Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnspappans charad i lekparken – efter morden

Edvin Gyllensvaan – skyldig dubbelmördare, enligt tingsrätten. Foto: POLISEN
Edvin Gyllensvaan grips. Foto: LÄSARBILD
Edvin Gyllensvaan. Foto: POLISEN
Här i sitt hem hittades Tor och Ann-Christine Lekander mördade. Foto: Expressen

Inget syntes på ytan.

Men småbarnspappan Edvin Gyllensvaan, 24, fantiserade om våld och död.

Dubbellivet kulminerade när han sökte upp och mördade Tor och Ann-Christine i Mantorp – för att dagar senare leka med sina barn i parken.

– En ovanlig gärningsman, säger polisprofessorn Leif GW Persson. 

Flera i Edvin Gyllensvaans omgivning har fortfarande svårt att ta in att deras granne och vän är en enligt tingsrätten bevisat skyldig dubbelmördare. 

Men polisens förhör med honom och anhöriga visar att under den skötsamma pappafasaden dolde sig en mörk persona som fantiserade om att döda och skada. 

I sociala medier använder han sig av hjärtemojis och delar frikostigt med sig av bilder på sin familj. Han tackar sin sambo för att hon finns och han chattar med tjejkompisar. På andra bilder syns han i festsammanhang med rutig skjorta i ett bostadsområde.

 

LÄS MER: Edvin Gyllensvaan, 24, mördade paret i Mantorp 

 

Ann-Christine Lekander, 62, mördades i Mantorp. Foto: PRIVAT

Samtidigt funderade han på att mörda sina nära och kära, enligt hans egna uppgifter i polisförhör.

De tankarna fick honom att under en period lämna familjen – för att skydda dem från sig själv.

Bekant: Han är kallblodig

Det var den 11 juni förra året som det äkta paret Tor, 70, och Ann-Christine Lekander, 62, mördades i sitt hem i Mantorp. I köket hittades de bundna vid köksstolarna med igentejpade munnar. Knivskurna till döds.

Mycket tydde på att Edvin Gyllensvaan skulle komma undan.

Fyra dagar efter dubbelmordet i Mantorp hade han återgått till sitt idylliska familjeliv: I sociala medier syns han i lekparken med barn. Solen skiner. Till synes opåverkad av det besinningslösa våldet några dagar tidigare leker han vid ett balanshjul.

Tor Lekander, 70. Foto: PRIVAT

En kvinna som känt Edvin Gyllensvaan i många år säger:

– De var i en lekpark och åkte rutschkana. Det är svårt att förstå att man kan vara så kallblodig.

Andra bilder inom samma tidsspann visar att familjen varit på barnavårdscentralen.

– Jag såg honom ofta ute på gatan och lekte med barnen. Han verkade vara en jättebra pappa som tyckte om att leka och busa, säger en tidigare vän. 

Leif GW: Är verkligen inte typisk

Polisprofessor Leif GW Persson har följt fallet – och är tillfreds med det omfattande polisarbetet som följde för att få tag i mördaren.

Först tre månader efter dubbelmordet, den 15 september, greps Edvin Gyllensvaan – bland annat efter att polisen lyckats kartlägga var den typ av tejp som hittades på brottsplatsen köpts in.

Gyllensvaan är en ovanlig gärningsman, enligt Leif GW Persson.

– Han har en ovanlig gärningsmannabakgrund. Det finns inga problem i hans bakgrund, han är tidigare ostraffad och sammanlever med en kvinna i hans egen ålder, de har barn. Han är verkligen inte typisk, säger GW.

I fredags hölls en sista förhandlingsdag i Linköpings tingsrätt. Där gick parterna igenom den rättspsykiatriska undersökningen som nyligen blev klar, och som visar att Gyllensvaan inte lider av någon allvarlig psykisk störning som hindrar ett fängelsestraff.

LÄS MER: Här grips Edvin Gyllensvaan  

 

”Paret måste ha upplevt kraftig ångest”

Åklagare har yrkat på livstids fängelse.

– Det fanns inget alternativt straff med tanke på att det rör sig om två mord, genomförda i ett äldre pars hem som föregåtts av viss planering och på ett visst sätt: Att de fått sina ögon och öron igentejpade och därefter knivskadats till döds, säger Helene Gestrin, kammaråklagare.

Edvin Gyllensvaan grips av beväpnade polisstyrkor. Foto: LÄSARBILD

Hon anser att det finns flera försvårande omständigheter.

– Paret måste ha upplevt en kraftig ångest när de varken kunnat andas, se eller höra. Knivvåldet som använts har varit kraftigt, säger Helene Gestrin, kammaråklagare.

Edvin Gyllensvaan nekar till brott. 

– Därför blir det svårt att argumentera för ett kortare fängelsestraff. Han nekar helt till anklagelserna och vi kommer att överklaga, säger hans advokat Henrik Lindblom.

Tingsrätten meddelar sin dom den 9 maj.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!