Gert Lindgren misstänks ha mördats i Ställdalen. Foto: PRIVATGert Lindgren misstänks ha mördats i Ställdalen. Foto: PRIVAT
Gert Lindgren misstänks ha mördats i Ställdalen. Foto: PRIVAT

Småbarnsmammans egna ord efter mordet

Publicerad

Nu framkommer nya uppgifter i polisutredningen om mordet på Gert Lindgren, 43, i Ställdalen utanför Kopparberg. 

Efter mordet tog det tre timmar innan kvinnan larmade 112 – samtidigt som hon ringde stod hon i köket och lagade mat.

– Hej, du jag har kört självförsvar så jag har haft ihjäl en man, sa hon i larmsamtalet. 

Den 2 augusti åtalades småbarnamamman och en man, en tidigare dömd mördare, misstänkta för inblandning i Gert Lindgren död i Ställdalen i början av mars. En annan kvinna står åtalad i samma mål för grovt skyddande av brottsling efter misstankar om att hon gömt offrets mobiltelefon och tvättat ett täcke rent från spår efter mordet. 

 

LÄS ÄVEN: Dömd mördare åtalas för mordet på Gert, 43 

 

Bild på den avspärrade lägenheten.Foto: MICKE GUSTAFSSON/FOTO-MIKE / FOTO-MIKE

Det var klockan 18.40 på kvällen den 13 mars som det kom in ett larmsamtal från Ställdalen. Det var den 29-åriga kvinnan som ringde. Hon lät pressad och berättade att hon hade hamnat i en dispyt med en man och sedan dödat honom i självförsvar. Enligt åtalet blev Gert Lindgren inknuffad i ett element – och sedan strypt.

"Jag har kört självförsvar"

I förundersökningen finns hela larmsamtalet från kvinnan återgivet. När hon ringer presenterar hon sig med för- och efternamn – och säger sedan: 

– Hej, du jag har kört självförsvar, så jag har haft ihjäl en man. 

 

LÄS ÄVEN: Kvinnans struliga liv innan mordet på Gert 

 

Småbarnsmamman säger att hon blivit utsatt för en brottslig handling – något som inte är styrkt – och tvingats försvara sig. Hon berättar vidare för larmoperatören på vilken adress och vilket våningsplan i huset hon befinner sig. Hon berättar också att den döde mannen ligger i ett duschutrymme. 

SOS Alarm: – Vi ska hjälpa dig, dröj, dröj i telefonen två sekunder jag kommer tillbaks alldeles strax.

Larmoperatören frågar senare hur lång tid som gått sedan mannen dödades.

– Ja typ, jag har inte vågat ringt jag, så det är väl typ tre timmar sedan, svarar kvinnan.

Småbarnsmamman förnekar brott.

Kvinna i larmsamtalet: "Jag ströp honom"

SOS Alarm: 

– Du har inte använt någonting annat tillhygge eller...

Småbarnamamman svarar: 

– Nej... Jag ströp honom. 

SOS Alarm: 

– Okej och han ligger alltså inte i badrummet utan inne i duschen?

– Han ligger inne i duschen och jag har bara dragit över duschdraperiet så jag slipper se han.

Elementet som offret Gert Lindgren ska ha knuffats in i samband med mordet.Foto: POLISEN

SOS Alarm: 

– Okej, men hur kommer det sig att du ringer först nu?

– Därför att jag prata med en kompis och fråga vad han tyckte och tänkte, han sa att jag ska ringa min advokat och sen ska jag ringa till er och erkänna det är ju lättare så, svarar kvinnan. 

Kvinnan har i polisförhör förnekat brott. Rättegången är planerad att börja i mitten av augusti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag