Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Småbarnsmammans vädjan från cellen

Anders Elander dömdes för mordet. Foto: PRIVAT
Småbarnsmamman greps kort efter att han först friades.
Kvinnan flyttades nyligen från Örebro till häktet i Karlstad. Foto: YLWA SVENSSON

När småbarnsmamman inte hade någonstans att ta vägen öppnade bäste vännen Gert Lindgren upp sitt hem för henne.

Gästfriheten slutade med strypmord.

Med den döda kroppen undanskuffad i badrummet ställde sig kvinnan i köket och lagade mat – samtidigt som hon larmade SOS.

Inifrån cellen vädjar småbarnsmamman: Snälla döm inte en oskyldig, meddelar hennes advokat Thomas Weilander.

I början av 2017 blev den 30-åriga kvinnan vräkt från sin bostad och hade ingenstans att ta vägen.

Räddningen kom i form av att hennes bäste vän, 43-årige Gert Lindgren, erbjöd henne att bo hos honom i hans lägenhet i Ställdalen. Ytterligare två vänner – den sedan tidigare dömde mördaren Andreas Elander och en 40-årig kvinna – flyttade också in i lägenheten och tillsammans bildade de ett tillfälligt fyrmannakollektiv.

Den 13 mars utspelade sig ett morddrama i lägenheten.

Tidigt den dagen görs stora inköp av öl och mat för gemensamma festligheter i lägenheten.

Men i takt med att berusningsgraden hos deltagarna ökar uppstår bråk. 

Gert Lindgren stryps till döds.

Gert Lindgren ströps till döds i sitt hem. Foto: PRIVAT

Låg död i badrummet

Först några timmar senare ringer den 30-åriga småbarnsmamman till SOS Alarm. Då står hon i lägenheten och lagar mat samtidigt som Gerts döda kropp ligger i det angränsande badrummet. Hon anger sig själv med orden:

– Hej du jag har kört självförsvar så jag har haft ihjäl en man.

– Jag ströp honom. 

– Han ligger inne i duschen och jag har bara dragit över duschdraperiet så jag slipper se han.

När polisen anländer grips småbarnsmamman. I ett första förhör erkänner hon brott – men vägrar svara på några vidare frågor.

Det tar tre månader i häkte innan hon bryter tystnaden. Slutligen lämnar hon en full version av mordförloppet – där hon svär sig oskyldig och i stället pekar ut Andreas Elander som mördaren.

När det var dags att väcka åtal i somras fanns två misstänkta – småbarnsmamman och Andreas Elander – som skyllde mordet på varandra. Åklagaren avfärdade båda versionerna och åtalade dem för att ha utfört mordet i samförstånd.

Andreas Elander, som i januari 2008 dömdes för att ha mördat en granne i Örebro med 34 hugg från en morakniv, fälldes även för mordet på Gert Lindgren och dömdes till livstids fängelse i tingsrätten.

Men kvinnan friades för mord. I stället dömdes hon till ett års fängelse för grovt skyddande av brottsling. Häktningen hävdes och för första gången på nästan ett halvår släpptes hon på fri fot.

Fallet överklagades till hovrätten – där det tog en helt ny vändning.

Bostaden i Ställdalen där Gert Lindgren hittades död. Foto: MICKE GUSTAFSSON

Tog en ny vändning

Återigen var kvinnan fri att lämna domstolen när rättegången avslutades.

Men följande dag, efter en första överläggning av bevisningen, förklarade rätten henne häktad i sin frånvaro – på sannolika skäl misstänkt för mord.

LÄS MER: Småbarnsmamman från gömstället: "Mår jättedåligt"

Expressen hade telefonkontakt med kvinnan när hon var efterlyst efter hovrättens tvärvändning. Då ville hon inte berätta var hon höll sig gömd – men sa:

– Jag mår jättedåligt. Det är psykiskt påfrestande att veta att jag inte gjort något och ändå kommer att bli straffad. Jag tänker inte överlämna mig. 

Greps i polistillslag i Lindesberg

Flykten från polisen varade inte längre än en helg. Den 27 november greps hon i ett polistillslag utanför Lindesberg. 

Sedan dess sitter hon inlåst på häktet, först i Örebro och sedan i fredags i Karlstad. Där är hon helt isolerad från sitt tidigare liv.

LÄS MER: Mammans sorg efter mordet på Gert 

Psykiskt mår hon inte alls bra, enligt advokat Thomas Weilander. 

Nu förbereder han sin klient på att det finns en uppenbar risk att det kommer en fällande dom för mord i hovrätten – och ett mycket långt fängelsestraff.

– Ja, det måste jag förbereda henne på, hon har ändå hoppet uppe. Hon menar ju på att hon är oskyldig och inte kan bli dömd. Men jag tror att det är svårt för henne att få in det här. Det kan man kanske förstå eftersom hon först blev helt frikänd för mordet av en enhällig tingsrätt med en erfaren domare.

Inifrån cellen vädjar småbarnsmamman: Snälla döm inte en oskyldig, meddelar Thomas Weilander.

Småbarnsmammans advokat Thomas Weilander. Foto: ROGER VIKSTRÖM

Thomas Weilander: "Kan inte komma med några rosa moln"

Åklagaren har krävt att småbarnsmamman ska dömas till ett mycket långt fängelsestraff, mellan 18 år och livstid, för strypmordet. 

LÄS MER: Här kan småbarnsmamman låsas in - bland Sveriges farligaste kvinnor

Thomas Weilander och kvinnan talade med varandra i telefon så sent som i torsdags. 

Inte heller då mådde hon bra. 

Hur gör du för att förbereda henne på att det kan bli ett mycket långt straff? 

– Jag kan inte komma med några rosa moln. Jag har sagt att det här är den tolkning jag kan göra än så länge. Hon är häktad, misstänkt för mord.

Den långa rättsprocessen lider mot sitt slut. När kvinnan häktades efter rättegångens slut fördes hon till den rättspsykiatriska utredningsenheten i Göteborg för att genomgå en personutredning. Andreas Elander å sin sida har genomgått en mer omfattande rättspsykiatrisk undersökning.

Resultaten visar att varken kvinnan eller Elander led eller lider av någon allvarlig psykisk störning. Därmed kommer de att dömas fängelsestraff snarare än rättspsykiatrisk vård om det blir fällande dom.

På torsdag återupptas rättegången. Inom kort, ännu oklart när, kommer rätten att meddela dom.

Mordet på Gert Lindgren – detta har hänt

√ Strax före klockan sju på kvällen den 13 mars kom det in ett samtal till SOS Alarm från en kvinna i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun. Det var en kvinna som ringt 112:

– Hej, du jag har kört självförsvar så jag har haft ihjäl en man. // Jag ströp honom.

√ Polisen grep småbarnsmamman på plats i lägenheten som hon ringde ifrån. Sedan spärrades lägenheten av för en omfattande, teknisk undersökning.

√ I flera månader, under polisutredningens gång, vägrade kvinnan sedan att svara på polisens frågor. Slutligen öppnade hon sig och pekade ut den tidigare morddömde Andreas Elander som Gert Lindgrens mördare. 

√ Småbarnsmamman och Anders Elander åtalades senare som misstänkta för mordet på Gert Lindgren. Medan mannen dömdes till livstids fängelse, frikändes kvinnan för mordet. Hon dömdes dock för skyddande av brottsling. 

√ Men tingsrättsdomen överklagades till Göta hovrätt. Dagen efter att rättegången avslutats kom beskedet att småbarnsmamman häktats i sin utevaro för mord. 

√ Kvinnan höll sig först gömd, men hade telefonkontakt med Expressen. Då sa hon:

– Jag mår jättedåligt. Det är psykiskt påfrestande att veta att jag inte gjort något och ändå kommer att bli straffad, säger hon.

√ Kort efter det uttalandet greps kvinnan av polisen.

Nu sitter hon häktad i väntan på hovrättsdomen. Hon riskerar nu att bli dömd för mord till ett långt fängelsestraff. Åklagaren har yrkat på fängelse i 18 år eller livstid. Det är ännu oklart vilket datum domen avkunnas. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!