig. Jag tycker att de inte kan döma honom. Under rättegången har vi inte sett något som visar att han är skyldig.

Varför tror du att åklagaren förde fram fallet om det inte finns några nya bevis?

–  Vi vet inte. Det är kanske möjligt att det är politisk påtryckning.

Hur är det med den ammunition som bundits till Ausonius?

– Vi har lyssnat till en polisman som säger att det inte finns en koppling mellan ammunitionen i Sverige och en del av ammunition hittat i Tyskland.

Hur mår John Ausonius efter ett år i fängelse här i Tyskland?

– Hans mentala hälsa är god. Han kämpar och diskuterar varje punkt med mig.

Vad är dina förväntningar inför dom i morgon, du tror att det inte finns tillräckligt med bevis?

– Mitt anförande i dag går ut på att inte döma John Ausonius. Jag tycker inte att det är möjligt, det finns inga bevis. Därför måste han frikännas.

Ausonius tilläts tala i några minuter i slutet av rättegången.

Han pratade på om att han inte längre var kriminell, att han träffat läkare och terapeut och att det var hans ekonomiska problem som lett honom till att begå brott.

Dessutom klagade han över hur han behandlats i det tyska fängelset.

- Jag är förvånad över att man håller den här processen, säger han.

Dömd på livstid

John Ausonius är redan dömd på livstid i Sverige för de brott han begick i början av 1990-talet. Han har flera gånger ansökt om tidsbestämt straff och fått avslag.

När rättegången avslutas i Frankfurt på tisdagen kommer ordföranden att meddela vilken dag domen kommer. Om Ausonius skulle dömas för mord är ett straff på minst 15 år att vänta.

När Ausonius gick med på att utlämnas till Tyskland hade han som krav att han ska få avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.